Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson tillbakavisar nytt konservativt block

Ulf Kristersson (M).
Foto: OLLE SPORRONG

Den som tror att Moderaterna kan bli en del av ett högerkonservativt block "har inte fattat någonting". 

Det gjorde Ulf Kristersson tydligt i sitt jultal i Stockholm på tisdagen. 

M-ledaren säger efteråt att det just nu sprids vrångbilder av partiets ideologi.

– Man får drömma om vad man vill, men Moderaterna är inte en del av ett sånt block.

Det lackar mot jul, och ett av de allra tydligaste tecknen på det är partiledarnas årliga jultal. M-ledaren Ulf Kristersson inledde sitt, som hölls på hotell Haymarket i centrala Stockholm, med att tala varmt om det politiska arbetet på kommunal nivå som tuggar vidare även om regeringsarbetet inte gör det just nu. 

– Ni är vår politiska ryggrad.

Han gick snabbt över till att tala om de problem som han ser med Sverige just nu: en ekonomi som kommer att försvagas, ökande vårdköer och en organiserad brottslighet som blir allt grövre och synligare i samhället, och tar upp Malmö som exempel. 

– Det är som en scen ur en gangsterfilm, men det är vardag i Sveriges tredje största stad.

"Frustrerande att vänta"

Trots att en ny regering inte finns på plats ännu klubbades Moderaternas och Kristdemokraternas budgetproposition igenom i riksdagen förra veckan. Och även om M-ledaren Kristersson medgav att läget är frustrerande, betonade han vikten av att budgeten kunde klubbas igenom, och skickade samtidigt en känga mot S-ledaren Stefan Löfven som tidigare kallat budgeten för en "servettskiss".

– Stefan Löfven kan prata hånfullt men det är vår budget som nu stärker Sverige på riktigt, säger han i talet. 

I talet gjorde Kristersson även det tydligt att ett konservativt block med SD, M och KD inte finns på kartan. 

– De som skräms med eller fantiserar om ett nytt högerkonservativt block har inte fattat något, de har bara läst varannan sida i vårt program.

I stället framhåller i stället det arbete som alliansen tillsammans har gjort de senaste åren, och framhåller att det är så en moderat politik ska föras. 

– Vi får saker gjorda. Borgerlig politik gör sig helt enkelt bäst i en borgerlig regering.

”Kommer anstränga mig för bra samtalsklimat”

Det var så klart omöjligt för M-ledaren att inte ta upp regeringsbildningen, och Kristersson framhävde att Moderaternas hållning står fast i frågan: Moderaterna vill bilda en regering tillsammans med sina allianskolleger.

– Låt mig säga detta när en och en annan undrar vad alliansen egentligen håller på med: vi moderater behöver alliansen, vi blir bättre med våra vänner. Och jag tror de behöver oss också. Helheten är större än summan av delarna. Det gagnar alla, framför allt Sverige.

Ulf Kristersson avslutar med att säga att han anser att Socialdemokraterna och Moderaterna har ett särskilt ansvar för den svenska politiken – ett ansvar som han är villig att leva upp till.

– Jag kommer precis som Stefan Löfven att anstränga mig för ett bra samtalsklimat på tu man hand med oppositionsledaren. 

M-ledaren fastslår dock att det inte kommer sluta i en ny Decemberöverenskommelse.

– Detta är inte en nationell kris och vi kommer inte att delta i en ny Decemberöverenskommelse.

https://www.youtube.com/watch?v=R8KyXKQCUh8

"Kan drömma om vad man vill" 

Efter talet utvecklar Ulf Kristersson varför han känt att han behövde markera att Moderaterna inte vill vara en del av ett högerkonservativt block med SD och KD. 

– Man får drömma om vad man vill, men Moderaterna är inte en del av ett sånt block.

På frågan om varför han känner att han måste förtydliga detta just nu, säger han att det "sprids vrångbilder".

– Jag tror det sprids avsiktliga vrångbilder just nu av vad Moderaterna är för parti, Moderaterna är ett liberalt och konservativt parti.

– Vi skäms inte ett ögonblick, varken för våra liberala former eller våra konservativa reformer. Jag tycker både att individuell frihet och ett starkt försvar är viktigt samtidigt. Sedan kan man inte som politisk meningsmotståndare plocka ut vissa delar och säga att det är hela partiet, det tycker jag att en del just nu verkar vilja göra. Mina alliansvänner vet mycket väl vilket parti vi är, och då vill jag bara påminna om det.