Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare S-topparna: Så ska Stefan Löfven gå framåt

”Jag skulle först påpeka att man gav inflytande till SD – det som Centerpartiet och Liberalerna lovade inte skulle hända”, säger förre S-ministern Thomas Bodström. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hjelm-Wallén, tidigare utbildnings- och utrikesminister, säger att hon är förvånad över att C och L lät SD avgöra talmansfråga. Foto: METTE MUHLI
Flera tidigare S-toppar menar att den enda vägaren för Stefan Löfven att få bilda regering är att pressa C och L. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stenhård press på Annie Lööf och Jan Björklund. 

Det är den enda vägen framåt för Stefan Löfven, menar flera tidigare S-toppar. 

– Centerpartiet och Liberalerna måste välja sida, säger ex-ministern Lena Hjelm-Wallén. 

På lördagsförmiddagen meddelande Sverigedemokraterna att man vid måndagens omröstning kommer att rösta på alliansens gemensamma talmanskandidat Andreas Norlén (M). 

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, kommenterade beskedet i ett skriftligt uttalande: 

”Sverigedemokraternas besked innebär en mycket tydlig politisering av talmansämbetet. De kommer att välja en talman med ett uttalat uppdrag att lösa regeringsfrågan på just det sätt de själva önskar”. 

"Det finns inga fria luncher i politiken" 

Den tidigare justitieministern Thomas Bodström säger att SD hade kunnat "öka spänningen" genom att vänta med att ge besked i talmansfrågan till på måndag. 

– Men nu ville de sätta press på alliansen. För det här är inget de gör utan att kräva något tillbaka. Det finns inga fria luncher i politiken, säger han. 

Det första Thomas Bodström skulle göra om han var i Stefan Löfvens kläder är att sätta press på C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund. 

– Jag skulle först påpeka att man gav inflytande till SD – det som Centerpartiet och Liberalerna lovade inte skulle hända. Det är väl en sak med talmannen, men ska ni svika på samma sätt i statsminister- och regeringsfrågan också? Socialdemokraterna krävde samtal över blockgränserna och det var just för att sätta press också. Så de (Annie Lööf och Jan Björklund, reds. anm) är under hård press, säger ex-ministern. 

 

Läs mer: Sverigedemokraterna kommer att rösta på alliansens talmanskandidat 

Hjelm-Wallén: L och C borde skämmas 

Lena Hjelm-Wallén, som bland annat varit utbildnings- och utrikesminister, sammanfattar läget i svensk politik just nu som "rörigt". 

– Sedan är det illavarslande tycker jag att alliansen i det första beslut som ska tas stöder sig på Sverigedemokraterna. Jag tycker att Centerpartiet och Liberalerna –  som sa nått annat i valrörelsen – borde känna en viss skam över detta, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att de ska stå vid sitt ord framöver, när det kommer handla om mer politiska frågor. Men jag är förvånad därför är det någon post som man ska försöka hantera i enighet är det ju talmansposten. Så jag är förvånad över att de lät Sverigedemokraterna avgöra den frågan.  

Lena Hjelm-Wallén håller fram att det inte finns särskilt mycket för Stefan Löfven och Socialdemokraterna att göra framöver om alliansen fortsatt tänker ta makten med Sverigedemokraternas stöd. 

– Och återigen – det var inte det som Centerpartiet och Liberalerna sa i valrörelsen. 

Uppfattningen att C och L har svikit när man låter SD avgöra talmansfrågan delas av en annan tidigare S-topp – som dock menar att "vägvalet redan är gjort". 

Läs mer: Sjöstedt pressar Löfven: ”Besviken om de släpper fram Björn Söder” 

 

Bodströms huvudtips: en borgerlig regering 

Lena Hjelm-Wallén vågar inte gissa vilken regering vi kommer att få. 

– Nej, jag tycker fortfarande att det är en öppen fråga. Det handlar om att Centerpartiet och Liberalerna måste välja sida. Antingen stöder man sig på Sverigedemokraterna eller så vänder man sig till Socialdemokraterna och försöker hitta en blocköverskridande lösning, säger hon. 

Thomas Bodström säger att det finns två möjliga alternativ: en M+KD-regering och en blocköverskridande regering där åtminstone S, C och L ingår. 

– Egentligen har vi en ganska stor borgerlig majoritet, så huvudtipset är ändå att det blir någon form av borgerlig regering, säger han och fortsätter: 

– Dessutom verkar Annie Lööf ha en väldig antipati mot Socialdemokraterna. Det talar för att det blir någon form av borgerlig regering.

Flera aktiva S-politiker har på lördagen riktat kritik mot Centerpartiet och Liberalerna, något C-ledaren Annie Lööf har uppmärksammat. På Twitter skriver hon bland annat:

”För att Sverige ska kunna styras utan inflytande av SD, krävs blocköverskridande samtal. Det borde även S, som säger sig vilja ha sådana, tänka på i tonläge och kommentarer”. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!