Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristerssons svåra läge kring Hanif Bali

Ulf Kristersson.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Efter comebacken i sociala medier ifrågasätts M-riksdagsledamoten Hanif Bali återigen – vilket tvingar Ulf Kristersson till en svår balansakt. 

– Halva valrörelsen går åt till att prata om detta, säger Moderatledaren.

Samtidigt sluter tusentals trogna och engagerade följare upp bakom politikern som beskrivs som en brygga mellan M och SD.

– Ulf Kristersson vet inte i vilket dike han ska köra ner nu, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Med drygt 85 000 följare på både Facebook och Twitter är M-riksdagsledamoten Hanif Bali den politiker i landet som engagerar överlägset flest i sociala medier. 

Under augusti stod han ensam för 54 procent av Moderaternas totala influens, antalet reaktioner, på Twitter, enligt analysplattformen Bumblewing

Facebooksidan "Vi som vill se Hanif Bali som statsminister" gillas i nuläget av drygt 2 500 personer och hans senaste uppdatering på Facebook fick drygt 1 100 kommentarer. 

– Hanif Bali har sin egen atmosfär, så stor är han. Twitter är bra när han vill reta upp andra och tvinga människor att reagera – men Facebook är mer betydelsefullt. Där handlar det om en annan typ av masskommunikation, säger statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson.


VALET 2018: Allt om valets viktigaste frågor 


"Hanif Bali är för Moderaterna ungefär vad Kent Ekeroth var för Sverigedemokraterna: En jobbig typ – som lockar väljare", konstaterade politikreporter Olle Lönnaeus på Sydsvenskan redan i våras

Stort stöd för Hanif Bali i partiet

Hanif Bali har samtidigt ett stort stöd i partiet.

När de moderata medlemmarna i Stockholms län i höstas fick rösta om nomineringar inför valet toppade Hanif Bali listan. Nomineringskommittén petade senare ner honom till sjunde plats – men eftersom partiet i dag har 13 platser i Stockholms län talar allt för att Hanif Bali får fyra nya år i riksdagen.

– Det vore intressant att få veta om Hanif Bali är mer känd än Ulf Kristersson. Det kan vara så, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Så sent som i mars i år tvingades Hanif Bali bort från Moderaternas partistyrelse – och slutade tillfälligt att twittra – efter den så kallade mejlskandalen

Den gången sa partisekreteraren Gunnar Strömmer att Bali agerat "aningslöst och omdömeslöst".

M-riksdagsledamoten Hanif Bali sitter sannolikt i riksdagen i minst fyra år till.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tillbaka på Twitter efter två månader

Men ett par månader senare var Hanif Bali tillbaka i sociala medier – utan att partiledningen protesterade. 

I måndags lade han upp en bild där han poserar med vapen på en högstadieskola och samma eftermiddag krävde Tidningsutgivarna, TU, ett möte med Moderaternas partiledning "angående de anspelningar på krig och hot mot medier som partiets riksdagsledamot Hanif Bali uttryckt i sociala medier".


VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  


Ulf Kristersson gav återigen partisekreteraren Gunnar Strömmer i uppdrag att läxa upp riksdagsledamoten, och till Expressen sa en irriterad partiledare:

– Jag kan inte förstå varför någon vill posera med vapen och skapa hotfulla situationer överhuvudtaget.

En del hävdar att Hanif Bali i dag utgör en viktig brygga mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna – en av få alliansföreträdare som kan locka tillbaka SD-sympatisörer. 

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer fick i går – återigen – läxa upp sin partikamrat Hanif Bali.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gör gärna upp med SD i migrationspolitiken

Så sent som i juni i år sa han i Expressens politikmagasin Bara Politik:

– Jag skulle inte ha några problem att göra upp i frågor där vi är särskilt nära varandra, till exempel migrationspolitiken.


LÄS MER: Jan Björklunds vapen hugg på Hanif Bali: Omdömeslöst


Samma månad skrev han på Facebook om riksdagens omröstning om en amnesti för ensamkommande:

”Batikmagiker och godhetssignalerare kommer ha konstant överhand. Det handlar helt enkelt om att övertyga medborgare om att en restriktiv asylpolitik är bättre för att bredda dess stöd i parlamentet. 

Jag ser att anhängare till partier som stod på samma sida och röstade nej till amnestin redan börjat peka finger åt varandra. Skärp er.

En växande rörelse behöver söka konvertiter hos de som ej håller med – i stället för att leta kättare bland de som håller med.”

Den gången var partiledningen tyst.  

Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson säger att M-ledaren har en svår balansakt framför sig.
Foto: OLA KJELBYE / OLA KJELBYE

Hanif Bali – en tillgång eller belastning?

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet uppfattar de flesta väljare Hanif Bali som moderat – trots en rad utspel som avviker från partilinjen. 

– Sedan är frågan om han är en tillgång eller en belastning för partiet. Det beror på i vilken utsträckning regeringsdugligheten spelar roll för Moderaternas väljare. När Hanif Bali anklagas av allianskamrater för att vara omdömeslös kan det kleta fast på Moderaternas regeringsduglighet, konstaterar Ekengren Oscarsson. 


LÄS MER: Kristersson: ”Förstår inte hur någon vill posera med vapen”


En rad ministrar – och även statsminister Stefan Löfven – har det senaste dygnet kritiserat Kristersson för att han inte agerat mot Hanif Bali. 


https://twitter.com/IsabellaLovin/status/1031624234299260928


https://twitter.com/strandhall/status/1031547540121034752


https://twitter.com/margotwallstrom/status/1031815524425117696

Företrädare för allianspartierna ifrågasätter också Hanif Balis agerande. Bland dem riksdagsledamoten Fredrik Malm.


https://twitter.com/FredrikMalm/status/1031644152994451457

För partiledaren Ulf Kristersson innebär hanteringen av Hanif Bali en svår balansgång.

– Kristersson brottas med en svår avvägning. Han vill undvika anklagelser om att lägga munkavle på de egna företrädarna och att uppfattas som ett toppstyrt parti. Den andra fällan som man vill undvika handlar om att uppfattas som vek och att inte kunna lämna besked. Där står vi nu. 

– Kristersson vet inte i vilket dike han ska köra ner. 

Journalisten och S-debattören Göran Greider skriver i dag om Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Greider: "Politiker är rädda för nätets makt"

Enligt författaren och S-debattören Göran Greider är nätets och de sociala mediernas värld "en binär värld":

"Där är du för eller emot, du gillar eller gillar inte, och utrymmet för komplexitet är litet. Att posera med tunga vapen på en bild framstår till slut som helt naturligt i den logiken. Och att moderatledaren inte vågar skälla ut Hanif Bali på allvar säger något mer: Politiker är rädda för den makt som finns i nätets binära värld", skriver Greider i dag i en ledare i Dala-Demokraten.

Expressen har sökt Hanif Bali för en kommentar, men utan resultat. 


Alliansledarna om Hanif Bali

Expressen mötte under tisdagen alliansens partiledare i Uppsala. De kommenterade då M-riksdagsledamoten Hanif Balis agerande i sociala medier.

Ulf Kristersson, partiledare (M): 

"Han är en folkvald riksdagsledamot och jag har respekt för alla ledamöter. Men jag tycker att alla ledamöter också ska vara varsamma med vad man säger i sociala medier och i vanliga medier. Mitt budskap är entydigt: Det var bra att han tog bort bilden, det var olämpligt och så ska man inte göra."

Annie Lööf, partiledare (C): 

"För det första tycker jag att det här är en fråga för Moderaterna att kommentera och hantera, men jag har ju också sett de bilder som har spridits och jag tycker att det är väldigt olämpligt. Vi har alla ett ansvar både i vad vi sprider och i vilket tonläge vi har. Det är viktigt att ta det ansvaret inte minst när man är riksdagsledamot."

Jan Björklund, partiledare (L): 

"Jag tycker att Hanif Bali har agerat olämpligt och omdömeslöst i båda publiceringarna som han gjorde. Nu har han haft ett samtal med partiledningen, backat och beklagat. Därmed har partiledningen tagit ansvar."

Ebba Busch Thor, partiledare (KD): 

"Jag tycker att det är en god ordning att Ulf Kristersson och Moderaterna själva får hantera den frågan som rör en ledamot hos dem. Det är klart att man kan ställa höga krav på en riksdagsledamot, det gör jag på alla mina riksdagsledamöter."