Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO-toppen till Löfven: Välj M i stället för C

Stefan Löfven (S) vill bilda en blocköverskridande regering och har pekat ut C och L som särskilt intressanta. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Torbjörn Hållö, ekonom på LO, tycker att S borde samtala med M i stället för C. Foto: Pressbild / LO

Stefan Löfven (S) vill bilda en blocköverskridande regering och har tidigare pekat ut C och L som de partier han helst samarbetar med.  

Både C och L vill se förändringar i arbetsrätten – vilket flera fackliga företrädare tydligt har motsatt sig i veckan. 

"Om S vill förverkliga så mycket som möjligt av det man gick till val på så är det M man ska samtala med, inte C", skriver LO-ekonomen Torbjörn Hållö på Twitter. 

LO:s förre chefsekonom tycker samma sak.  

– Det är ingen LO-uppfattning, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.   

Stefan Löfven har upprepade gånger sagt att han vill se ett blocköverskridande regeringssamarbete "i mitten av svensk politik". 

Ett uttalande som Löfven gjorde vid en pressträff på måndagen, dagen då han fick sonderingsuppdraget av talmannen, uppfattades av många som en mycket tydlig flört med Centerpartiet och Liberalerna. 

– Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet, att hantera upp- och nedgångar i beställningar och i produktion, oavsett om det är varu- eller tjänsteproducerande, med ett behov hos den enskilde löntagaren, individen, att känna en trygghet på arbetsmarknaden. Det går att ordna, sa Löfven då.  

Uttalandet väckte oro hos facken. Många gjorde nämligen tolkningen att S-ledaren öppnade för en ändrad arbetsrätt – en tolkning som han senare tog avstånd ifrån. 

– Jag har inte nämnt arbetsrätten med ett enda ord, sa Stefan Löfven till TT.

LO-ekonomen: "C är mer nyliberalt än M" 

Nu skriver LO-ekonomen Torbjörn Hållö på Twitter att S borde samtala med Moderaterna i stället för Centerpartiet. 

Han har delat Ulf Kristerssons debattartikel som publicerades i DN när M-ledaren fortfarande hade sonderingsuppdraget, och skriver att han håller med om 80 - 90 procent av det som Kristersson håller fram som viktiga reformer. 

https://twitter.com/torbjornhallo/status/1053197952976670720

I konversationen som följer skriver LO-ekonomen vidare: 

”Jag konstaterar att C är mer nyliberalt än M. Vad slutsatsen av detta blir överlåter jag att andra att dra. Försöka med ett extraval är en möjlighet”. 

Torbjörn Hållö vill inte kommentera sin uppfattning om ett S+M-samarbete ytterligare, utan säger till Expressen att det räcker med det han har skrivit på Twitter. 

LO:s förre chefsekonom, Dan Andersson, ser också problem med ett eventuellt samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Han har också delat Kristerssons debattartikel på Twitter.  

https://twitter.com/DanUtredaren/status/1053177271350104064

 

 

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att Torbjörn Hållös uttrycker sin egen uppfattning. 

– Det är ingen LO-uppfattning. Våra LO-ekonomer talar i eget namn. Det är en lösning vi haft sedan 1930-talet, för att få till oss väldigt bra ekonomer. Jag tror inte att vi ska ha en krisregering – vi har ju ingen kris, säger Karl-Petter Thorwaldsson och fortsätter: 

– Torbjörn Hållö är en väldigt bra LO-ekonom, men i det här fallet tycker vi inte samma sak. 

Er förra chefsekonom Dan Andersson tycker som Hållö.  

– Jaha, det är första gången jag hör det. Men LO-ekonomerna är självständiga. Vi har vår uppfattning, säger Karl-Petter Thorwaldsson. 

"Jag tror inte att vi ska ha en krisregering – vi har ju ingen kris", säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

"Löfven får sätta ihop det lag han tycker är bäst" 

När Stefan Löfven fick sonderingsuppdraget var tydlig med att han inte tänker sig en samlingsregering med Moderaterna eftersom han, likt Ulf Kristersson, bara tycker att det kan vara aktuellt om landet befinner sig i en kris.

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson tycker LO att nästa regering ska vara S-ledd. Samtidigt ska Sverigedemokraterna inte få något politiskt inflytande. I övrigt ska LO inte lägga sig i vilka partier Stefan Löfven samarbetar med, menar LO-basen. 

– Vi har varit noggranna hela tiden från LO med att säga att det är Stefan Löfvens uppdrag att få ihop en regering. Han får sätta ihop det lag han tycker är bäst. När han väl har gjort det kommer vi säkert att få anledning att ha synpunkter, både positiva och negativa, säger han.  

LO-basen: Lägg inte ner Arbetsförmedlingen 

Centerpartiet pekas ut som dem med nyckeln i det här låsta läget, på grund av sina riksdagsmandat. Hur ser du på deras arbetsmarknadspolitik?

– Det är andra saker vi är mer oroliga över. En sak som politiken bestämmer över är ju Arbetsförmedlingen. Några av de borgerliga partierna sagt att man vill lägga ner Arbetsförmedlingen och i stället sagt att man ska ha någon slags arbetslöshetspeng. Det är vi väldigt oroliga över, säger Karl-Petter Thorwaldsson och fortsätter:

– Det är mest LO-medlemmar som har hjälp av Arbetsförmedlingen för längre utbildningar när man har förlorat jobbet och är mitt i livet. Om man skulle ha samma peng som den som är välutbildad kan man ju räkna ut vem utbildningsbolagen eller utförarna skulle välja – det är klart de väljer den kanske bara behöver en extra kurs.