Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4 presenterar sin valdagsundersökning

Det är fortfarande några timmar kvar till Valmyndigheten presenterar sitt preliminära valresultat utifrån dittills räknade röster. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Det är fortfarande några timmar kvar till Valmyndigheten presenterar sitt preliminära valresultat utifrån dittills räknade röster. Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Första opinionsundersökningen är presenterad. 

Sverigedemokraterna går mot ett oväntat lågt resultat – och får i undersökningen endast 16,3 procent. 

Socialdemokraterna får 25,4 procent – i så fall deras sämsta resultat på över 100 år. 

Mellan rödgröna blocket och alliansen skiljer det mindre än en procentenhet. 

Det är fortfarande några timmar kvar till Valmyndigheten presenterar sitt preliminära valresultat utifrån dittills räknade röster. 

Men vid 19.45 presenterades TV4/Sifos opinionsundersökning – som visar att Socialdemokraterna och Moderaterna går mot ett fiaskoval.  

Socialdemokraterna landar på 25,4 procent – partiets sämsta resultat på över 100 år. Moderaterna får i samma undersökning 18,4 procent. 

Samtidigt går Sverigedemokraterna mot ett oväntat lågt resultat och får 16,3 procent. 

– Metoden som de har använt i undersökningen är den som har gett lägst resultat av de olika opinionsmätningarna för SD. Det skulle kunna peka på en underskattning av partiet, säger statsvetaren Anders Sundell. 

I deras undersökning har Sifo frågat 4000 personer – varav hälften svarat via en webbpanel. 

 

Klockan 19.45 presenterade TV4 sin opinionsundersökning.

Här är resultatet från TV4/Sifo

Miljöpartiet får enligt TV4/Sifo 5,8 procent och klarar därmed riksdagsspärren – liksom Kristdemokraterna som får 6,6 procent. 

– Vi är stolta och vi har all anledning att vara stolta. Vi har gjort en stark valrörelse och jag vet att varenda en i det här rummet har gjort sitt allra, allra yttersta, säger Miljöpartiets Isabella Lövin under partiets valvaka. 

Centerpartiet har gått starkt fram till valet och får enligt valdagsundersökningen 9,4 procent, samtidigt som Liberalerna ökar till 5,7 procent. Vänsterpartiet går mot ett starkt valresultat och får 9,8 procent – en ökning med 4,08 procent. 

Valdagsundersökningens siffror innebär att det är jämnt mellan blocken – de rödgröna leder med 41 procent mot alliansens 40,1 procent.  

 

Så gjordes undersökningen

I Sifos opinionsundersökning har 4 000 personer deltagit. Hälften av de tillfrågade har svarat via en webbpanel. 

 

https://twitter.com/TV4/status/1038845742943793152

Enligt SVT har det slagits nytt rekord för partibyte i årets val – och även rekord i andel som bestämt sig i sista stund. 41 procent uppges ha bytt parti sen förra valet – motsvarande siffra 2014 låg det på 35 procent. 38 procent av väljarna beräknas ha bestämt sig för vad de ska välja i dag, eller sista veckan, rapporterar SVT Nyheter. Förra valet låg siffran på 33 procent. 

– Det är fler än vid tidigare val och det avspeglar att väljarna har blivit mer rörliga, säger statsvetaren Anders Sundell och fortsätter: 

– Den ökade rörligheten förklaras till stor del av Sverigedemokraternas ökning.

TV4 samarbetar inte längre med Novus utan har i stället anlitat opinionsinstitutet Sifo.

I Sifos valdagsundersökning kommer hälften av de 4 000 tillfrågade att svara via en webbpanel – detta för att SD-väljare antas vara försiktiga med att berätta vad de röstar för i riktiga intervjuer. 

I TV4:s vallokalundersökning 2014 – som alltså gjordes med Novus – redovisades nedanstående resultat. Inom parantes är siffran för det faktiska resultatet: 

Så var TV4/Novus siffror 2014

S: 30,7 (31,01)

M: 22,8 (23,33)

SD: 8,3 (12,86)

MP: 8,1 (6,89)

C: 7,7 (6,11)

V: 5,2 (5,72)

L: 6,8 (5,42)

KD: 5,7 (4,57)

Fi: 4,4 (3,12)

I förra årets valdagsundersökning underskattades Sverigedemokraterna. Enligt undersökningen fick de 8,3 procent men det faktiska resultatet blev 4,56 procentenheter större. Samma undersökning överskattade också Feministiskt initiativ som fick 1,28 procentenheter mer i undersökningen än det faktiska resultatet.