Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristerssons förslag för att stoppa psykisk ohälsa

På torsdagskvällen talar moderatledaren Ulf Kristersson på Järvaveckan. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Temat för partiets dag är arbetsmarknad och integration. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

På torsdagskvällen talar moderatledaren Ulf Kristersson på Järvaveckan.

Han lanserar bland annat nya förslag om psykisk ohälsa – och berättar om egna erfarenheter.

– Jag har själv upplevt det här på nära håll, tre gånger under mitt vuxna liv, säger Kristersson.

Muf-ledaren Benjamin Dousa, som är född och uppvuxen i Järva, introducerade Kristerssons tal.

När moderatledaren sedan klev upp gick han direkt in på migrationspolitiken – och farorna som väntar om den inte löser sig.

– Pengar som skulle kunna bygga framtiden, måste då användas för att lappa ihop framtiden, säger Kristersson.

Samtidigt riktar han en känga mot sina motståndare i det stundande valet:

– De politiker som inte har reformer för integration har inget i den här valrörelsen att göra.

Kristersson om kriminalitet

Samtidigt pratar Kristersson om ungdomarna i området – och den stora motviljan mot att prata med polisen. Han berättar bland annat om en pojke som inte vågar bli polis eftersom hans kompisar aldrig skulle acceptera det.

– Nära 70 procent av de som bor i utsatta områden säger att kriminella personer påverkar deras vardag, menar Kristersson från scenen.

Hyllningen till statsministern

Därefter går moderatledaren in på social rörlighet – eller klassresan, som han definierar uttrycket som. Han kallar Stefan Löfvens klassresa för ”enastående”, och säger att han känner djup respekt för honom – även om de ”tycker olika i sak”.

Kristersson talar med varma ord om tiden då hans mamma växte upp:

– Framtidsoptimismen var stor, säger han.

– Sverige blev ett land där man av egen kraft – men ofta med andras hjälp – från nästan ingenting kunde ta sig nästan hur långt som helst. Där egen ansträngning avgjorde hur det gick. Inte klass. Inte kön. Eller för den delen: inte heller klan, säger Kristersson.

Kristerssons bild av den moderna klassresan

– Sverige är ett land där klassresan fortfarande är möjlig, säger moderatledaren.

– Men vägen dit är ofta alldeles för långsam.

Han menar att förorterna ofta är platsen där klassresorna händer, och att många invandrare nu fyller högskolorna och arbetsplatserna.

– Men det är också här den andra extremen finns. Där de sociala problemen är som störst. När en del föräldrar blir tårögda av sina barns framgångar, tvingas andra falla i tårar över sina barns misslyckanden, säger Kristersson.

Nyanlända i språkförskola

Moderatledaren menar att barnen är den viktigaste faktorn i Sveriges framtid.

– Många vuxna som kommit hit får det tufft. Det är svårt att ta sig in på en ny arbetsmarknad och in i ett nytt samhället, säger han och fortsätter:

– Vi ska göra allt vi kan för att de vuxna ska lyckas. Men med barnen får vi helt enkelt inte misslyckas, säger han och säger att nyanlända behöver gå i särskild språkförskola.

– Därför ökar vi undervisningen i matte och svenska. Baskunskaper som rustar alla bättre för framtiden. Men som är särskilt viktiga för dem som inte får hjälp hemifrån, säger Kristersson.

”Vägen till rikedom kan inte vara kriminalitet”

Moderatledaren pratar om att integrationspolitiken måste förstå att gängkriminalitetens lockelser ligger i pengar.

– Visa att vägen till rikedom aldrig kan vara kriminalitet. i fängelset blir ingen rik. Och det pris man betalar för en tillfällig plats i solen ska alltid vara för högt, säger han och menar att politiken måste visa på alternativen och ”uppmuntra klassresan”.

Kristersson om psykisk ohälsa

– Det som nu oroar mig allra mest är den dödliga psykiska ohälsan.

– Bland män i åldern 15-45 år är självmord den vanligaste dödsorsaken, säger Kristersson och berättar om egna upplevelser.

– Jag har själv upplevt det här på nära håll, tre gånger under mitt vuxna liv, säger Kristersson och berättar om anhöriga som tagit sina liv.

 

LÄS MER: Ulf Kristerssons svar efter Hanif Balis SD-utspel 

 

– Alla tre gånger var det unga, kapabla, stolta män med livet framför sig. Inte utan egna problem, men heller inte med problem som någon av oss andra trodde kunde leda till självmord.

Ulf Kristersson säger i talet att en primärvårdsreform behövs.

– Vår tids folkhälsoproblem är inte influensa eller brutna ben. Det är psykisk ohälsa.

Kristerssons förslag mot självmord

Samtidigt lyfter han arbetet som utförs av organisationer som arbetar mot självmord – och lanserar samtidigt ett förslag.

– Vårt förslag är nu att för varje krona som svenskarna skänker – och som går till stödorganisationernas operativa arbete – ska staten bidra med ytterligare tre kronor. Vi tredubblar resurserna. Samlar man in en dryg miljon från svenska folket, kommer ytterligare tre miljoner från staten, säger Kristersson.

– De kanske tio miljoner som i dag skänks av människor som är engagerade, kan då snabbt bli 40 miljoner kronor per år. Då kan verksamheten bli större och ännu bättre, nå fler människor, på fler sätt och på fler av dygnets timmar.

Kristersson om valdeltagande

– Det finns ingen plikt att rösta. Men den som inte utnyttjar sin medborgerliga rättighet att rösta står också utanför samhället på fler sätt, säger Kristersson och fortsätter:

– Valdeltagande handlar om delaktighet. Att man som medborgare har ett ansvar att visa hur man själv vill att det gemensamma ska utvecklas.

Ulf Kristersson avslutar talet med att uttrycka en förhoppning om en valrörelse ”utan personangrepp och medvetna missförstånd, utan ryska internettroll och utan inhemsk dynga”.

LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor