Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson: ”Vi kanske måste ta julen på oss och tänka igenom”

Expressen möter Ulf Kristersson på ett kafé i Liljeholmen i södra Stockholm. Han är där för att senare under dagen besöka Stockholms stadsmission som nyligen flyttade dit – en organisation han gärna hyllar.Foto: Daniel Everdahl/Expressen TV

Överst på Ulf Kristerssons önskelista inför jul: Statsministerposten. 

Men Moderatledaren tror inte på tomten. 

– Jag förstår att talmannen tvekar inför att slösa bort ytterligare omröstningar som bara faller. Vi borde försöka ta oss samman, säger Ulf Kristersson.

Nej, talmannen Andreas Norlén är varken trollkarl eller jultomte. 

Det vet Moderatledaren. 

– Jag tror att vi kommer att hitta en lösning till slut, men det kanske inte kommer ske före jul, säger han. 

Expressen möter Ulf Kristersson på ett kafé i Liljeholmen i södra Stockholm. Han är där för att senare under dagen besöka Stockholms stadsmission som nyligen flyttade dit – en organisation han gärna hyllar.

– Jag har följt dem genom åren, och jobbade själv nära dem under mina fyra år i Stockholms stadshus. De är ett klassiskt exempel på när man kan förena professionell kunskap med ideellt engagemang, säger han.

 

På tisdagen håller Ulf Kristersson sitt jultal vid Hötorget i centrala Stockholm. 

I helgen skrev Ulf Kristersson på Instagram att den här veckan kan bli ”formativ för svensk politik” och att talmannen nu har ”en historiskt viktig uppgift”. Det vill säga, de steg som nu återstår i regeringsbildningsprocessen är viktigare än de tidigare, enligt M-ledaren.Foto: Daniel Everdahl/Expressen TV

Kristersson håller ett ideologiskt jultal

Då kommer han självklart att prata om regeringsbildningsprocessen, om de senaste dagarnas dödsskjutningar och om M/KD-budgeten som vann i riksdagen förra veckan.

Men det blir också ett ideologiskt tal om värderingar och visioner för framtiden. 

– Jag kommer att försöka ta den lite långa sikten och diskutera vart Sverige och Europa är på väg. Jag ska prata ideologi, faktiskt. Det pratas så mycket om pragmatiska handfasta frågor i svensk politik just nu, så jag tycker att man ibland måste fundera på vart vi är på väg på lång sikt. Vad är liberala och konservativa värderingar och vad betyder de i vårt samhälle i dag? Det där tänkte jag beskriva.

Expressen möter Ulf Kristersson på ett kafé i Liljeholmen i södra Stockholm. Han är där för att senare under dagen besöka Stockholms stadsmission som nyligen flyttade dit – en organisation han gärna hyllar.Foto: Daniel Everdahl/Expressen TV

I helgen skrev Ulf Kristersson på Instagram att den här veckan kan bli ”formativ för svensk politik” och att talmannen nu har ”en historiskt viktig uppgift”. Det vill säga, de steg som nu återstår i regeringsbildningsprocessen är viktigare än de tidigare, enligt M-ledaren.

– Det är klart att när man har den andra statsministeromröstningen och sen går bortom det, då närmar vi oss onekligen i hög takt ett extraval. Sker ingen lösning i omröstning tre, eller ytterst i omröstning fyra, då går vi mot extraval.

Ulf Kristersson säger att han inte är rädd för ett extraval.Foto: Daniel Everdahl/Expressen TV

"Förstår att talmannen tvekar"

Ulf Kristersson säger att han inte är rädd för ett extraval.

– Men jag tror att svenska folkets respekt är ganska liten om vi skickar tillbaka bollen till svenska folket och säger att vi är missnöjda med det förra valresultatet, ge oss ett nytt. Vi borde försöka ta oss samman. Sen förstår jag också att talmannen nu tvekar inför att slösa bort ytterligare omröstningar som bara faller, det förstår jag också.

– Jag är beredd på att det här kan avgöras före jul, men också beredd på att vi kanske måste ta julen på oss och tänka igenom på allvar – finns det lösningar som går att åstadkomma eller går Sverige rakt mot ett extraval?