Tidigare L-toppen går hårt åt Björklund – vill inte se samarbete med S

Carl B Hamilton varnar Liberalerna för att samarbeta med S.
Foto: OLLE SPORRONG
Jan Björklund har öppnat för att söka sig över blockgränsen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Om Liberalerna följer Jan Björklunds plan att söka samarbete med S riskerar partiet att åka ur riksdagen vid nästa val. Därför bör partiet tänka om – och i stället stödja en eventuell regering innehållandes M och KD. Det menar den tidigare L-toppen Carl B Hamilton. 

Nationalekonomen Carl B Hamilton, som satt i riksdagen för Liberalerna (då Folkpartiet) i 17 år och som bland annat varit partiets ekonomisk-politiska talesperson, går i sitt nyhetsbrev hårt åt det egna partiet och menar att de – i motsats till vad partiledaren Jan Björklund vill – inte bör söka stöd över blockgränsen. 

"När små partier samverkar med kombinationen S+LO förlorar de. Det är en väletablerad erfarenhet. Folkpartiet i slutet av 80-talet och början av 90-talet vann inte väljare, utan förlorade, under Bengt Westerberg på samarbetet med S och LO. Centern under Olof Johansson ”tog samhällsansvar” tillsammans med S och LO, men Centern höll som tack för hjälpen på att åka ur riksdagen. Miljöpartiet höll på att gå samma väg i senaste valet efter sitt fyraåriga samregerande med S och de grå eminenserna i LO", skriver han. 

Hamilton: L bör stödja M + KD

Givet partiets tuffa opinionssiffror menar han att det inte finns någon säkerhetsmarginal och att man därmed kan riskera att åka ur riksdagen vid nästa val. 

"Givet erfarenheten att småpartier förlorar på samverkan med S, hur kan någon som tycker det är viktigt att Liberalerna säkert är kvar i riksdagen efter 2020 förespråka samverkan med S fram till dess?", skriver han.

Han avslutar sin text med att presentera en egen lösning:  

"Mitt svar på frågan om Liberalerna bör sträva efter att ingå i en regering över blockgränsen är alltså nej. Huvudalternativet för mig är självklart en alliansregering. Men om alliansalternativet inte går att uppnå, i kryssen mellan Skylla och Karybdis, bör L i stället stödja tillkomsten av en M+KD regering". 

Trots detta konstaterar han att en sådan regering eventuellt bara lever lagom till EU-valet, och att ett nyval därmed skulle kunna beläggas i samband med det. 

Carl B Hamilton tappade sin riksdagsplats i samband med valet 2014. 

När Expressen når Carl B Hamilton svarar han som snabbast: 

Tycker du att L ska stödja en M+KD-regering även om den bygger på stöd från SD?

– Jag tycker i ett sådant läge inte att man ska lägga sig i hur M och KD gör. 

På onsdagen skrev Dagens industri att Jan Björklund nu ifrågasätts internt för sitt agerande efter valet och att en majoritet av riksdagsgruppen, enligt Di:s källor, motsätter sig de närmanden mot S som Björklund gjort. Därmed pekar det nu allt mer på att L kommer att släppa fram en M- och KD-regering, enligt Di. 

Expressen söker Jan Björklund.