Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare M-toppens hårda kritik mot Lööf

Maria Abrahamsson, tidigare riksdagsledamot för M. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf (C). Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Centerpartiet har skött sig sämst genom hela regeringsbildningen och Annie Lööf har nu mycket att visa får att återfå sitt förtroende. Det säger den tidigare M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson i "Bara politik". 

– Kritiken biter inte, säger hon. 

Den tidigare M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson riktade i onsdagens program av "Bara politik" hård kritik mot både L och C, som båda med stor sannolikhet kommer att rösta nej till Kristersson som statsminister på onsdag. 

– Jag tycker att deras agerande inte är logiskt på något sätt. Inga logiska argument biter heller på det. Det är bara att gå tillbaka till 2010 och den minoritetsregering som skapades av Fredrik Reinfeldt, där både Lööf och Björklund satt med som ministrar. Det var en regering som kom till och kunde regera tack vare stöd av SD. 

– Så situationen har i sak egentligen inte förändrats. Men nu verkar det som att det behövs intern kritik för att partiledarna ska tycka att det är rimligt att ompröva sina ganska fasta ståndpunkter. Kanske är det lite det var börjat se nu. 

C har ju sagt under hela valrörelsen att de inte vill regera med SD-stöd. Varför är du förvånad? 

– Det är ju inget logiskt agerande. Kritiken biter inte. De vet ju själva att de måste bidra om de vill bedriva allianspolitik. De ville ha sagt att de vill ha Kristersson som statsminister under hela valrörelsen. Nu har de chansen att få det och då säger de att de ska rösta bort honom. Det funkar inte. 

 

Det är ju inte bara C som kan avgöra detta, utan Åkesson också. Han säger att han är villig att släppa fram honom om Kristersson bara pratar med honom. Du tycker att han ska göra det vad jag förstått? 

– Vi ska inte överdramatisera läget nu mot hur vi haft det i Sverige de två tidigare mandatperioderna. Vi hade som sagt en minoritetsregering 2010 till 2014 som fick igenom bra politik tack vare att SD gav sitt stöd. Förra mandatperioden minns jag ju själv i allra högsta grad hur vi i opposition skulle visa att vi opponerade. Detta gjorde vi genom att vi fick en majoritet i utskotten som kunde ge i uppdrag till regeringen att göra vissa saker. 

– De majoritetsståndpunkterna krävde ju också stöd av SD. Så det är ju så här vi jobbat hela tiden. Och ett faktum är att även Löfvens regering varit i minoritet och fått igenom S-politik med stöd av SD. Dessutom är SD i dag ett större parti med fler väljare bakom sig. 

Tror Kristersson till slut blir statsminister

Abrahamsson säger att hon tror att Löfven – och inte Lööf – kommer att då sonderingsuppdraget om Kristersson röstar ner av riksdagen på onsdag, men att han också kommer att röstas ner. Får Kristersson sedan en ny chans i kammaren tror hon att både C och L kommer att ha ändrat sig. 

– Då tror jag att alla som vill kunna säga att de kört allt rakt in i kaklet kommer kunna säga det. 

– Före jul tror jag att vi har en borgerlig regering med Kristersson som statsminister. Dessvärre så har det skett till priset av ett ökat politikerförakt, tror jag. För väljarna kan inte ha tyckt att det här har varit en snygg cirkus som de fått bevittna under hela hösten. 

Vilket parti har skött sig sämst under den här processen? 

– Det är väl svårt att inte säga C. Jag har blivit besviken på Annie Lööf. Men hon får väl återkomma och visa att man kan lite på henne. 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!