Moderaternas partiledare Ulf Kristersson träffade på måndagsförmiddagen Tysklands förbundskansler Angela Merkel för ett enskilt möte på CDU:s högkvarter i Berlin.
Angela Merkel, som nu varit förbundskansler sedan 2005, har under våren lyckats bilda ännu en regering, denna gång en storkoalition med bland annat Socialdemokraterna (SPD).
Och ländernas inrikespolitik stod på agendan under det 45 minuter långa mötet. Men några lärdomar av Angela Merkels storkoalitioner blev det inte för Ulf Kristersson.

– Jag lär gärna av Tyskland, men jag kommer inte lära mig samlingsregeringar av Tyskland, säger han och fortsätter:
– Där har Sverige och Tyskland helt olika erfarenheter. De vill absolut inte ha minoritetsregeringar och har aldrig haft det.
”Inga förutsättningar för samlingsregeringar”
I en intervju med Financial Times, som publicerades under måndagen, öppnade Ulf Kristersson återigen för en överenskommelse på migrationsområdet med Socialdemokraterna.
Men gränsen för samarbete går vid just överenskommelser, enligt Ulf Kristersson.
– Jag beskrev det ganska detaljerat för henne. Jag ser inga förutsättningar för att bilda stora permanenta samlingsregeringar i Sverige. Men det utesluter inte att vi på några enskilda viktiga områden måste göra breda överenskommelser. Jag nämnde just migrationsfrågan och vad som hänt i Sverige, säger moderatledaren.

Efterlyser hårdare politik mot Kina
Under mötet diskuterade de två även Kina och kinesiska intressen i Europa.
Och Ulf Kristersson efterfrågar en tydligare svensk politik vad gäller både demokrati- och handelsfrågor med Kina.
– Det finns ett mått av aningslöshet. Dels vad gäller stora kinesiska investeringar som är mer geopolitiskt agerande av Kina, som inte bara är kommersiellt. Kinesiska företag gör i västvärlden vad västeuropeiska företag aldrig skulle kunna göra i Kina. I längden är det ett problematiskt sätt att agera internationellt.
Det är inte första gången Ulf Kristersson efterlyser en hårdare politik gentemot Kina, där bland annat den svenska förläggaren Gui Minhai suttit frihetsberövad i flera års tid.