Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare M-ledaren: Kristerssons chans – så kan han få med sig C och L igen

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

På onsdagen röstades M-ledaren Ulf Kristersson ner som statsministerkandidat av de egna allianskollegorna C och L. 

I kvällens "Bara politik" presenterar den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn nu vad som kan vara en sista, möjlig lösning för Ulf Kristersson för att få dem att ändra sig inför en ny omröstning. 

– Om jag vore partiledare så skulle jag göra så, säger han i programmet. 

I kvällens program av "Bara politik" åker vi hem till den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn, som inte är ett dugg förvånad över att Ulf Kristersson fick kalla handen av Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) vid statsministeromröstningen i riksdagen på onsdagen. 

– Det var tragiskt på många sätt, men inte direkt oväntat. Det här är ett mantra som har drivits hela tiden, säger han och fortsätter:

– En gång i världen, när man blev partiledare, fick man ett klart råd: det var att inte säga för mycket före ett val, eftersom man aldrig vet hur utgången blir. Men Annie Lööf målade in sig i två hörn väldigt kraftigt redan i våras när hon sa att hon inte ville sitta i en regering som på något sätt var beroende av SD och inte heller i en regering med S. Det är det som är hela låsningen i den här situationen. 

Finns alliansen fortfarande? 

– Kvar finns den, naturligtvis. Sen får man se hur god samarbetsandan är. Den är naturligtvis inte den bästa just i dag. 

Är det helt kört för Ulf Kristersson att bli statsminister nu tror du?

– Allt beror ju på hur man ser det hela. En sak är uppenbar: SD får ju inte igenom någon av sin politik om den inte stämmer överens med S eller alliansens, så det är ju inte deras politik som man plötsligt ska böja sig för. Därför bestämmer ju de andra partierna själv hur mycket  inflytande de ska ha och kan hela tiden säga "hit men inte längre", och då avgår ju regeringen. 

Vad hade Ulf Kristersson kunnat göra annorlunda? 

– Jag kan inte se att han har kunnat göra något annorlunda. Vad jag nu tycker att man ska göra är att lägga fram en budget som är baserad på alliansens politik, med slopad värnskatt som är en stor sak för L och med en nedlagd flygskatt som C lovat väljarna. Ska dessa partier rösta mot sin egen politik då? Om jag vore partiledare så skulle jag lägga till det som vore rimligt att förhandla fram om vi hade haft en förhandling, sedan får C och L välja om de vill stödja en S-budget eller den. 

Bör Kristersson vara rädd för att C och L ska närma sig S och MP?

– De har i lika kraftfulla ordalag sagt att de inte vill det heller. Det är det som gör att det här är en slags återvändsgränd. Egentligen bör det leda till ett nyval. Det är svårt att se att annat om man inte kommer till en gräns där man kan säga "nu har vi testat allt, vi har verkligen stått upp" och "i det läget måste vi för Sveriges skull ändå till sist göra detta". 

Vad tror du skulle hända vid ett extra val? 

– Det finns uppenbara risker, eller möjligheter beroende på hur man ser på det. Allt pekar på att SD ökar i varje val. Ju mer man tar avstånd från denna dryga miljon som röstat på dem och som säger "jag är inte fascist, men jag tycker att invandringspolitiken gick för långt" känner sig ju misshandlade i dag. Att man inte anser att deras röster är värda något i debatten, samtidigt som partier med bara en tredjedel eller fjärdedel av deras röster får större utrymme. 

Vem blir nästa statsminister tror du? 

– De rödgröna sitter ju bara och tittar på denna borgerliga cancan-dans och har ju allt att vinna på det. Sverigedemokraterna som också tittar på har ju att vinna det. Jag tror inte att den samlade alliansen blir större då, jag tror att den blir mindre.