Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobé: Utkräv ansvar av lokala polischefer

Hårdare tag mot gängkriminella, det vill Moderaterna se med ökade resurser till polisen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kräv ut ansvar av lokala polischefer om brottsligheten ökar, enligt amerikansk modell.

Detta i kombination med tuffare tag och fler poliser är Moderaternas nya giv i kriminalpolitiken.

– Det krävs hårdare tag mot gängkriminella, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M).

Moderaterna beskriver gängvåldet som ett av samhällets stora problem – och föreslår i ett nytt utspel en rad åtgärder för att komma till rätta med den grova våldsbrottsligheten.

"Sverige måste slå in på en ny kriminalpolitisk inriktning där lag och ordning i hela landet på allvar prioriteras", skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och rättspolitiske talesperson Tomas Tobé i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Amerikansk metod

M-politikerna vill öka antalet polisanställda till minst 10 000 till 2024; höja polislönerna med 3 000 kronor i månaden; få ut fler poliser i yttre tjänst; skärpa straffen – och utkräva ansvar av och ge större befogenheter till lokala polischefer, en metod som redan tillämpas i USA.

"Ett tydligt ansvarsutkrävande av lokala polischefer baserat på färsk brottsstatistik", heter det i artikeln i SvD.

– Det är viktigt att försöka ta internationell lärdom för att få en effektiv polis. Vi vill att lokal brottsstatistik ska bli tillgänglig för medborgarna, säger Tomas Tobé.

– Det ska kunna utkrävas ökat ansvar av lokala polischefer. Och de ska också få ökade befogenheter att fatta beslut, säger han.

Polisen underdimensionerad

Moderaterna ger en mörk bild av situationen för lag och ordning i landet just nu. De skriver att svensk polis inte är dimensionerad för att hantera ett 40-tal gängmord och över 300 skjutningar per år samtidigt som man ska klara av sina andra uppgifter.

Polistätheten är lägre än på tio år och i EU:s bottenskikt, heter det. Och gängvåldet får "effekter i hela rättssystemet" eftersom polisens resurser inte räcker till att utreda andra grova brott, skriver M-politikerna.

Finns det no go-zoner i Sverige?

– Det finns områden i Sverige där vid vissa tidpunkter polis och räddningstjänst inte kan arbeta på ett rimligt sätt. Man kan kalla dem no go-zoner eller inte. Det allvarliga är att det finns områden där kriminella har för mycket makt och det måste vi ändra på, säger Tomas Tobé.

– Det krävs straffskärpningar mot gängvåld och ytterligare befogenheter för polisen. Vi har en tydlig idé om hur vi ska leda svensk polis, säger han.

Ni styrde landet i åtta år och den här situationen uppstod väl inte enbart under den senaste mandatperioden. Varför gjorde ni inte allt det här när ni hade makten?

– Under alliansåren ökade antalet poliser från 17 500 till 20 000. Men vi hade nog också behövt göra mer. Alltså ytterligare ökningar av antalet poliser och straffskärpningar för gängkriminella, säger Tomas Tobé.

 

Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.