Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristersson: ”Vi ska fundera på framtiden med nyfikenhet”

Partiledare Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partisekreterare Gunnar Strömmer är på bussturné. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gängkriminalitet, integration och vårdköerna är de tre första sakerna som Ulf Kristersson ska ta tag i om han får bli statsminister.  Det säger Moderaternas partiledare i P4 Extra.

– Det absolut första är att bilda en riktigt bra regering, säger han.

Ulf Kristersson intervjuas av P4 Extra på en kampanjbuss mellan Västerås och Strängnäs där partiledaren bor. 

 Det första som partiledaren skulle göra om han får bli statsminister är att ta tag i gängbrottsligheten, integrationen och vårdköerna, säger han i intervjun.

Samtidigt vill han att vi på allvar funderar på framtiden med nyfikenhet.

– Hur ska svenska bolag kunna konkurrera på marknaden, vad kan artificiell intelligens göra för mänskligheten och hur kan vi göra så att människor som lever till 100 är en tillgång och inte ett välfärdsproblem. Sådana saker vill jag att vi funderar över och inte ser allt som problem som ska lösas.

Klimathotet är på allvar

Men det finns problem i landet. Den här sommarens extremväder och bränder har visat att Sverige har för dålig krisberedskap och att klimathotet är på allvar, enligt Ulf Kristersson.

Samtidigt får Moderaterna låga förtroendesiffror i klimatfrågan.

– Nästan alla partier är välkända för några få frågor och okända i många frågor – jag tycker att vi tar klimatfrågan på allvar, säger Ulf Kristersson.

– Men det är klart att väljarnas dom ska man ta på allvar.

Några ledande Moderater har hävdat att journalister blåser upp klimatfrågan för att gynna Miljöpartiet.

– Det tror inte jag och det är väl sådant som blåser på bilden av att vi inte tar klimat frågan på allvar. Men alla som har följt mig vet att jag tar den på allvar, säger Ulf Kristersson i programmet.

Han vill inte säga att vi borde flyga mindre utan klimatsmartare.

– Den sortens bränsle vi använder i dag måste vi beskatta och bekämpa, inte själva resorna.

Förstår de som bor utanför en stad

I Strängnäs är Moderaterna för att skolorna ska centraliseras. Ulf Kristersson vill inte ta ställning i lokalpolitiken, men ser både för- och nackdelar med landsortsskolor.

– Jag förstår verkligen de som bor utanför en stad och är vana vid att ha en skola nära – bygdens överlevnad hänga på det. Men samtidigt måste skolan vara bra och jag har sett landsbygdsskolor som dras med stora bekymmer, säger han.

En lyssnare ställer frågan om vad Ulf Kristersson säger om drivmedelspriserna som påverkar alla som bor utanför städerna.

– Jag tror inte att drivmedelspriserna kommer att gå ned på sikt, men politiken kan inte utgå ifrån att alla har ett tunnelbanenät nära sig och därför ska man vara försiktig med den här snabba beskattningen på bensin.

Vill höja straffet för våldtäkt

Straffen på sexualbrott är ett av de straff som Moderaterna vill höja.

– Två års fängelse räcker inte för våldtäkt. Straffen har varit i stort sett oförändrade i 50 år, samtidigt har synen på sexualbrott ändrats stort.

Forskare menar att fängelse är dyrt och inte har så stor effekt för att få ned brottsligheten. Men Ulf Kristersson tycker att forskarna som argumenterar för det har missat några saker.

– De som redan sitter i fängelse kan inte begå brott, de kan inte heller rekrytera nya unga till sina gäng. Dessutom får polisen mer resurser till exempel till telefonavlyssning och andra åtgärder om brottet värderas högre på straffskalan, säger han i P4 Extra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!