Ulf Kristersson var bäst i debatten, enligt tittarna. Det visar Expressen/Demoskops mätning. Foto: SVEN LINDWALLUlf Kristersson var bäst i debatten, enligt tittarna. Det visar Expressen/Demoskops mätning. Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson var bäst i debatten, enligt tittarna. Det visar Expressen/Demoskops mätning. Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson var nära segern, men nådde inte ända fram. Foto: SVEN LINDWALLJimmie Åkesson var nära segern, men nådde inte ända fram. Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson var nära segern, men nådde inte ända fram. Foto: SVEN LINDWALL
Isabella Lövin fick sämst betyg av tittarna. Foto: SVEN LINDWALLIsabella Lövin fick sämst betyg av tittarna. Foto: SVEN LINDWALL
Isabella Lövin fick sämst betyg av tittarna. Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNUlf Kristersson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tittarnas dom: Bäst och sämst i debatten

Publicerad

Ulf Kristersson vann partiledardebatten i SVT:s "Agenda" på söndagskvällen – tätt följd av Jimmie Åkesson.

Det visar Expressen/Demoskops mätning. 

Sämst anser tittarna att det gick för MP-ledaren Isabella Lövin.

– Det kändes bra. Jag fick en chans att beskriva de problem vi ser och hur vi kan lösa det, säger Kristersson i Expressen TV efter debatten.

Efter söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s "Agenda" – med de fyra huvudämnena jobb och välfärd, lag och ordning, migration och klimat och miljö – kom tittarnas besked. 

Ulf Kristersson blev den som segrade debatten enligt en mätning gjord av opinionsinstitutet Demoskop på uppdrag av Expressen. 

Vinsten blev dock knapp – Jimmie Åkesson hamnar tätt efter.

– Men marginalerna mot Åkesson var mycket små. Åkesson var faktiskt den partiledare som de flesta ansåg klarade debatten bäst: 54 procent tyckte att han klarade sig bra eller mycket bra, medan 53 procent ansåg att Kristersson klarade sig bra. Däremot är Åkesson en mer polariserande partiledare som också fick fler mycket låga betyg, vilket drog ned snittbetyget. Kristersson fick högst snittbetyg hos båda könen, och gick hem i alla åldersgrupper. I åldersgruppen 40-65 år fick han något lägre betyg och Åkesson blev i stället vinnaren i den gruppen, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop i en kommentar. 

Här är siffrorna partiledare för partiledare:

Ulf Kristersson (M): 3,46

Jimmie Åkesson (SD): 3,39

Annie Lööf (C): 2,97

Jan Björklund (L): 2,88

Ebba Busch Thor (KD): 2,73

Jonas Sjöstedt (V): 2,59

Stefan Löfven (S): 2,38

Isabella Lövin (MP): 2,00

Löfven hamnade enligt Demoskop näst sist med medelbetyget 2,38. Det är hans sämsta siffra i de senaste tre årens partiledardebatter i SVT, enligt Demoskop. 

 

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Kristersson får beröm av allianskollegan

Den förra partiledardebatten i SVT, som sändes i oktober ifjol, var M-ledaren Ulf Kristerssons första som partiledare. Han var även den som vann debatten i "Agenda" i oktober. 

Efter debatten fick Ulf Kristersson beröm av allianskollegan Ebba Busch Thor:

– Det var en ganska intensiv debatt. Jag tyckte att jag faktiskt var den enda som lyfte fram äldrefrågorna. I övrigt är jag mycket imponerad av Ulf Kristerssons insats, säger hon i Expressen TV.

Moderatledaren säger själv att debatten kändes bra. 

– Jag tycker att vi pratade om viktiga saker. Bidragstak, skatt på lägre inkomst, miljöpolitik och så, säger Ulf Kristersson i Expressen TV.

Novus: Åkesson bäst

Näst bäst i kväll skötte sig Jimmie Åkesson, enligt Expressen/Demoskop. I mätinstitutet Novus undersökning, som gjorts på uppdrag av SVT, var det även SD-ledaren som vann den totala debatten.

Åkesson fick nämligen bäst betyg i två av partiledardebattens fyra ämnen: migration och lag och ordning, visar Novus undersökning. Ulf Kristersson fick däremot bäst betyg i debatten om jobb och välfärd, och Isabella Lövin i klimat och miljö.

 

Så gick undersökningen till

Fråga: ”Hur bra tycker du att [partiledare] var i kvällens partiledardebatt?”

Målgrupp: Tittare på partiledardebatten i SVT Agenda den 6 maj som även tillhör den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 6 maj 2018.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1399 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs allt om valets viktigaste frågor på Expressens valsajt.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag