Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristerssons kritik mot Annie Lööf och Jan Björklund: ”Felaktigt val av partner”

Foto: DANIEL EVERDAHL/EXPRESSEN TV
Foto: DANIEL EVERDAHL/EXPRESSEN TV
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sätt inte kaffet i vrångstrupen nu. 

– Jag tycker att de har rätt i ett antal frågor, säger M-ledaren Ulf Kristersson – om Sverigedemokraterna. 

Samtidigt kritiserar han Annie Lööf och Jan Björklund för deras val av förhandlingspartner – och han hävdar att företrädaren Anna Kinberg Batra har fel i sin bok. 

Han säger också att han i nuläget inte är beredd att flytta in i statsministerbostaden Sagerska huset. 

Den ska vara stark. Helst extra, extra stark.

Latten, alltså. 

– Men om de samtidigt häller i extra mjölk, då har det ju ingen betydelse, säger han. 

 

LÄS OCKSÅ: Kristersson jultalade i Stockholm på tisdagen 

 

Moderatledaren Ulf Kristersson kommer direkt från Strängnäs. Resan till köpcentret i Liljeholmen i södra Stockholm tog bara drygt en timme – trots hala vägar efter nattens snöfall.

Men så åkte han ju Säpobil. 

Vi ses på ett kafé i köpcentret eftersom han senare ska besöka en av sina favoritorganisationer, politiskt obundna och ideella Stockholms Stadsmission, som nyligen flyttade dit. 

Ulf Kristersson intervjuas av Expressens reporter Niklas Svensson på ett kafé i Liljeholmen i södra Stockholm.

Mötet har föregåtts av en hel del tjat. Presschefen Cherine Khalil har gång på gång de senaste veckorna meddelat att "intervjun får vänta". Så sent som på söndagskvällen tackade M-ledaren nej till medverkan i SVT:s Agenda. 

Men nu sitter han här.

Och statsministerkandidaten vill, kanske lite oväntat, börja med att prata ideologi. Han vill förklara vad Moderaterna är för parti, egentligen.

Kanske för att Annie Lööf och Jan Björklund ska sluta prata om farorna med ”en liten konservativ regering”.

– Moderaterna är ett liberalkonservativt block. Det har vi varit sedan Gösta Bohmans dagar, inleder han.

Kristersson: "Människor missförstår"

– Vi har två ben, det är en legering av två värderingstraditioner: den liberala betoningen på enskilda människors frihet, oberoende och självständighet. Och så har vi ett konservativt ben som handlar om behovet av ett starkt försvar och en fungerande polis och rättsväsende, och betydelsen av gemenskap och familjen. Från tid till annan tycker jag att människor missförstår det där. Ibland blir vi bara ett liberalt parti och nu understryker många den konservativa grenen. Jag vill verkligen säga att det här är ett liberalt och konservativt parti och jag tänker beskriva båda de sakerna. Jag känner mig väldigt hemma i den här dubbla legeringen.

På måndagsförmiddagen har det gått 98 dygn sedan valet. Mer än tre månader.

Och då minns vi att Ulf Kristersson i Almedalen hävdade att ”Sverige behöver en ny regering som börjar jobba omedelbart”. 

Ulf Kristersson i Almedalen i somras. Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Den stora konsekvensen är förlorad tid helt enkelt. Man brukar säga att vi har en övergångsregering, men vi har ingen övergångsriksdag och vi har absolut inga övergående problem i Sverige, säger han.

– Det räcker ju att följa beskrivningarna av alla skjutningar i Sverige just nu, så känner man att det behövs politik för att ta tag i de problem som vi har. Den kan inte bara vänta. Sen har jag respekt för att det här är svåra saker och att vi har ett komplicerat parlamentariskt läge. Men jag blir lite frustrerad över att det är så mycket som borde göras i Sverige, så många saker som vi borde ta tag i.

"Det är inte politiken som är problemet"

Vad säger du till dem som menar att allianspartierna inte var tillräckligt förberedda – att ni inte hade pratat ihop er tillräckligt inför valet i september?

– Att de har fel i allt väsentligt. Politiskt är vi väl samspelta, det vet alla. Jag tror till och med att våra motståndare vet att vi politiskt är mer enade än någon gång i modern tid. Det är inte politiken som är problemet här, utan vi gjorde olika bedömningar av i vilket parlamentariskt läge som alliansens fyra partier gemensamt kunde gå fram och bilda regering.

Hade ni pratat ihop er om hur ni skulle agera i ett sådant här läge?

– Vi hade ju pratat om att vi tyckte olika och det var ju ingen hemlighet. Det påpekade vi själva också gång på gång. Vi sa att vi är eniga om många saker, men vi är inte eniga om en del saker. Nu ska man vara ärlig och säga att det var man inte på den rödgröna sidan heller, så det var ju inget unikt för vår del.

– Jag tycker att vi har dragit lite olika slutsatser bara. Jag tycker att vi har visat ganska tydligt att det finns inget stöd i Sveriges riksdag för en socialdemokratisk regering, och då hoppas jag att vi på olika sätt kan landa i den gemensamma slutsatsen att någon slags borgerlig regering skulle vara bättre än en socialdemokratisk.

Den 14 november röstade både Annie Lööf och Jan Björklund nej till dig som statsminister. ”Det här är en omröstning som handlar om Sverigedemokraternas maktposition. Det handlar inte om att vi säger nej till Ulf Kristersson”, förklarade Annie Lööf efteråt. Vad tänker du om den förklaringen?

– Att jag tror på henne helt och fullt, och jag har respekt för detta. Det är verkligen inga ”inga hard feelings” i detta.

Du är inte besviken?

– Nej, jag är frustrerad över att vi inte kan komma i gång. Men jag tar inte det här personligt och jag är helt medveten om bevekelsegrunderna. Vi gör olika bedömningar av hur man ska arbeta politiskt i ett läge där det inte finns självklara majoriteter. Där har min enkla uppfattning varit: om man inte har självklar majoritet, då lägger man fram sin politik och så söker man stöd för den. Om man vinner så är det bra, om den förlorar så får man ta det som en man också. 

M-ledaren delar inte Lööfs och Björklunds slutsatser

– Liberalerna och Centerpartiet har dragit lite andra slutsatser och vill ha med Socialdemokraterna i en sådan lösning. Jag delar inte den uppfattningen, men jag har respekt för att man kan tycka olika. Nu börjar vi närma oss ett läge där vi har haft två statsministeromröstningar och det finns två chanser kvar. Jag tror att vi kommer att hitta en lösning till slut, men det kanske inte kommer ske före jul.

Annie Lööf och Jan Björklund dansade med varandra på Nobelfesten.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Är det någonting i den här processen som har gjort dig besviken?

– Jag tycker att vi har fått mer och mer medvetna missförstånd i svensk politik.

Vad tänker du på då?

– När man lägger fram sin egen politik, som man själv står för, och den vinner majoritet i riksdagen – då börjar politiska meningsmotståndare säga att det här bygger på att vi samarbetar med SD. Men SD får genomslag när de tycker som vi tycker, och då blir det majoritet. SD får genomslag när de tycker som Socialdemokraterna, för då får det majoritet. Den här dansen kring allt det här, den tror jag är dålig för svensk demokrati. Stå för vad du tycker, lägg fram dina förslag och försök vinna, men tolerera också att du ibland inte vinner.

Pratar vi för mycket om Sverigedemokraterna?

– Jag tycker att det finns en viss besatthet av Sverigedemokraterna i svensk politik för närvarande.

Vad kommer den av då?

– Det finns säkert många skäl till detta, men jag tror i grund och botten att många väljare röstade på Sverigedemokraterna för att de var missnöjda med svensk migrationspolitik, och det är många som har sett att den inte varit hållbar under ganska lång tid. Låt oss då lösa de problemen, men med våra värderingar i centrum i stället för att hela tiden peka finger. Jag tror att man ska vara varsam med väljarna. Man får gärna tycka att partier har helt fel, men jag tror man ska vara varsam när man misstänkliggör stora delar av den svenska väljarkåren.

Ulf Kristersson: "Jag tycker SD har rätt i ett antal frågor"

Vilket är ditt huvudargument för att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande?

– Jag tycker att det är fel sätt att beskriva det. Sverigedemokraterna får precis det inflytande som dom kan medverka till i politiska beslut.

– Man ska inte diskriminera några väljare, men man har inte heller någon automatiskt rätt att få inflytande i svensk politik om man har åsikter som inte delas av andra. Jag tycker det är utomordentligt bra om de röstar på vår politik för att stärka polisen och skärpa straffen på gängkriminalitet. Då tycker jag det är bra. Om de lägger fram förslag om att Sverige ska lämna EU eller begränsa vårt internationella samarbete eller inte medverka i internationella operationer för att stärka svenskt försvar, då tycker jag de har fel. Då ska de ha noll inflytande. Jag tycker att de har rätt i ett antal frågor, och då skäms jag inte för det. Och de har helt fel i ett antal andra frågor, och då kommer jag att göra allt jag kan för att stoppa dem.

Moderaternas Emelie Pilthammar och SD:s Louise Erixon regerar ihop i Sölvesborg. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Runt om i landet har partikamrater till dig – moderata politiker på höga positioner – inlett samarbeten med Sverigedemokraterna. I Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg samregerar ni tillsammans med Sverigedemokraterna. Hur känns det?

– För det första är det inte runtom i landet. Jag tror det handlar om fyra, fem platser totalt sett, av 290 kommuner. Så man ska ha perspektiv på detta, i en tid där vi har fler alliansstyren än någonsin tidigare. Vi har gått fram i 150 kommuner i Sverige, så det här är verkligen undantagen. Vi har sagt i klartext vad vi tycker om detta, varje kommun bestämmer själv – det är inte vi i Stockholm som bestämmer detta. Men vi tycker att man ska göra allt man kan för att få bra allianssamarbeten och i allianssamarbeten ingår inte SD. Så enkelt är det. Sen är jag medveten om att många olika kommuner har olika förutsättningar, det kan vara personkemi och alla möjliga saker. Vi ser ganska många ovanliga kombinationer ute i kommunerna. I Sörmland tror jag det är fyra stycken M/S-styren till exempel. 

Och då kan man acceptera…?

– Nej, men vi har ingen envåldshärskare i det här partiet. Jag har sagt att jag tycker att vi ska ha allianssamarbeten i kommunerna, att vi ska göra allt vi kan för det, och jag tycker inte att man ska samarbeta med SD. Man ska aldrig tveka att få igenom sin politik för att SD röstar på den, men jag tycker inte att man ska inleda formella samarbeten med dem.

Är det inte problematiskt att de väljer att strunta i det du säger?

– Vi är ett stort och brett parti. Jag har aldrig sagt att vi är toppstyrda och styr allt vad vi gör. Jag styr mer med gott föredöme och inspiration till andra, och det har vi gjort i de allra flesta kommuner. Det här är alltså undantagen. Vi har fler fungerande allianssamarbeten än någon gång tidigare. Så jag tycker inte att det här sammantaget är ett stort problem.

Kristersson: ”Det var ett felaktigt val av partner”

För bara någon vecka sedan satt Annie Lööf och Jan Björklund och förhandlade med Stefan Löfven. Hur kändes det?

– Jag tyckte att det var ett felaktigt val av partner att förhandla med, för jag tror att vi hade kunnat förhandla mycket bättre själva. Men jag tycker att det var bra att de förde in sakpolitik i diskussionen, för dittills hade det nästan bara varit en diskussion om vem som ska vara med vem, men väldigt lite diskussion om vad som ska åstadkommas.

Allianssplittringen har varit tydlig ända sedan valdagen. Foto: OLLE SPORRONG

Jan Björklund säger att han fortsatt är öppen för förhandlingar med Stefan Löfven. Vad tänker du om det?

– Varje parti måste fatta sina egna beslut. Jag tänker inte recensera de andra. Jag har sagt att jag kommer att stå till förfogande den dagen talmannen tycker att vi ska pröva en ny borgerlig statsminister igen. Det här är talmannens beslut. Och jag har respekt för att olika partier ser på det parlamentariska läget på lite olika sätt. Men jag är beredd att med full politisk integritet, med vår liberala och konservativa ådra, försöka genomföra så mycket allianspolitik som överhuvudtaget är möjligt.

Det har talats mycket om de här kravlistorna som Annie Lööf och Jan Björklund lämnade över till Stefan Löfven. Har dom presenterat motsvarande kravlistor för dig – och hur har du då svarat på dom?

– Nej, det har de inte gjort och det beror ju på att vi vet att vi i politisk bemärkelse är så eniga i så otroligt mycket, så vi har ju inga behov av att presentera kravlistor för varandra. Vi är vana vid att kompromissa politik, det gör vi hela tiden och har gjort hela tiden. Så jag förstår att de inte har gjort det.

Samtidigt är Moderatledaren tydlig med att Annie Lööf och Jan Björklund är välkomna att föra fram krav även till honom.

– Om det finns specifika politiska frågor som Liberalerna och Centerpartiet verkligen vill se att vi fäster extra vikt vid, då är jag helt öppen för att göra detta. Men som sagt, de politiska problemen är vårt minsta bekymmer. Vårt bekymmer är ju att vi har gjort olika bedömningar av om det går att bilda en regering.

”Vi har löpande och bra samtal”

Hur mår alliansen i dag?

– Det är lite paradoxalt, det där. Det säger jag utan att dölja någonting. Det är politiskt bra, det räcker att titta på vad vi har gjort de senaste åren och i valrörelsen. Vi har löpande och bra samtal, även när det låter i medierna som att vi ryker ihop så träffas vi hela tiden och har öppna och förtroendefulla samtal. Så det är inte problemet. Problemet är ju att alliansen som ett instrument för att ta makten och genomföra den politik som vi är överens om, den har problem just nu. Det är ingen tvekan om det. Det är därför jag letar efter vägar att lösa det på olika sätt, så att alla partier ska känna sig bekväma i ett komplicerat parlamentariskt läge. 

Ulf Kristersson tror inte att en ny regering är på plats den här veckan – alltså före jul. 

– Det är inte uppenbart just nu att brådska kommer att lösa problemet. Det kanske är så att om vi bara kör på som vi har gjort hittills, då kommer det här att landa i ett extraval. Det ska man inte vara rädd för om man vill ha ett extraval, men om man tror att ett extraval är en dålig lösning, då ska man tänka efter ett varv till. Då kanske det krävs en skinksmörgås över julen för att göra det i lugn och ro. 

Expressens politiska reporter Niklas Svensson mötte M-ledaren Ulf Kristersson på ett kafé i Liljeholmen i södra Stockholm.

Svenska Dagbladet skrev i helgen att du hoppas på att föreslås som statsminister redan den här veckan. Men det stämmer inte?

– Som sagt, jag hoppas att vi får möjlighet att bilda en borgerlig regering och jag vill bilda den. Men det är inte jag som äger det beslutet. Först ska talmannen tycka att det är en bra idé att föreslå och sedan ska vi i alliansen kunna enas om att det åtminstone är en acceptabel lösning – kanske inte en bra lösning för alla. Även jag skulle ju helst vilja ha en fyrpartiregering, jag tycker inte heller att en mindre borgerlig regering är en bra lösning. Men jag kan leva med en sådan lösning om det är enda sättet att bilda en borgerlig regering. Exakt när det här sker är för mig mindre viktigt. Jag tycker inte att vi ska slarva bort möjligheten att bilda en så bra regering som möjligt. 

Förra veckan vann ni budgetomröstningen och ett par dagar senare röstade riksdagen nej till Stefan Löfven. Känns det som att du har kommit ett steg närmare statsministerposten?

– Det är svårt att värdera, men det är uppenbart att det i riksdagen inte finns majoritet för vare sig en socialdemokratisk regering eller en socialdemokratisk budget. Det har vi stadfäst nu, ganska tydligt. Och det är ju en bra start. 

– Budgeten styr ganska mycket, men regeringsmakten är också viktig – för en del saker går bara att göra om man sitter dagligen och leder själva arbetet på plats. Därför tycker jag att en borgerlig regering skulle vara en mycket bättre garant för att borgerlig politik också genomförs i verkligheten. Men som sagt, jag är väldigt respektfull inför att flera partier nu har svåra beslut att fatta. Jag har stor respekt för detta och jag tänker inte pusha dem i onödan, utan bara säga: tänk efter nu, tänker efter noggrant. Det här är ingen optimal situation, men vad är det bästa vi kan göra av ett svårt läge?

M-ledaren svarar på budgetkritiken

Vi har de senaste dagarna kunnat höra generaldirektörerna för Arbetsförmedlingen och Migrationsverket tala om stora nedskärningar som en konsekvens av budgeten som vann. ”Jag är inte säker på att M och KD har insett konsekvenserna”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Vad svarar du honom?

– Nja, vi tycker ju olika om innehållet. Vi tycker att en hel del av de insatser som görs inom ramen för Arbetsförmedlingen inte är anpassade för det problem vi har i Sverige i dag. De löser inte de stora integrationsproblemen som vi har. Jag har respekt för att han har en ämbetsmannauppgift att sköta, men vi tycker olika om själva innehållet. Då är vi inte buskablyga, då lägger vi fram våra förslag.

Centerledaren Annie Lööf har flera gånger sagt att M och S måste ta ett större ansvar för att vi ska få en regering. Har ni inte tagit ansvar fullt ut?

– Om man med ”ta ansvar” menar att vi behöver långsiktiga överenskommelser över blockgränsen, då håller jag helt med.

Där har du inte drivit på tillräckligt?

– Nja, det tycker jag nog. Jag vill inte vara sån, men om det är någon som har tjatat om en blocköverskridande migrationsöverenskommelse i Sverige – i ett läge där varken alliansen eller den rödgröna sidan kan lösa problemet själv – jag har sagt det sedan dagen jag valdes. Jag får lite olika besked från Socialdemokraterna, men i grund och botten tror jag att de tycker likadant. Vi skulle behöva ta varandra i hand och lösa vår tids kanske allra svåraste fråga.

I maj i år möttes Ulf Kristersson och Stefan Löfven i en duell i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kristersson om en regering med S och M

– Det är bra för demokratin och det är bra långsiktigt, när vi enas i ett antal frågor samtidigt som vi på goda grunder bekämpar varandra i ett antal andra frågor. Där tycker jag att vi båda, S och M, ibland ska besinna oss och inte beskriva motståndaren som en fähund som man aldrig kan samarbeta med. Då förstår man det här lite viktiga kittet. Jag har uppskattat många gånger när jag suttit på tu man hand med Stefan Löfven, och i lugn och ro kunnat diskutera igenom nationella säkerhetsfrågor och internationella problem, och har respekt för hans erfarenhet. Då ska man vara försiktig så att man inte river sönder möjligheten att talas vid. Sen delar jag inte uppfattningen att lösningen på Sveriges problem nu skulle vara en samlingsregering.

… som Jan Björklund har föreslagit?

– Ja, det återkommer. Jag har precis läst Henrik Berggrens bok om Sverige under andra världskriget, 1939-40, när vi hade en samlingsregering.

Varför är det en dålig idé i dag?

– Därför att en samlingsregering har man när det är akuta kriser, när man lägger all vanlig politik åt sidan och fokuserar enbart på krisen. Krigsläge var en sådan. Man kan diskutera om vi borde gjort mer saker tillsammans när migrationskrisen var som mest akut, den frågan kan man ställa sig i efterhand.

– Sen är jag lite rädd för de tyska erfarenheterna. Jag har följt tysk politik mycket noga de senaste åren. Risken är att man får en regering som bara är överens om att regera, men inte överens om vad man ska åstadkomma för något. Då tror jag man ska vara mer varsam innan man ger de lite mer extrema i svensk politik rollen som enda riktiga opposition. Jag tror inte att det vore bra för svensk demokrati. Jag samarbetar gärna med Socialdemokraterna, men jag tror inte på en samlingsregering mellan moderater och socialdemokrater.

Du har vid flera tillfällen de senaste veckorna valt att kommentera det politiska läget via Instagram och Facebook. Varför då?

– Med all respekt för din bransch, jag tycker det är bra former för att lite mer spontant och omedelbart ge min egen bild rätt upp och ner. 8 000 tecken på Facebook tycker jag är en underskattad form.

Där får du tala till punkt?

– Tala till punkt, och jag märker till min förvåning att man får förbluffande många människor som faktiskt är intresserade.

Kristersson hävdar att Kinberg Batra har fel i boken

Samma dag som riksdagen röstade om dig som statsminister – den 14 november – då släpptes din företrädare Anna Kinberg Batras bok ”Inifrån”. Har du läst den?

– Jag har precis fått den med dedikation, men jag har inte hunnit läsa den än. 

Förra M-ledaren Anna Kinberg Batras bok släpptes förra månaden. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hon konstaterar i den här boken att hennes närmaste förtrogna i partitoppen föll ifrån och tystnade när det blåste som mest, dagarna innan hon avgick. Delar du den beskrivningen?

– Nej, det tycker jag inte. Vi pratade ganska mycket med varandra de där dagarna och vi led med Anna. Det var absolut en nedbrytande process under en ganska lång tid.

Var ni för tysta?

– Nej, det tycker inte jag att vi var. Ibland hamnar man som ledare i lägen som är väldigt svåra att hantera och jag tror att det var precis ett sådant läge. Men vi hade en löpande dialog under den tiden, så nej, det tycker jag inte.

Kommer du själv att skriva en bok när du slutar som partiledare?

– Jag vet faktiskt inte, men jag brukar få propåer om att jag måste göra mycket noggranna anteckningar i dag för en dag kommer jag vilja ha dem, men jag har aldrig varit en bra dagboksskrivare. Jag får spara mina oändligt många mejl och sms i stället.

Inga planer på att flytta till Sagerska huset

Sedan 1995 är Sagerska huset, eller palatset som det också kallas – ett stenkast från riksdagshuset – statsministerns officiella residens. Men det är inte självklart att Ulf Kristersson lämnar Strängnäs och flyttar dit om han blir statsminister.

Ulf Kristersson vet inte om det blir en flytt till statsministerbostaden Sagerska huset. Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Den förhandlingen är inte färdig än. Vi har ju barn som går sista året i grundskolan och sista året i gymnasiet, konstaterar han.

De stannar gärna kvar i Strängnäs?

– Ja, det är inte aktuellt att flytta någonstans överhuvudtaget förrän de är färdiga med skolan. Sen får vi väl se. Det här är säkert en förhandling som många ska delta i. Men vi trivs väldigt bra i Strängnäs.

Till sist då, om en vecka är det julafton. Hur ser din önskelista ut?

– Haha, ja, det är många saker…

Statsministerposten står överst?

– Jo, på den politiska sidan skulle jag gärna ha velat lösa regeringsfrågan före jul, men jag är inte alls säker på att det är möjligt. Men hade det gått så tycker jag att det hade varit bra, både av respekt för svenska folket och för att kunna komma in och börja jobba. På den privata sidan skulle jag efter en ganska besynnerlig höst önska ett antal dagars lugn och ro med bara familjen. Den chansen tror jag är ganska stor.

Julen firar han hemma i Strängnäs. En Thailandssemester – som den SD-ledaren Jimmie Åkesson är på just nu – är uteslutet. 

– Skulle jag kunna tänka mig det så skulle min hustru säga nej. Hon tycker att julen har att göra med Jesusbarnets födelse.