Ulf Kristersson neråt i ny mätning

Ulf Kristersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor, Jan Björklund, Annie Lööf och Ulf Kristersson.
Foto: SVEN LINDWALL

Moderaterna och Ulf Kristersson fortsätter att tappa i en ny Expressen/Demoskop-mätning och noteras nu för 17,1 procent.

Det är lika lågt som när Anna Kinberg Batra avgick.

Största skrällen i mätningen är Liberalerna som ökar kraftigt.

De senaste mätningarna från de ledande opinionsinstituten pekar mot att Ulf Kristersson går mot ett katastrofval.

Moderaterna har rasat till 16,8 procent hos Sifo men noteras för 19,4 procent hos Novus. Nedgången hos Sifo bekräftas nu av Demoskops färska väljarbarometer.

Demoskops senaste mätning publicerades den 14 augusti och även då backade Moderaterna. Då fick Ulf Kristersson 19,7 procent men efter två veckors valrörelse har hans parti backat till 17,1 procent.

– Moderaterna har fått bekymmer när vi nu går in i valrörelsens slutskede. Och det ser ut att vara andra allianspartier som knaprar på M-siffrorna, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

Ulf Kristersson har rasat till AKB-nivå

Raset för M är också markant efter sommaren - totalt har Moderaterna tappat 5,2 procentenheter sedan maj - och Ulf Kristersson är nu nere på samma nivå i opinionen som i augusti förra året då Anna Kinberg Batra avgick.

17,1 procent är också historiskt lågt för Moderaterna. I valet 2014 avgick Fredrik Reinfeldt efter att partiet fått 23,3 procent och i valet 2010 fick Moderaterna 30,1 procent.

Socialdemokraterna får stöd av 25,7 procent av väljarna i SvD/Sifo mätning som publicerades på fredagen och 24,3 procent i SVT/Novus från i torsdags.

I Expressen/Demoskop ökar Stefan Löfven något och får 24,5 procent mot 23,6 i den förra mätningen.

Jan Björklund går kraftigt framåt

Sverigedemokraterna får stöd av 16,9 procent hos Sifo och av 18,2 procent i Novusmätningen.

I den nya Demoskopmätningen ligger SD kvar på samma nivå som tidigare och noteras nu för 19,8 procent.

Novus noterar dock ett starkare stöd för Centerpartiet än Sifo: 9,5 mot 8 procent. I Demoskop får Annie Lööf 9,5 procent.

Bland de mindre partierna är Liberalerna den stora överraskningen i Expressen/Demoskops väljarbarometer och går fram med två procentenheter till 6,8 procent.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1035511314834173953

– Liberalerna har profilerat sig i skattefrågan och det ser ut som en tänkbar förklaring till att de gör en säkerställd uppgång nu. Tidigare har deras siffror varit tämligen stillastående, men tycks det komma ett lyft inför spurten, säger Peter Santesson.

Miljöpartiets klimateffekt klingar av

Demoskop-mätningen bekräftar också att Kristdemokraterna ökar och har distans till riksdagsspärren. KD noteras nu för 4,8 procent.

– Kristdemokraterna ser ut att vända uppåt i elfte timmen. Erfarenhetsmässigt kan man säga att en del av uppgången handlar om stödröstare som nu börjar infinna sig, säger Santesson.

– Uppgången blir självförstärkande. Fler börjar tro att stödrösten inte är bortkastad när partiet är förbi fyraprocentsgränsen i mätningarna. Men Ebba Busch Thor har också hanterat de senaste debatterna skickligt och har ett nytt självförtroende.

Miljöpartiet backar efter sommarens klimateffekt med 1,4 procentenheter till 5,1 procent.

– Miljöpartiets lyft efter sommarens extremväder kan ha kommit lite väl tidigt för att kunna växlas in i en valframgång. Miljöfrågan är snabbrörlig på dagordningen, säger Peter Santesson.

Fakta om Expressen/Demoskop 31/8

S: 24,4 (+0,9)

V: 9,5 (+0,7)

MP: 5,1 (-1,4)


M: 17,1 (-2,6)

L: 6,8 (+2,0)

KD: 4,8 (+1,2)

C: 9,5 (-1,6)


SD: 19,8 (+0,2)

FI: 0,8 (-0,2)

Övriga: 1,9 (+0,8)


S+V+MP: 39,2 (+0,2)

M+L+KD+C: 38,3 (-0,9)


Osäkra: 10,8 (-1,1)


Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 23 augusti – 30 augusti 2018.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 625 intervjuer varav 1011 per telefon och 614 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Liberalernas uppgång är statistiskt säkerställd.

Beställare: Expressen.