Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tufft läge för Annie Lööf med regeringsbildningen

Annie Lööfs sonderingsuppdrag löper ut på torsdagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Riksdagens talman Andreas Norlén gav Annie Lööf sonderingsuppdraget på torsdagen förra veckan.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

På torsdag löper Annie Lööfs sonderingsuppdrag ut.

Centerpartiets ledare ser inte ut att lyckas bilda en regering den här gången och på tisdagen sammanträder partiets riksdagsgrupp för ett möte.

Då får Annie Lööf troligen en rad frågor från Centerns riksdagsledamöter om hur arbetet går – om hon nu dyker upp.

Mer än två månader har gått sedan valet – och någon regering är ännu inte i sikte. För tillfället har Centerpartiets ledare Annie Lööf sonderingsuppdraget, som löper ut på torsdag.

Partiledaren har då haft en vecka på sig att komma fram till en lösning på regeringsfrågan – men det ser mörkt ut. Enligt statsvetaren Jenny Madestam är det inte troligt att Lööfs sondering landar i något konkret. Däremot är det sannolikt att Centerpartiets ledare ber om ytterligare sju dagar, sa Expressens statsvetare Jenny Madestam i söndags.

– Och det finns inget som säger att hon inte skulle få det eftersom de andra sonderarna har haft två veckor på sig.

Centerpartiets möte i riksdagen

På tisdagen sammanträder Centerpartiets riksdagsgrupp för sitt veckovisa möte. När Expressen frågar pressekreterare Hannes Hervieu om vilka besked Annie Lööf kommer ge sina kolleger, undrar han om frågan avser vad hon kommer prata om på gruppmötet. Därefter vill han inte bekräfta huruvida partiledaren kommer delta i mötet överhuvudtaget.

”Jag har inga kommentarer om vårt gruppmöte, men jag kan bekräfta att vi även denna tisdag har gruppmöte”, skriver Hannes Hervieu.

Inte heller gruppledare Anders W Jonsson vill kommentera vad som kommer avhandlas på mötet, meddelar Centerpartiets presstjänst.

S-toppens oväntade besked

S-profilen Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping, är öppen för att ge någon annan än Stefan Löfven statsministeruppdraget, skrev Aftonbladet på måndagen.


LÄS MER: S-topp öppnar för att släppa statsministerposten 


Den S-märkta författaren Christer Isaksson föreslog Annie Lööf:

– Det vore ganska naturligt. Det skulle också vara bra att få en kvinnlig statsminister, det vore på tiden, sa han till Expressen.