Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

UD-chef med S-koppling bakom namninsamlingen

En chef på UD ska ha spelat en avgörande roll i det uppmärksammade brevet. Foto: JOHANNA SVENSSON
En chef på UD ska ha spelat en avgörande roll i det uppmärksammade brevet. Foto: ANNA HÅLLAMS

261 opolitiska tjänstemän på regeringskansliet undertecknade det uppmärksammade brevet som skickades inför regeringsbildningen.

Nu kan DN avslöja att en chef på utrikesdepartementet med band till Socialdemokraterna spelade en avgörande roll och ledde en ”förtrupp” som skulle få andra medarbetare att skriva under.

Uppropet skickades till regeringskansliets förvaltningschef dagen innan Stefan Löfven röstades bort från statsministerposten. Där kräver tjänstemännen svar på frågor om vad som händer med deras lojalitetsplikt mot regeringen om den innebär en konflikt med ”regeringsformens bestämmelse om människors lika värde”.

Ledarsidorna.se, som först skrev om brevet, rapporterade att det kunde uppfattas som ett avståndstagande från en allians- eller M-regering med stöd av SD. Den tidigare moderate stats- och utrikesministern Carl Bildt kritiserade tilltaget och uppfattade det som ett ”S-märkt kampanjande”.

Nu skriver DN att en UD-chef spelade en central roll i den ”förtrupp” på 19 initiativtagare till uppropet som valde ut och bjöd in 266 tjänstemän som erbjöds att skriva under uppropet. Enligt uppgifter till DN ska UD-chefen ha när band till Socialdemokraterna och bland annat ha varit med och utformat partiets utrikespolitik inför valet 2014.

”Alla är opolitiska”

UD-chefen nekar dock till att uppropet ska ha varit en politisk kampanj.

– Det är befängt och underligt. Av det enkla skälet att alla är opolitiska tjänstemän som har undertecknat det, säger UD-chefen till DN.

Enligt DN jobbar många av tjänstemännen som skrivit under brevet på UD. 192 av de som kunnat identifieras hör till departementet eller någon av utlandsmyndigheterna. Bland namnen finns allt från vanliga tjänstemän till chefer, både nyare och personer som jobbat på regeringskansliet länge.

Carl Bildt reagerar starkt på DN:s uppgifter. ”En S-förtrupp med tydlig politiska avsikter. Begriper de inte vilken skada de gjort inte främst sig själva utan förtroendet för UD och regeringskansliet?” skriver han på Twitter.

”Förändring kan ske gradvis”

Uppropet kritiseras också av medarbetare på regeringskansliet. En chef som avstod att skriva under säger till DN att medarbetarna inte fick tid att reflektera över innehållet. En annan person tycker inte att innehållet i brevet är ”förenligt med tjänstmannarollen”.

En tjänsteman som jobbat på regeringskansliet i över 20 år och har skrivit under uppropet menar å andra sidan att man ibland hamnar i en gråzon eftersom vad som är politiskt eller inte kan förändras med tiden.

– Kritikerna får det att låta som helt självklart hur tjänstemän ska agera men det är det inte alltid. Förändring kan ske gradvis, plötsligt kan det anses politiskt att säga att man är emot diskriminering. Jag tycker att det var bra att man försökte lyfta den frågan men det borde gjorts på ett annat sätt, säger tjänstemannen till DN.