Tittarnas dom: Björklund bäst i TV4-utfrågningen

Jan Björklund fick högst betyg av tittarna.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund, Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och Jimmie Åkesson frågades ut i TV4.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Jan Björklund blev vinnaren efter tisdagens partiledarutfrågning i TV4, enligt Expressen/Demoskop.

– Tackar ödmjukast, säger han.

Jimmie Åkesson fick sämst betyg efter tisdagens utfrågning - och bara Gustav Fridolin fick sämre betyg efter att alla åtta partiledare grillats i TV4.

TV4:s partiledarutfrågningar är nu avslutade och domen från tittarna har kommit i Expressen/Demoskop.

Efter måndagens utfrågningar fick partiledarna följande betyg: 

Ulf Kristersson (M): 3,42

Ebba Busch Thor (KD): 3,22

Stefan Löfven (S): 3,11

Gustav Fridolin (MP): 2,76

I tisdagens partiledarutfrågning tog Jimmie Åkesson mycket plats. Hans krav om sänkt abortgräns bemöttes av en känslosam och upprörd Annie Lööf. Han krävde också hårdare tag mot brottslingar och konfronterades med näthat som en SD-kollega utsatt S-profilen Veronica Palm för.

Jimmie Åkesson fick sämst snittbetyg, 2,87, efter partiledarutfrågningen där han var missnöjd med att inte fått prata om migration eftersom TV4 valde att fråga ut honom om brott och straff, Sverigedemokraternas klimat- och kulturpolitik.

https://infogram.com/1pv02q0ep2vmz1uxnjllnm9zd3fr9zlegyd?live

Bara Fridolin fick sämre betyg än Åkesson

Bara Fridolin fick därmed sämre betyg än Åkesson under TV4:s partiledarutfrågningar.

– Nu på upploppet finns tecken på att formen kan svikta lite, säger Demoskops analyschef Peter Santesson om Jimmie Åkesson.

– Han kunde förut lyfta sina tittarbetyg genom att börja nå fram även till alliansväljare. Men i kväll lyckades det inte riktigt. 

Jan Björklund slöt upp bakom Annie Lööf när hon fördömde Jimmie Åkessons abortpolitik men fick också prata om skolan, EU och Liberalernas bostadspolitik i de ämnen som på förhand bestämts av TV4.

Han blev vinnare enligt Expressen/Demoskops mätning efter partiledarutfrågningen. Björklund fick snittbetyget 3,17 och hade med det betyget hamnat trea i måndagens utfrågning med ett något bättre betyg än Stefan Löfven.

Jan Björklund har medvind i opinionen just nu, han har ökat i flera mätningar och var nöjd med vinnarbetyget efter TV4:s partiledarutfrågning:

– Det känns väldigt roligt. De frågor som jag tycker är viktiga för Sverige fick jag svara på i kväll, även om det är tuffa frågor.

Demoskops analyschef Peter Santesson om Björklunds vinst och framgångar i opinionen:

– Det är något som Liberalerna behöver nu. Ser man till opinionssiffrorna har de senaste åren varit en stillsam besvikelse för partiet, en sakta nedåtfärd. Lyftet den senaste tiden kommer när de behöver det som bäst.

Annie Lööf näst bäst i tisdagens utfrågning

Annie Lööf fick bland annat berätta om klimatpolitiken, migration och Centerpartiets rovdjurspolitik. Hon fick det andra bästa betyget, 3,08, i Expressen/Demoskop efter tisdagens partiledarutfrågning.

Det är det högsta betyget hon fått efter en partiledarutfrågning på tre år, enligt Demoskops Peter Santesson.

Jonas Sjöstedt frågades ut om skatter, integration och Vänsterpartiets hårdare kriminalpolitik. Han fick det tredje bästa snittbetyget, 3,04, efter utfrågningen.

– Tittarbetyget på Sjöstedt brukar i genomsnitt bli rätt lågt eftersom han inte alls får med sig tittare som står mer till höger. Kvällens tittarbetyg är därför ett starkt formbesked från Sjöstedt, säger Peter Santesson.

Annie Lööfs betyg var klart bättre bland kvinnor. Även Jonas Sjöstedt gick bättre hem bland kvinnor samtidigt som Jimmie Åkesson fick bättre betyg av män. Björklunds snittbetyg var lika bra hos båda könen.

Fakta om Expressen/Demoskop om TV4:s partiledarutfrågning

Målgrupp: Tittare på Utfrågningen i TV4 den 4 september 2018 som även tillhör den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 4 september.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 872 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och politiskt parti.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.