Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Kristersson värvar Reinfeldts statssekreterare

Mikael Sandström. Foto: Pressbild
Fredrik Reinfeldt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han kritiserade Fredrik Reinfeldts migrationspolitik.

Nu blir Mikael Sandström Moderatledaren Ulf Kristerssons rådgivare – i kampen om regeringsmakten.

”Flera regeringar, inte minst den som jag arbetade för under åtta år, har begått stora misstag i migrationsfrågorna”, skrev han i en essä i Kvartal.

– Den skrev jag som privatperson, säger Sandström till Expressen.

Det rödgröna blocket ser just nu ut att få 144 mandat i riksdagen, mot alliansens 142. Sverigedemokraterna ser ut att få 63 mandat. 

Samtidigt som rösträkningen pågår förbereder Ulf Kristersson för att kunna leda en alliansregering. Och i förberedelserna har man tagit in Mikael Sandström som var statssekreterare i Fredrik Reinfeldts regering – för att han ska agera rådgivare åt Ulf Kristersson. 

– Ulf har frågat mig och jag har svarat att jag tänker hjälpa honom, säger Sandström och fortsätter:

– Jag tänker inte säga någonting mer om det. Det finns två skäl till det: För det första ska jag inte ha en extern roll, alltså att jag inte är en talesperson. Det får andra sköta. För det andra börjar jag på jobbet i dag, därför är det lite tidigt att säga mer om det jag ska göra.

Kan du hjälpa Kristersson att bilda regering?

– Det hoppas jag.

Mikael Sandström har fram till i dag varit chefsekonom på TCO – den tjänsten kommer han nu att vara tjänstedig från. Men det är oklart hur länge han ska jobba för M.

– Vi får se, det är oklart hur lång tid de här processerna tar, säger Sandström.

Processen att bilda regering?

– Ungefär så.

På Facebook berättar han om sin nya roll och skriver att han inte kommer att ”stå till förfogande för politiska tjänster i regeringskansliet”.

https://www.facebook.com/mikael.sandstrom.982/posts/10214646809817761?__xts__[0]=68.ARBECgyC0pi-OdoD_LLYtrHpFPjpHs3-m8CDABR-TmzjxTBD_Ayd8H43J_647njLWg6I1qqmuK2wSZ5LxLamyZlhYE88nPGyBAAI3yO2xyMQINoWMmLiIM2y4yGPqYFBcAT-NRqRHYFnC4-mdOOXq1nJ9DTHUKA9TbjlQjmvA0w2vNGWFIDa7zo&__tn__=-R

Skrev uppmärksammad essä om invandring

Mikael Sandström skrev december 2016 en uppmärksammad essä i Kvartal – där han tog Miakel Sandström avstånd från den tidigare förda invandringspolitiken. 

Han skrev bland annat att ”flera regeringar, inte minst den som jag arbetade för under åtta år, har begått stora misstag i migrationsfrågorna” och att migrationspolitiken ”havererat”.

Sandström vill inte kommentera essän i samband med att han nu börjar jobba för Moderaterna på nytt.

– Jag vill inte prata om den, den skrev jag som privatperson, säger han. 

Kvartal: ”En av våra mest lästa artiklar någonsin”

Mikael Sandström varnar också i essän för allvarliga konsekvenser, till följd av den förda invandringspolitiken, för det svenska samhället. Han avslutar essän med att skriva att ”invandring är inte problemfri” – och:

”Den politik som formas nu, kommer att prägla Sverige för lång tid framöver. De beslut vi fattar nu, eller avstår från att fatta, avgör vilket Sverige vi har år 2066. Att blunda för de problem vi står inför, gör dem inte mindre.”

– Det här är en av våra mest lästa artiklar någonsin, den publiceras för kanske två år sedan, säger Paulina Neuding, chefredaktör och ansvarig utgivare, för Kvartal. Han (Mikael Sandstöm, red:s anm.) ber om ursäkt till de människor som varnade, men som inte blev tagna på allvar. 

Kristersson kommenterar värvningen

På Instagram kommenterar M-ledaren Ulf Kristersson:

”Jag har idag bett Mikael Sandström komma över och vara med i det team som i Moderaterna - och tillsammans med Alliansen - nu leder processen för att kunna bilda en ny regering. Den vägen kommer säkert - precis som valrörelsen - vara lite skumpig och rymma såväl framgång som motgång. Men vi är både tålmodiga och erfarna. Och mycket arbete sker förstås i det tysta. Men jag återkommer då och då!”

https://www.instagram.com/p/Bnlh8sDFkS5/?taken-by=kristerssonulf

I en tidigare version uppgav Expressen att Mikael Sandströms essä var borttagen från Kvartals sajt. Den uppgiften var fel. Expressen beklagar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!