Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tung allianskälla: Björklund problemet i alliansens samtal

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S).
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets Annie Lööf.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen kunde Expressen avslöja att L-ledaren Jan Björklund börjat närma sig de rödgröna i regeringsfrågan, enligt tunga L-källor. 

Nu kan vi berätta att han anses medvetet ha förhalat processen i samtalen med de övriga partiledarna inom alliansen. 

Det uppger en tung allianskälla till Expressen. 

– Han har varit den mest okonstruktiva parten hela tiden. 

Fikabild efter fikabild, om än med något avtagande intensitet, har lagts ut på alliansledarnas konton i sociala medier sedan valet den 9 september. "Träffade i dag mina allianskollegor för att diskutera hur vi tar Sverige vidare efter valet", skrev M-ledaren Ulf Kristersson till en bild på de fikande alliansledarna som lades ut den 10 september. "Nu är det viktigt att sänka tonläget och förvalta det förtroendet väljarna gett oss", skrev Annie Lööf som kommentar till ytterligare ett möte och en fikabild som lades ut två dagar senare. 

Men en tung allianskälla beskriver Jan Björklund som mer eller mindre omöjlig att ha och göra med – trots de många samtal som alliansföreträdarna haft sedan valet. 

– Som Björklund har agerat under hela den här processen. Han har varit den mest okonstruktiva parten hela tiden. Det är bara att titta på pressträffen den där lördagen där han kom med massor av förslag och inga av dem var realistiska överhuvudtaget, det är ungefär så det har låtit, säger en tung allianskälla. 

Expressen kunde på onsdagen avslöja att L-ledaren Jan Björklund, enligt flera tunga L-källor, börjat röra sig allt mer mot Socialdemokraterna. Detta ska ha väckt ilska inom stora delar av riksdagsgruppen som inte uppskattar svängen mot de rödgröna. SVT kunde också berätta att partisekreteraren Maria Arnholm, som uppges stödja Björklunds linje, nu åker runt i Sverige för att övertyga företrädare ute i landet om att Björklunds väg är den rätta att gå. 

"Borde berätta om han har en dold agenda"

Denna bild tycks nu alltså även delas av andra inom alliansen. 

– Det verkar snarare som att han bara vill låta den här processen ta så mycket tid som möjligt så att han kan få med sig partirådet. En större andel av L:s riksdagsgrupp tycker att vi ska gå fram med en alliansregering och ogillar den här vänstersvängen som han tycks hålla på att göra, säger den tunga allianskällan. 

Enligt uppgiftslämnaren har Björklund å ena sidan sagt att han vill ha en alliansregering, men å andra sidan inte gjort något för att de ska komma framåt i processen.  

– Har han en dold agenda så borde han ju berätta det så att alla kan ta ställning till vad som ligger på bordet i stället för att förhala den här processen. 

Vad Björklund gör påverkar Lööf

Allianskällan menar att Björklund vill få det till att låta som att det inte spelar någon roll hur liberalerna röstar, eftersom det är C som har tillräckligt med mandat att avgöra bland allianspartierna. 

– Men han vet ju lika mycket som alla andra att det är klart att det spelar roll om alliansen går fram med fyra, tre, två eller ett parti. Men han skjuter över ansvaret på Lööf för att slippa ta ansvar. Och det är ju väldigt oansvarigt. 

– Det han gör påverkar så klart även vad Annie Lööf gör. För om han bestämmer sig för att Sverige ska ha en alliansregering blir det ju så klart ännu svårare för henne. Nu försöker han lägga allt ansvar på Annie Lööf när han själv är lika delaktig till att det kanske inte blir en alliansregering. 

Hur detta påverkat stämningen mellan alliansledarna är uppenbart, menar källan:

– Det är ju klart att om Jan Björklund är ute i medierna med en helt annan agenda än den som alliansen gått till val på så är ju det inte bra på något sätt. 

Demoskop: Kan tappa väljare vid närmande till S

I Demoskops väljarbarometer för november minskar Liberalerna med 1,4 procentenheter sedan valet, vilket innebär att partiet landar på 4,1 i väljarstöd och innebär att man nu ligger precis ovanför riksdagsspärren. 

– Den icke-socialistiska plattformen är viktig i partiet, och vid ett alltför tydligt närmande till S riskerar en stor del av den redan begränsade plattformen att gå förlorad. L:s riksdagsstatus är på allvar hotad vid ett eventuellt extra val, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop. 

Beslutet: Partirådet kallas när Björklunds alternativ prövats

Om Björklund inte får med sig riksdagsgruppen i vänstersvängen uppges hans plan vara att köra över den med hjälp av partirådet, som består av 65 lokala ombud och som står över både riksdagsgruppen och partistyrelsens beslut. 

Sedan tidigare har det varit bestämt att Liberalerna ska hålla ett partiråd i slutet på november. Nu har man däremot beslutat om att ha ett partiråd först efter att de tre alternativ som Björklund presenterat har testats, alltså en alliansregering som får stöd av S, en alliansregering som får stöd av MP eller en regering bestående av S och M. Dock ska ett partiråd hållas senast innan året är slut, eftersom det i partiets stadgar står att partirådet ska sammanträda de år som landsmötet inte äger rum. 

– Eftersom vi vid det senaste landsmötet tog beslut om att inte ge SD inflytande kommer det att krävas ett nytt beslut från partirådet för att pröva andra vägar än dessa alternativ, säger Jan Björklunds pressekreterare Adam Alfredsson. 

Jan Björklund kommenterade på fredagen uppgifterna om att han medvetet skulle ha förhalat samtalsprocessen i samtalen med allianspartierna. 

– Ja i den mån den handlat om ett samarbeta med SD så är det korrekt. De som vill samarbeta med Sverigedemokraterna får inte mitt stöd. Och de som vill gå den vägen tycker att jag motarbetar dem. Det är korrekt, säger han till Expressen TV.