Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristersson informerade inte Annie Lööf – nu kan hon avgöra allt

Ulf Kristersson
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ

Ulf Kristersson förberedde en debattartikel om sina politiska prioriteringar som Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jan Björklund inte fick läsa i förväg – och som publicerades när han satt hos talmannen Andreas Norlén. 

Annie Lööf – som nu sitter med trumf på hand och kan avgöra allt – vill samarbeta med MP. Men M:s riksdagsgrupp säger bestämt nej, erfar Expressen.

Samtidigt hyllas Kristersson för att ha "hängt av sig Socialdemokraterna".

Debattartikeln i Dagens Nyheter publicerades klockan 15.05 på tisdagen. Då hade Ulf Kristersson och talmannen Andreas Norlén just slagit sig ned för att diskutera resultatet av den gångna veckans sonderingar. 

I samma stund fick Centerledaren Annie Lööf, Liberalernas partiledare Jan Björklund och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en länk till debattartikeln där M-ledaren – ensam – redogjorde för sina "fyra övergripande politiska prioriteringar" för de närmaste åren. 

Enligt Expressens källor ville Ulf Kristersson inte att debattartikeln skulle skrivas under av de övriga alliansledarna. Därför fick de inte heller ta del av innehållet i förväg.

– Det får man fråga Ulf Kristersson om. Vi fick information om att debattartikeln skulle publiceras, men jag fick läsa om det politiska innehållet när den publicerades, bekräftar Centerledaren Annie Lööf – som själv sitter på trumf och kan avgöra regeringsstriden. 

Inom Moderaterna finns fortfarande en oro för att hon ska ta klivet över till den rödgröna sidan och göra upp med Stefan Löfven.

– Rädslan handlar främst om en lösning där C och S hamnar i samma båt, säger en riksdagsledamot på tisdagskvällen. 

På frågan om Kristersson diskuterat innehållet i debattartikeln, alltså sina prioriteringar, med de andra i alliansen – svarar Annie Lööf: 

– Nej, det är Ulf Kristersson som har publicerat den.

Blev du förvånad?

– Nej, jag visste att den skulle komma, men jag fick reda på det politiska innehållet när jag läste DN Debatt. 

Men är inte det jättekonstigt - ni har ju haft samtal hela veckan och diskuterat sakpolitik säger ni?

– Jag tycker att det framför allt är viktigt nu att fokusera på hur vi ska kunna få fart och kunna få en alliansregering att tillträda. Sen kan jag konstatera att Ulf Kristersson som sonderingsperson dels har redogjort för hur han ser på läget till talmannen, men också skrivit en debattartikel om det politiska innehållet. 

Till DN säger Annie Lööf att "det är korrekt att vi inte diskuterar enskilda debattartiklar utan vi diskuterar ju vad Sverige behöver framåt".

Delar du Ulf Kristerssons bild i den här debattartikeln?

– Jag delar hans ambition om att ha fokus på det politiska innehållet, för Sverige behöver en handlingskraftig regering. Vi behöver ju en regering som kan öka tryggheten och framtidstron i landet. 

Kristerssons drag: Öka pressen på L och C

Ulf Kristerssons besked om att gå fram med en alliansregering utan stöd av S handlar om att öka pressen på Annie Lööf och Jan Björklund – om hur de tänker förhålla sig till SD-stöd, erfar Aftonbladet.

– Centerpartiet och Liberalerna måste visa sina kort. Nu har de en vecka på sig att visa om de är beredda att sitta i en alliansregering eller om de är beredda att spräcka Alliansen. Annars kan man inte tolka det på annat sätt än att de tänker släppa fram Stefan Löfven och en S-ledd regering, säger en allianskälla till tidningen.

Annie Lööf hoppas fortfarande på Socialdemokraterna – trots att Stefan Löfven gång på gång visat kalla handen när alliansen vädjat om blocköverskridande stöd och uppgörelser.

– Jag vill understryka att det är viktigt att vara envis i sina försök att bilda en handlingskraftig regering som får stöd över blockgränsen, antingen av Miljöpartiet eller av Socialdemokraterna. 

Men MP-språkröret Gustav Fridolin visade direkt tummen ned och grusade därmed Centerledarens förhoppningar. 

Samtidigt säger källor inom Moderaterna att ett sakpolitiskt samarbete med enbart Miljöpartiet vore förödande för en alliansregering i allmänhet och för Centerpartiet i synnerhet. 

– LRF skulle göra revolt. Även om Annie Lööf mycket troligt skulle vilja ha ett sådant samarbete så skulle det som återstår av deras landsbygdsbas vägra acceptera det, hävdar en M-riksdagsledamot. 

Ett samarbete med Miljöpartiet skulle dessutom få nej i den moderata riksdagsgruppen, erfar Expressen.

Riksdagsgruppen samlades kort efter Ulf Kristerssons presskonferens på tisdagseftermiddagen. En uppgiftslämnare berättar:

– Det var en god och förhoppningsfull stämning på grund av att man nu hängt av sig Socialdemokraterna. Ingen trodde egentligen på det upplägget. 

Frågan om partiledningen ska tala med Sverigedemokraterna berördes inte på gårdagens möte, enligt Expressens källor. 

När Expressen mötte KD-ledaren Ebba Busch Thor på tisdagen välkomnade hon Ulf Kristerssons besked i debattartikel och konstaterade att partiledarna nu måste "se över vilka andra möjligheter det finns att bilda en gemensam alliansregering".

– Jag ser några vägar och dem ser jag fram emot att diskutera med mina allianskollegor.

Bör ni prata med SD och Jimmie Åkesson?

– Våra ingångar är alltjämt desamma. Vi har inte ändrat uppfattning i fråga om förhandlingar med Sverigedemokraterna.