Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två veckor – som avgör hela Sveriges framtid

RIKSDAGSHUSET I NATT. Valet blev som väntat en rysare. Och vilka som kommer att regera Sverige är fortfarande högst oklart.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson firar på SD:s valvaka.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alliansen kom tillsammans till SVT:s valvaka.
Foto: OLLE SPORRONG

Ingen vinnare och ingen förlorare. Regeringsrysaren fortsätter.

Statsminister sa på valnatten att han kommer sitta kvar. 

– Jag tror inte att Löfven klarar förtroendeomröstningen, säger den tidigare talmannen Per Westerberg (M). 

Här är 14 dagar som avgör Sveriges framtid.

Statsministern samlar på måndagen partiledningen för att analysera partiets sämsta resultat på 100 år. Samtidigt träffas de fyra alliansledarna för att staka ut sin väg framåt. 

Alliansledarna kräver Stefan Löfvens avgång, men statsministern vägrar. 

Socialdemokraternas regeringskollega Miljöpartiet gjorde sitt sämsta val sedan 1991, men klarade riksdagsspärren med knapp marginal. 

På valnatten öppnade språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin för ett samarbete med Liberalerna och Centerpartiet. 

– Vi ser att Liberalerna och Centerpartiet är partier vi gärna samarbetar med, och som mycket väl skulle kunna bilda regeringsunderlag, sa Isabella Lövin.

Alliansledarna i SVT:s studio på valnatten.
Foto: OLLE SPORRONG

På Liberalernas valvaka sade ledaren Jan Björklund först att Stefan Löfven bör lämna in sin avskedsansökan i morgon. Men i SVT hade Björklund svårt att svara på frågan om han kan tänka sig att stödja Stefan Löfven som statsminister i en blocköverskridande regering. Han säger, i SVT:s valstudio:

– Min utgångspunkt är att Ulf Kristersson ska vara statsminister. Men det är precis den här typen av frågor vi måste diskutera i den här partikonstellationen.

Definitivt valresultat kommer först på onsdag

Men valresultatet kan fortfarande förändras – ett helt slutgiltligt resultat kommer först på onsdag. 

Det är då de så kallade onsdagsrösterna – utlandsrösterna – räknas. 

Över en halv miljon svenskar bor utomlands. 170 000 utlandssvenskar har rösträtt och  149 000 röstkort har skickats. Ett lågt valdeltagande väntas dock. 

Stefan Löfven meddelade på valnatten att han inte tänker avgå.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Statistiska centralbyrån röstar omkring 32 procent av utlandssvenskarna, vilket skulle innebära 50 000 ännu oräknade röster. 

I valet 1979 avgjorde utlandsrösterna utgången till de borgerligas fördel. 

Landet Sverige blir försatt i ett vakuum

Per Westerberg, tidigare M-riksdagsledamot och talman, säger i natt att om Stefan Löfven inte avgår händer ingenting förrän talmansvalet den 24 september. Tills dess är landet försatt i vakuum. 

Det är då kammaren sammanträder och väljer talmannen. Om Socialdemokraterna blir det största partiet, och Sverigedemokraterna väljer att lansera en egen kandidat, så kan tre personer komma att ställas mot varandra i höstens talmansval.

Per Westerberg, tidigare M-riksdagsledamot och talman, säger i natt att om Stefan Löfven inte avgår händer ingenting förrän talmansvalet den 24 september.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Det finns inga regler som anger från vilket parti talmannen ska väljas. Vem som väljs till talman styrs av partiernas nomineringar. Sedan 1982 har talmannen utsetts från det största partiet i regeringen.

Men alliansen har nu bytt hållning och tar strid om talmansposten. De borgerliga tänker lansera en gemensam kandidat, även om de blir mindre än de rödgröna.


K-G BERGSTRÖM: Osäkerheten kommer förmodligen att bestå minst under resten av den här månaden 


Inom två veckor efter att talmannen valts ska det hållas en förtroendeomröstning. Det är då det avgörs om statsministern har riksdagens förtroende. 

Miljöpartiets språkrör kom till SVT:s valvaka i natt – utan Stefan Löfven.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag skulle gissa att det går fort att få en förtroendeomröstning, men sedan har ingen någon aning om hur lång tid det tar att få fram den regeringsbildning som krävs, säger Per Westerberg. 

Då måste Löfven avgå

Om mer än hälften av riksdagsledamöterna röstar emot Löfven måste han avgå. Annars kan han sitta kvar.

Frågan är då hur partierna utanför det rödgröna blocket kommer att agera.

– Sverigedemokraterna kommer att rösta emot Stefan Löfven, givetvis. Det vore konstigt om inte Moderaterna och Kristdemokraterna också gjorde det, säger statsvetaren Anders Sundell.

”Sverigedemokraterna kommer att rösta emot Stefan Löfven, givetvis”, säger statsvetaren Anders Sundell.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om även Centerpartiet och Liberalerna röstar emot Löfven har han en majoritet emot sig och måste avgå.

– Jag tror inte att Löfven klarar förtroendeomröstningen, säger Per Westerberg. 

”Då kommer nästa fråga: Vem ska de stötta?”

Om Stefan Löfven, mot vad han har sagt, avgår säger Per Westerberg att man inleder talmansrundor ganska omgående. 

– Men ett förslag till statsminister kommer den 24:e när den nya kammaren finns på plats och en ny talman har valts, säger Per Westerberg. 

I det läget ska talmannen ta fram ett förslag på ny statsminister. Talmannen talar då med alla partiledarna för att ta reda på vilken statsministerkandidat som har störst stöd bland partierna. Mest sannolikt är att den kandidaten är Moderatledaren.

Ulf Kristersson kan fortfarande bli statsminister.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Om Centerpartiet och Liberalerna röstar bort Stefan Löfven, då kommer nästa fråga:  vem ska de då stötta, och i vilken konstellation? Det måste bli Ulf Kristersson, säger Anders Sundell.

Men en alliansregering ledd av Kristersson klarar sig inte utan stöd av Sverigedemokraterna.

– Det stödet kommer Sverigedemokraterna inte ge bort gratis. Och det har Centerpartiet och Liberalerna sagt att de inte går med på. Så då är det ett väldigt låst läge, säger Anders Sundell. 

Viktiga datum

12 september: Slutgiltligt valresultat kommer på onsdag då de så kallade onsdagsrösterna - utlandsrösterna - räknas. Över en halv miljon svenskar bor utomlands.

24 september: Talmansval. Riksdagens väljer ny talman och vice talmän på uppropet den 24 september (riksdagens första sammanträde efter valet). Det finns inga regler som anger från vilket parti talmannen ska väljas. Sedan 1982 har talmannen utsetts från det största partiet i regeringen.

25 september: Riksmötet 2018/2019 öppnar tisdagen den 25 september klockan 13.

8 oktober: Statsministeromröstningen ska hållas inom två veckor efter riksdagens öppnande. Talmannen bestämmer datum för omröstningen.