Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blev Tord och Ahmed vänner: ”Humor hjälper alltid”

Tord Magnuson och Ahmed Abdirahman på Järvaveckan. Foto: Expressen
Tord Magnuson. Foto: OLLE SPORRONG

Den ena är legendarisk inom svenskt näringsliv, gift med en prinsessa och har ett kontaktnät inom Sveriges elit som de flesta bara kan drömma om.

Den andra kom till miljonprogrammen i Tensta från ett rasande inbördeskrig i Somalia – och grundade Järvaveckan.

Nu berättar Tord Magnuson och Ahmed Abdirahman om sin ovanliga vänskap – och om den första middagen med prinsessan Christina.

– Vi började kika in i varandras världar, säger Tord.

Under torsdagen, en solig försommardag på Järvaveckan utanför Stockholm, är det drygt tio år sedan Tord Magnuson och Ahmed Abdirahman träffades för första gången.

På en lunchrestaurang i New York, långt från både Ahmeds höghus och Tords innerstad, hamnade de två männen av en slump i samma sällskap. Även Tords fru, prinsessan Christina, deltog i lunchen.

– Jag började prata med honom, och han sa att han var från Tensta, minns Tord.

– Det var väldigt spännande. Det var två helt skilda världar som möttes. Jag är från Tensta, Tord och Christina är från innerstan, säger Ahmed.

”Blev aldrig inbjuden på middag”

Ahmed berättade att han hade bott i Tensta i åtta år innan han flyttade till New York – men att han aldrig hade varit hemma hos en svensk familj.

– Jag hade väldigt svårt att komma in i det svenska samhället. Jag hade bott åtta år i Sverige utan att någonsin bli inbjuden på en svensk middag. Jag visste inte vad svensk jul var för någonting. Det ville de ändra på, berättar Ahmad.

– Det var det som högg tag lite i mig, att det är klart att det är så, säger Tord, som genast bjöd in Ahmed på middag i sitt hem i Stockholm.

Hur var middagen i Stockholm?

– Det var trevligt och mysigt, vi hade bra samtal. Det var jättegott också, faktiskt. Det var bara vi tre. Det var väldigt härligt, berättar Ahmed.

– Vi började kika in i varandras världar, säger Tord.

Mötet mellan förort och innerstad

De två männen började snart smida planer om integrationsprojekt hemma i Sverige – och en av de första blev en middag på numera nedlagda Ross Tensta gymnasium, då över hundra personer från förort och innerstad skulle mötas.

– Ska man åka in i en miljö man inte är så van vid, så funderar man ju på hur man ska klä sig, berättar Tord och flinar.

Resultatet blev att alla deltagare från innerstan kom ut till Tensta med jeans och tjocktröja – medan deltagarna från förorten hade klätt upp sig i mörkblå kostym, skjorta och slips.

– Det blev ju ett väldigt kul sammanträffande kring förväntningar om hur man skulle se ut. Men humor hjälper ju alltid, säger Tord samtidigt som Ahmed skrattar.

Ahmed: Tord kommer till Tensta själv

Tord och Ahmed kommer minst sagt från skilda världar – något som har präglat deras vänskap från första stund. För Ahmed kändes det obekvämt att åka till Stockholms innerstad, och Tord kände samma sak kring att besöka Tensta – något som nu har förändrats.

– Känner du att du har vänner, oavsett om det är i Tensta eller inne i stan, känner du inte att du måste skynda dig, säger Ahmed och fortsätter:

– Man får en helt annan trygghet i sig själv, och blir en del av samhället. Det gäller åt båda hållen. Jag behöver inte visa Tord runt i Tensta längre, han kommer hit själv. Han känner många av mina vänner, och jag känner många av Christina och Tords vänner.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson talade om psykisk ohälsa på Järvaveckan 

 

Båda två betonar vikten av att känna sig hemma i både förort och stad.

– Det är jättekul, det är så det ska vara. Det är utbyte. Det är därför vi behöver varandra. Det går bara att göra tillsammans, säger Ahmed och fortsätter:

– Det är därför vi gör Järvaveckan, för att fler ska få sådana möjligheter från båda sidorna. Det är bara i det medmänskliga mötet som det är möjligt.

2018 är Järvaveckan – som drog i gång för bara några år sedan – större än någonsin.

Tord: Lärt oss bryta igenom det okända

Drygt tio år har gått sedan det första mötet i New York – men Tords och Ahmeds vänskap visar inga tecken på att svalna. 

– Vi har haft kontakt varje vecka, i bland varje dag. Jag har lärt mig väldigt mycket av honom, och han har nog lärt sig en del av mig, säger Tord och fortsätter:

– Framförallt har vi lärt oss att bryta igenom något som är okänt, och det är väl det som många av oss i Sverige behöver göra. Våga ta ett steg in i någonting annorlunda. Det är väldigt tillfredsställande.

 

LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor