Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristerssons plan B: Offra Lööf och Björklund

M-ledaren Ulf Kristersson kan offra Annie Lööf och Jan Björklund för att bli statsminister.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson kan offra Annie Lööf och Jan Björklund för att bli statsminister.

Plan B är en regering enbart bestående av M och KD – med passivt stöd av SD.

– Det är ju inte enkelt för Kristersson att säga farväl till sina allianskolleger. Det blir svårt, säger tidigare statsministern Göran Persson i SVT:s ”Aktuellt”.

Utåt håller alliansen sig fortsatt enad.

– Det är först efter att möjligheten till en alliansregering eventuellt har fallit som Moderaterna kommer att överväga andra alternativ, säger en centralt placerad M-källa. 

Sverigedemokraterna kan ha låst fast alliansen och Ulf Kristersson hårdare än vad de trott.

Jimmie Åkesson har visserligen sagt att han kan samarbeta med vem som helst – men har främst pekat ut Moderaterna och Kristdemokraterna som möjliga samarbetspartners. 

Liberalerna och Centerpartiet har också sagt nej, rakt av. Så sent som på måndagskvällen, efter SVT:s ”Agenda” sa L-ledaren Jan Björklund att han och Annie Lööf vill avsätta regeringen, men vägrar göra det med något stöd av SD.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att de inte kommer söka stöd från SD.

Låsningen innebär två jämnstora block – där ingen vill blanda in SD. I sitt tal på SD:s valvaka under valnatten sa Jimmie Åkesson, riktat mot M-ledaren:

– Nu är det verkligen upp till bevis, Ulf Kristersson. Hur tänker du byta regering? Tänker du välja Stefan Löfven eller tänker du välja Jimmie Åkesson? Nu vill vi ha svar på den frågan.

Det kan dock sluta helt annorlunda.Alliansen med C-ledaren Annie Lööf, M-ledaren Ulf Kristersson, KD-ledaren Ebba Busch Thor samt L-ledaren Jan Björklund.
Foto: OLLE SPORRONG

Göran Persson: Tolereras av SD

Moderaterna och Kristdemokraterna är tätt sammansvetsade. I en plan B efter valet – om en alliansregering inte bär – skulle de kunna bryta sig loss, i ett försök att bilda en egen regering. Därmed skulle de slippa ta ansvar för Centerpartiets migrationspolitik, och få passivt stöd av SD.

Tidigare statsminister Göran Persson, S, tror att det är så det kommer sluta: Med Ulf Kristersson som statsminister i en M+KD-regering.

– Den tolereras av både Sverigedemokraterna och troligen också de så kallade mittenpartierna, Liberalerna och Centerpartiet, säger Persson i SVT:s ”Aktuellt”.

Persson tror alltså att Kristersson och Ebba Busch Thor kommer offra Annie Lööf och Jan Björklund, för att kunna ta makten.

Kristersson kan offra Lööf och Björklund

– Det blir, tror jag, en ganska dramatisk process. Där man kanske röstar några gånger i statsministerfrågan. Det är ju inte enkelt för Kristersson att säga farväl till sina allianskolleger. Det blir svårt, säger ex-statsministern i ”Aktuellt”.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer fick frågan i SVT:s ”Aktuellt” på måndagskvällen. Då sa han att det inte är ett alternativ just nu.

– Nej, det skulle det inte kunna vara.

Varför inte, frågar programledaren Jon Nilsson. Svaret:

– Vi har sagt under hela valrörelsen att vi vill bilda en alliansregering.

Men uteslutet säger Strömmer inte heller att det är.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åkesson: Skulle ha större möjlighet

– Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har ett gemensamt intresse, det vill säga att de vill splittra alliansen, fast från olika håll. Socialdemokrater drar i liberaler och centerpartister ... sverigedemokrater drar från ett annat håll, säger Strömmer i ”Agenda”.

– Vi vill bilda en alliansregering bestående av de fyra partierna.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är å sin sida öppen för ett samarbete mellan M och KD. SD har skickat ut inbjudningar till samtal – som nekats.

– Jag tror att Ulf Kristersson skulle behöva fimpa både Liberalerna och Centerpartiet för att kunna bilda regering. Det är lättare för honom att bli statsminister om han inte har med de liberala partierna, säger Jimmie Åkesson i SVT:s ”Agenda”.

I Expressen TV säger SD-ledaren:

– Jag tror att en M+SD+KD-regering skulle ha mycket större möjlighet att leda landet i fyra år.

”Förstahandsalternativ”

Utåt är alliansen fortfarande just det: En allians. De visar upp sig tillsammans på bild och under valnatten dök hela kvartetten upp i SVT:s studio och lämnade sitt gemensamma besked: Att det vore klädsamt om regeringen Löfven avgår.

Statsvetaren Anders Sundell tror att de fyra partierna genuint kommer försöka bilda en regering – till att börja med, i alla fall.

– Alla måste först prova sitt förstahandsalternativ. Jag antar man måste först undersöka om det går på något sätt. Alliansen är hyfsad enad, det har snackats mycket om att den är död och det är klart att de inte är lika enade som de var 2006, men de partierna har mer gemensamt än någon annan konstellation, säger Sundell.


LÄS MER: Testa själv: Kan du få ihop en regering?