Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson vinnare i TV4:s utfrågning

Ulf Kristersson.
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson (M) är vinnaren i utfrågningen i TV4.

Det anser tittarna, enligt en ny mätning från Expressen/Demoskop.

– Jag visste inte att man kan vinna en utfrågning, men det är klart att jag uppskattar det, säger Kristersson. 

Sämst betyg fick Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Under måndagen möttes fyra av partiledarna i TV4:s utfrågning. Nu har tittarna kommit med sin dom: bäst var Ulf Kristersson (M) som fick betyget 3,42, enligt tittarna. 

– Kristersson fortsätter sin svit som obesegrad debattör. Hittills har han fått högst tittarbetyg i varje debatt och i kväll blev inget undantag. Kristersson fick högst betyg hos båda könen, men framför allt gick han bäst hem bland kvinnorna. Ser man till opinionsläget är han i ett pressat läge nu och han behöver vinna tv-debatterna för att kunna lyfta sina siffror, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. 

Hela 56 procent av tittarna ansåg att Ulf Kristersson var mycket bra eller ganska bra i TV4:s utfrågning. Kristersson har flera gånger tidigare utsetts till favorit i debatter, senast som solklar vinnare i SVT:s statsministerduell mot Stefan Löfven. 

– Jag visste inte att man kan vinna en utfrågning, men det är klart att jag uppskattar det. Jag uppskattar formaten där man diskuterar sin egen politik, säger Ulf Kristersson efter programmet.

https://infogram.com/1pd30knq0zj3p0ampgekxwjn65fk60m11jm?live

Moderatledaren följs av Ebba Busch Thor, som fick betyget 3,22. Där ansåg 45 procent av tittarna att hon var mycket bra eller ganska bra i programmet. Busch Thor gjorde bland annat ett utspel om kärnkraften under utfrågningen, där hon öppnade för att staten skulle skänka bort två kärnkraftsreaktorer i Ringhals som Vattenfall planerar att lägga ner.

– Ebba Busch Thor har en stark medvind under valrörelsens slutskede. Förtroendesiffrorna ökar snabbt, partiet lyfter i opinionen och självförtroendet stärks. Det märktes även i kväll då hon satte personligt betygsrekord och blev kvällens tvåa, säger Santesson.

Ulf Kristersson vann TV4:s utfrågning

Statsminister Stefan Löfven (S) fick ett nästan lika bra betyg med 3,11 i TV4:s utfrågning, enligt Demoskop-mätningen. Där ansåg 42 procent att han var mycket bra eller ganska bra.

– Stefan Löfven fick ett skapligt betyg i kvällens debatt. Han har ofta haft lite svårt att vinna publiken i debatterna, men nu ser nivån ut att ha höjts ett snäpp. Det är något som Löfven behöver. Opinionssiffrorna är vikande och ett av hans större bekymmer finns i det egna blocket. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har gått förbi honom i förtroendeligan och Löfven måste nå ut bättre. Ikväll var han den partiledare som fick högst betyg från dem under 40 år, säger Peter Santesson. 

 Statsministern har i ett inlägg på DN Debatt öppnat för att leda en koalitionsregering, men fick under programmet nobben av Ulf Kristersson.

LÄS MER: Stefan Löfven är beredd  att leda koalitionsregering

Sämst betyg i mätningen från Demoskop fick Gustav Fridolin med betyget 2,76. Endast 31 procent av tittarna ansåg att han gjorde mycket bra eller ganska bra ifrån sig i programmet. Fridolin gav också ett nytt besked i regeringsfrågan under programmet. 

I januari öppnade Miljöpartiet genom språkröret Isabella Lövin för att sitta i regering med Moderaterna – men under TV4:s utfrågning gjorde Fridolin tydligt han inte kan tänka sig att rösta för Kristersson som statsminister. 

LÄS MER: Partiledarna överens: Man ska ta i hand på jobbet


Kristersson vinnare efter TV4:s utfrågning

Hur bra tyckte du var och en av följande var i kvällens debatt? (Snittbetyg)

Ulf Kristersson (M): 3,42

Ebba Busch Thor (KD): 3,22

Stefan Löfven (S): 3,11

Gustav Fridolin (MP): 2,76


Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Tittare på Utfrågningen i TV4 den 3 september 2018 som även tillhör den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 3 september.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 790 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och politiskt parti.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.