Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Toppmoderaterna: ”Bollen snart tillbaka på vår sida”

Beatrice Ask, tidigare justitieminister och vice ordförande försvarsutskottet, menar att riksdagen borde fått pröva frågan om en alliansregering. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

På söndagen meddelade Ulf Kristersson talmannen att han ger upp regeringsbildningen.

Nu uttrycker en rad tunga M-politiker sitt stöd för partiledaren – och hävdar att hoppet för en alliansregering fortfarande lever.

Beatrice Ask, tidigare justitieminister, hade exempelvis hoppats på att regeringsförslaget fått gå genom riksdagen:

– Då hade både vänstern och SD fått bekänna färg tydligt, säger hon.

På söndagen träffade Ulf Kristersson talmannen Andreas Norlén. Därefter höll moderatledaren pressträff, där han förklarade att han tillfälligt ger upp sina försök att bilda regering.

Kort därpå berättade talmannen att han på måndagen kommer inleda en ny talmansrunda för att hitta en kandidat som kan ta över stafettpinnen.

 

Talmannen Andreas Norlén. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Händelseutvecklingen är onekligen ett tungt nederlag för Ulf Kristersson – men nu uttrycker en rad ledande M-politiker sitt stöd för honom.

Beatrice Ask, tidigare justitieminister och vice ordförande försvarsutskottet, menar att riksdagen borde fått pröva frågan om en alliansregering:

– Då hade både vänstern och SD fått bekänna färg tydligt. Nu blir signalen i stället att Liberalerna och Centern sviker alliansväljarna och riktigt så enkelt är det inte, säger Beatrice Ask.

 

Beatrice Ask. Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tobé: ”Alla kan inte bara säga nej”

Tomas Tobé, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, anser att Ulf Kristersson har agerat helt rätt mot väljarna som röstat för en ny regering:

– Ulf har nu gjort ett seriöst försök att ta ansvar i ett svårt parlamentariskt läge och för att få genomföra borgerlig politik, säger han och fortsätter:

– Alla kan inte bara säga nej och förhoppningsvis förändras det framöver. 

Tomas Tobé. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderatledaren hyllas även av Elisabeth Svantesson, ordförande för finansutskottet:

– Ulf Kristersson har visat ledarskap när han noggrant och genomtänkt lagt fram flera regeringsalternativ som skulle ge Sverige den allianspolitik som så väl behövs. Därför beklagar jag det besked L och C har lämnat den här gången, säger Svantesson – som förtydligar att Moderaterna fortfarande vill bilda regering.

Kristersson och Svantesson lite mindre än en vecka före valet. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenonius: ”Hoppas det lyckas till slut”

Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, anser att Kristersson har ”gjort sitt yttersta” för att bilda en alliansregering. Hon hoppas att försöken går vägen till slut:

– Vi behöver reformer som finns i alliansens gemensamma politik. När huvudalternativet inte var möjligt, har Ulf visat på andra möjligheter att försöka få en regering som gör detta. Jag hoppas att det lyckas till slut, säger Svenonius.

Irene Svenonius. Foto: ANN JONASSSON

En annan som inte har gett upp hoppet är Hans Wallmark, riksdagsledamot och ordförande för utrikesutskottet.

– Sonderingen lyckades inte för Ulf Kristersson. Denna gång!, säger han och fortsätter:

– Bollen kan rätt snart vara tillbaka på vår sida, då Löfven visar sig misslyckas de närmaste dagarna. Då kvarstår Moderaternas erbjudande om hur vi möjliggör alliansens politiska inflytande i Sverige. 

Hans Wallmark.

Magnusson: ”Ulf har skött det mycket bra”

Stödet för Kristersson tycks fortfarande vara starkt i Moderaternas toppskikt, vilket även bekräftas av Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland:

– Ulf har skött det mycket bra så här långt och gjort vad han kan göra. Jag hoppas nu att politikens innehåll får styra. Då är det enda rimliga att alliansens partier till slut enas om moderatledd regering, säger Magnusson.

Johnny Magnusson på valvakan för Moderaterna i Göteborg. Foto: NORA LOREK

Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson, menar att Kristersson har visat att han och Moderaterna ”tar ansvar för att driva igenom de reformer som Sverige behöver”.

Maria Malmer Stenergard. Foto: FREDRIK WENNERLUND

– Vi har inte tid med en mandatperiod till som den förra. Den här gången gick det inte, men vi är fortsatt beredda att ta ansvar. Självklart hoppas jag att Ulf får möjlighet att bli statsminister. Det är vad Sverige behöver, säger hon.

Edward Riedl. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Även riksdagsledamoten Edward Riedl önskar att alliansen till slut ska få bilda regering – men förstår att Kristersson för tillfället har gett upp:

– Ulf Kristersson har presenterat sina olika alternativ till regering. C och L säger i nuläget nej till dessa och därför är det enda rimliga att Ulf Kristersson lämnar tillbaka sonderingsuppdraget till talmannen, säger Riedl.

 

LÄS MER: Kristersson gav upp – kollegerna i alliansen vägrar reagera 

Odenberg kritisk: ”Kristersson valde fel taktik”

Alla toppmoderater är dock inte lika förtjusta i Ulf Kristerssons tillvägagångssätt.

Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister, sa i går i Expressen TV att Kristersson valde taktik.

Mikael Odenberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Min uppfattning är att han borde ha gått tillbaka till talmannen och meddelat att han för närvarande inte ser några möjligheter att bilda en alliansregering - och låta sonderingsuppdraget gå vidare till Stefan Löfven, sa Odenberg innan han fortsatte:

– Om Löfven hade misslyckats hade bollen kommit tillbaka till Ulf och då hade det varit läge att lansera det här 3-2-1-förslaget. Nu tycker jag att han gjorde det för tidigt.