Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Någon av dem kan bli alliansens kandidat som talman

Beatrice Ask (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tobias Billström (M).
Foto: Expressen/KVP
Andreas Norén (M).
Foto: WENNERLUND WENNERLUND

Beatrice Ask (M), Tobias Billström (M) eller Andreas Norén (M). 

Enligt flera källor med god insyn i alliansen som Expressen talat med är det högst troligt att någon av dessa föreslås bli talman från alliansens håll.

Det är också någon av dessa som den tidigare M-talmannen Per Westerberg tror på. 

– Jag noterar vad som kan tänkas och vad jag hört från olika håll, säger han. 

Eftersom talmannen är den som leder förhandlingarna vid ett regeringsskifte och också den som lägger fram förslag till ny statsminister kommer det att bli viktigt vem som blir riksdagens nästa talman, som väljs den 24 september. 

På onsdagen, i samband med en presskonferens, gick alliansen ut med att de avser att presentera ett gemensamt förslag på talman. Enligt vad Expressen erfar rör det sig om en av dessa tre personer: Beatrice Ask (M), tf ordförande i konstitutionsutskottet, Tobias Billström (M), gruppledare, och Andreas Norén (M), ordförande i konstitutionsutskottet. 

Även den tidigare M-riksdagsledamoten Per Westerberg, som var talman mellan 2006 och 2014, tror på något av dessa tre namn. 

– Beatrice Ask har väldigt lång erfarenhet från riksdagen och även från regeringen. Och det är en lång erfarenhet som är det normala när man gör ett sådant här val. Det har även funnits en tendens att man i valen velat att talmännen ska ha erfarenhet från både regeringskretsen och lång kammarerfarenhet, säger han. 

– Vad gäller Andreas Norlén tror jag att vi kommer kunna se att det är fler än jag som uppskattar att konstitutionsutskottet, efter att han tog över som ordförande, blivit ett konstitutionellt utskott igen. Han och Björn von Sydow (S) har höjt det över den normala partistriden. 

Westerberg: Fick frågan en eller två dagar innan bara

Westerberg tror också på Tobias Billström (M), i dag gruppledare, som fram tills för bara ett år sedan satt som vice talman. Likt Beatrice Ask har han också regeringserfarenhet, vilket talar för både hans och Beatrice Ask fördel – och Andreas Norlén nackdel, enligt vad Expressen erfar. 

Westerberg menar att det inte alls är säkert att personen redan är spikad och klar – och även om den är det är det osannolikt att man skulle presentera vem det är tidigare än strax innan omröstningen den 24 september. 

– Jag vill minnas att jag fick frågan en eller två dagar innan bara. Det kan vara så att man har en färdigtänkt kandidat redan nu, men att man väntar med att presentera den personen in i det sista eftersom allt kan hända av det ena eller andra skälet på slutet. 

Strömmer: "Diskussionerna pågår inom alliansen"

När Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer fick frågan om kommande talmansval i Kvartals "Fredagsintervjun" svarade han så här på frågan om de hade bestämt sig för en kandidat ännu. 

– De diskussionerna pågår inom alliansen, men att vi avser lägga fram en gemensam kandidat. 

Lika förtegen var han på frågan om det rörde sig om en kandidat från Moderaterna. 

– De där diskussionerna får föras inom alliansen. 

Sedan 1982 har talmannen valts från det största partiet i den grupp som har riksdagsmajoriteten. Denna gång blir utfallet oklart eftersom Sverigedemokraterna, om de inte lägger ner sina röster eller om inte de båda blocken gör upp om en kandidat, kommer att få en vågmästarroll. 

Eftersom den nuvarande talmannen Urban Ahlin (S) ej kandiderat till riksdagen detta val väntas Socialdemokraterna också komma med en kandidat.