Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven får mer tid av talmannen

Stefan Löfven får nu mer tid på sig av talmannen att få ihop ett regeringsalternativ.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Statsminister Stefan Löfven (S) får mer tid för att få ihop sitt regeringsalternativ, måndagens pressträff med talmannen skjuts därmed upp. 

Talmannen kommer tidigast onsdagen den 5 december klockan 9.00 att lägga fram förslag till statsminister för riksdagen, enligt ett pressmeddelande.

”Processen behöver mer tid och jag välkomnar att talmannen beviljat detta”, säger Stefan Löfven i en kommentar till Expressen.

S-ledaren är pressad från flera håll. Samtidigt som Centerpartiet och Liberalerna har ställt krav för att kunna släppa igenom honom som statsminister – varav flera rör typiskt socialdemokratiska frågor – har Miljöpartiet gjort klart att de inte kommer att rösta för en regering som de själva inte sitter i.

På söndagskvällen kom beskedet att Löfven får två dagar ytterligare på sig att sätta ihop en regering, enligt ett pressmeddelande. 

”Processen behöver mer tid och jag välkomnar att talmannen beviljat detta, och att tidpunkten för att formellt lägga fram förslaget om statsminister därmed skjuts fram.”, säger Stefan Löfven om beskedet i en kommentar till Expressen.

Även Liberalerna välkomnar beskedet, skriver TT.

"Vi välkomnar att Stefan Löfven får mer tid", säger Liberalernas presschef Elin Boberg i en skriftlig kommentar till TT.

LÄS MER: S-toppar möts i Bommersvik – men Löfven bestämmer i regeringsfrågan

Fridolin: ”En svår process”

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger att det är en svår process man är inne i.

– Detta är en svår process, hade det varit enkelt skulle vi ha varit klara för länge sedan. Nu möts partierna på den politiska mitten och vi står rätt långt ifrån varandra, så det är inte konstigt att det tar ett tag. 

Han säger att det på C och L:s kravlistor finns punkter som är svåra för Miljöpartiet att acceptera – men att partierna nu måste lyssna på varandra för att tillsammans komma vidare.

– Jag tror att det finns förutsättningar att bilda något starkt framåt. Men tittar man på valresultatet lite utanför är det våra partier som har mycket gemensamma grundvärderingar som tillsammans står för att vi vägrar låta Sverige bli ett av de länderna där ett rasistiskt parti får sätta dagordningen.

”Det håller vi för oss själva”

Under helgen har Socialdemokraternas partistyrelse träffats i Bommersvik i Sörmland, men vad samtalen runt konferensbordet mynnat ut i är inte känt. Anders Ygeman, S gruppledare i riksdagen, sa dock på vägen ut från anläggningen att Löfven har ett starkt stöd i styrelsen. 

Stefan Löfven lämnade Bommersvik på lördagen utan att ge några kommentarer.
Foto: OLLE SPORRONG

– Det är klart att det finns ett starkt stöd för Stefan Löfven i det här läget. Och vi noterar att både Centerpartiet och Liberalerna är beredda att stödja Stefan Löfven som statsminister. 

Samtidigt lämnade Stefan Löfven Bommersvik genom en bakväg utan att ge några kommentarer. 

”Håller det för oss själva”

Jonatan Holst, pressekreterare hos Stefan Löfven (S) skrev på söndagseftermiddagen att man inte vill svara på om det har förts några samtal mellan partierna under söndagen.

”Det håller vi för oss själva.”

Liberalernas kommunikationschef Gustav Georgson säger dock vid samma tidpunkt att det inte har förts några samtal mellan partierna under helgen. 

– Nej, vi har lämnat över vår kravlista, efter det väntar vi på vad Löfven ska säga. 

Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu skriver i ett sms till Expressen på söndagskvällen att man inte kommer att lämna några kommentarer kring det nya beskedet om förlängningen. Han tillägger dock: 

"Att han får förlängd tid är en bedömning som görs mellan talmannen och Stefan Löfven, så frågorna får ställas till dem."

Centerpartiet och Liberalerna har lämnat kravlistor för att släppa igenom Löfven som statsminister.
Foto: OLLE SPORRONG

Ljunggren: ”Han har fått napp”

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Lundgren säger till Expressen TV att detta skulle kunna tyda på att Löfven tror sig ha hittat en väg framåt – men än är det långt kvar innan vi är nära ett förslag till en regering. 

– En preliminär slutsats är att det har hänt något, han har fått napp. Han känner att det finns en möjlighet att faktiskt göra något mer. Det här är ett tecken på att han tror sig kunna hitta en lösning. 

Ljunggren tror att man har diskuterat sakpolitik de senaste dagarna. 

– Det finns massor av frågor där Löfven dels måste prata med Centern och Liberalerna, men också måste förankra bakåt till framför allt LO. Socialdemokraterna har haft möte under helgen, jag tror att detta är resultatet av att han fått något slags godkännande av rörelsen att gå vidare. 

"En dolkstöt i svenska löntagares bröst"

Men för att komma fram till en överenskommelse måste det byggas broar mellan de borgerliga partierna och de socialdemokratiska intresseorganisationerna. De liberalerna partiernas kravlistor innehåller flera, för socialdemokrater, känsliga områden. Exempelvis vill man att små företag ska slippa turordningsreglerna, se lägre ingångslöner för nyanlända, och friare hyressättning.

Fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm säger i SVT:s "Agenda" att man inte kan gå med på de kraven. 

– Det är en dolkstöt rakt in i svenska löntagares bröst, om det man pratade om i valrörelsen får gälla, säger Lindholm i programmet och tillägger:

– Det mest häpnadsväckande är väl att man ska lägga sig i lönebildningen, att våra politiker plötsligt ska ta hänsyn till de 80 år då marknadens parter har gjort jobbet, ett förbannat bra jobb, faktiskt.


LÄS MER: Jenny Madestam: ”Björklunds krav kan vara en strategi”


Några av Centerpartiets krav

Sänkta skatter

Centerpartiet vill sänka inkomstskatten, marginalskatten och bolagsskatten. Enligt Expressens statsvetare Jenny Madestam lär inte jobbskatteavdrag bli något problem att gå med på för S, men desto värre är det med sänkt skatt för höginkomsttagare. 

– Problemet är om det skulle vara sänkt skatt för personer med hög inkomst.


Liberaliserad bostadsmarknad

Samtidigt vill C se en friare hyressättning för nybyggda bostäder och man vill även sänka arbetsgivaravgiften för företag. 

Enligt Madestam kan en delvis liberalisering vara möjlig om inte LO-falangen inom partiet sätter emot. 

– Bromsklossen är LO-kollektivet och vänsterfalangen inom S som är skeptiska


Valfrihet i välfärd

C vill göra det lättare att driva vårdföretag och se ökad valfrihet inom sjukvård och skola. Detta skulle kunna gå att samsas om menar Madestam, om inte V bromsar in.

– Vänsterpartiet är de som är mest skeptiska, och en S-regering med stöd av Centerpartiet kommer också behöva stöd av Vänsterpartiet.


Turordningsreglerna

Centerpartiet vill att små och medelstora företag ska slippa turordningsreglerna. Detta kan bli en svår knäckfråga, enligt Jenny Madestam. 

– Turordningsreglerna är något som LO värnar väldigt starkt och jag vet inte riktigt hur man skulle kunna argumentera gentemot LO-kollektivet och vänsterfalangen.