Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens krav efter samtalen med talmannen

Ulf Kristersson på väg in till mötet på talmannen på tisdagen.Foto: JESSICA GOW/TT
Jimmie Åkesson på väg till enskilt samtal hos talmannen.Foto: JESSICA GOW/TT
Jimmie Åkesson kallas in till enskilt samtal med talmannen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf har en nyckelroll och är med under alla fyra möten med talmannen under tisdagen.Foto: JESSICA GOW/TT
Stefan Löfven ville inte svara på frågor på väg in till mötet med talmannen.Foto: JESSICA GOW/TT
Annie Lööf på väg in till talmannen under tisdagen.Foto: Fredrik Sjöshult
Ulf Kristersson på väg in till talmannen på tisdagsmorgonen.Foto: Fredrik Sjöshult
Även Stefan Löfven misslyckades med att lösa en regering.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Ulf Kristersson misslyckades med sin sondering.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Annie Lööf antyder att hon är en tänkbar statsministerkandidat. ”Det är så klart en teoretisk möjlighet”, säger hon.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Annie Lööf spelar en nyckelroll under dagen - hon är med i alla samtal.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
1 / 12

Talman Andreas Norlén har träffat allianspartierna och S och MP för att diskutera fyra regeringsalternativ.

Nu fortsätter talmannen med informella enskilda samtal med partiföreträdare de närmaste dagarna.

Samtidigt har Stefan Löfven höga krav för att ingå i en regering:

– Om Socialdemokraterna ska vara i regering så ska jag vara statsminister, säger han till TT.

När partiledarna för de fyra allianspartierna samt Socialdemokraterna och Miljöpartiet samlades på talmannen Andreas Norléns kansli i går morse var målet att hitta lösningar på det politiska dödläge som uppstått sedan valet för drygt sju veckor sedan.

Men på tisdagskvällen tydde inget på att diskussionerna lett till att partierna enats kring någon tänkbar regeringslösning.

I stället planerar Andreas Norlén nu att fortsätta med mer informella, enskilda samtal med de olika partiledarna i hopp om att på så vis dyrka upp den rådande situationen.

"Talmannen återkommer inom några dagar med besked om nästa steg i regeringsbildningen" meddelar Sveriges riksdag i ett pressmeddelande.

https://twitter.com/Sverigesriksdag/status/1057291511027695616

 

Kristersson: Alliansen är bäst

Efter de fyra samtalen hos talmannen lämnade Annie Lööf och Ulf Kristersson talmannens kansli strax efter klockan 14.

Ulf Kristersson svarade undvikande på frågan om han tyckte att samtalen lett framåt i arbetet med att ta fram en ny regering.

– Det får du nog fråga talmannen om han tycker att det gav något. Talmannen har fått mer bilder i dag än han hade tidigare så det var väl bra. Men det var uppriktiga och seriösa samtal och allt som för processen framåt tycker jag är bra, säger Ulf Kristersson.

Och fortsätter:

– Jag tycker fortfarande att alliansen är bäst och att alliansen bör regera landet och det har jag inga skäl att ändra på i dag.

Annie Lööf har haft en nyckelroll under dagen då hon varit inbjuden till alla fyra gruppsamtal hos talmannen och har fler mandat än Jan Björklund som också är med i samtliga samtal.

Lööfs svar om statsministerfrågan

Efter samtalen var hon hoppfull om att de varit en hjälp i regeringsbildningen.

– Det är viktigt att ha samtal och de var genuina och förtroendefulla. De har inte varit förgäves utan de har förmodligen lett processen framåt.

C-ledaren har pekats ut som en tänkbar statsministerkandidat i stället för Ulf Kristersson eller Stefan Löfven - och själv svarar hon kryptiskt på frågan:

Kan du bli statsminister?

– Det är så klart en teoretisk möjlighet, men jag tror inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater utan en lösning framåt, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven svarade inte på några frågor när han anlände till talmannen och valde sedan att lämna kansliet via en bakväg för att fortsätta till Nordiska rådets möte i Oslo. När TT träffade honom där på tisdagskvällen förklarade S-ledaren att han tycker samtalen varit konstruktiva, men att han inte tror att en ny regering kan röstas igenom i riksdagen de närmaste dagarna:

–  Inte i meningen att nu kommer det bildas en regering vilken dag som helst. Men, ja, jag tror att det för oss närmare en lösning. Det tror jag definitivt. För annars, vad är alternativet? Att sitta i varsitt rum och vänta på att något ska hända, säger han.

Ulf Kristersson och Annie Lööf gick i raskt takt mot lunch på sina respektive kontor.Foto: Daniel Ingmo

Löfvens krav på en ny regering

Samtidigt har han tydliga krav för att ingå i en regering:

– Om Socialdemokraterna ska vara i regering så ska jag vara statsminister, säger Stefan Löfven till TT.

I förra veckan avvisade Centerns partisekreterare tanken på att partiet kan ta hand om statsministerposten med motiveringen att ett parti som bara har stöd av drygt åtta procent av väljarna inte kan ha den positionen.

I en intervju med Aftonbladet deklarerar C-ledaren även att hon är beredd att ta sig an uppgiften att lösa upp knutar som kan föra den politiska processen framåt.

– Jag har sagt till talmannen att jag är beredd att ta på mig uppdrag för att lösa upp knutar. Exakt vad det innebär får talmannen bestämma. I dag så har ju alla partiledare varit med om att försöka lösa upp knutar i de gruppsamtal vi har haft, säger Annie Lööf till Aftonbladet.

På en fråga om hur hon ser på en Centern, Liberalerna och Miljöpartiet som ett regeringsalternativ svarar Lööf efter de tre första gruppsamtalen hos talmannen:

– Jag kommenterar inget just nu. För mig är det viktigt att alliansen håller ihop.

Efter att talmannen hållt samtal med de fyra olika tänkbara regeringsalternativen bjöd han även in SD-ledaren Jimmie Åkesson till ett enskilt samtal.

Sd-ledaren hade låga förväntningar inför mötet:

– Jag har inga förväntningar utan det ska bli intressant att se om han hyfsat till diskussionerna mellan de här sex som pratat med varandra i sju veckor, säger Jimmie Åkesson.

Efteråt kommenterade han diskussionen i ett sms till Expressen:  

"Talmannen berättade om dagens möten och hur han tänker sig den fortsatta processen. Det får dock talmannen själv redogöra för. Inget nytt framkom."

Både Löfven och Kristersson har misslyckats

Snart har det gått två månader efter valet och inget har hänt i regeringsfrågan samtidigt som det politiska dödläget gjort riksdagen handlingsförlamad. Läget börjar bli akut eftersom en budget för nästa år ska lämnas in till riksdagen senast den 15 november för beslut fyra veckor senare.

Talman Andreas Norlén gav under måndagen upp försöken att få till en regeringsbildning med hjälp av en sonderingsperson. Både Stefan Löfven och Ulf Kristersson har misslyckats och Norlén konstaterade i går att partiernas kompromissvilja varit ”begränsad”.

 

Annie Lööf har en nyckelroll och är med under alla fyra möten med talmannen under tisdagen.Foto: JESSICA GOW/TT
Annie Lööf på väg in till talmannen under tisdagen.Foto: Fredrik Sjöshult

 

Jimmie Åkesson får inte vara med

Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt har talmannen valt bort. Han anser inte att det är realistiskt att de ska kunna vara med i någon form av regeringsbildning. Åkesson och Sjöstedt bjuds in till enskilda samtal senare.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1057174228129202181

På måndagen hade partiledarna olika syn på vägen framåt. Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor var tveksamma till tanken på en fortsatt sonderingsperson och vill i stället att talmannen tar ett förslag till statsministeromröstning i riksdagen.

Och talmannen går nu i den riktningen. 

– Det kommer att äga rum en eller flera statsministeromröstningar under hösten, säger Andreas Norlén.

– Jag utesluter inte längre att gå till kammaren med en statsministerkandidat där det är ovisst hur omröstningen utfaller. Det kanske är det enda sättet att börja dyrka upp en låst situation.

Annie Lööf och Jan Björklund ville ha fortsatta sonderingar. Björklund pekade ut Lööf som ny sonderingsperson och hon öppnade själv för att ta över uppdraget – men det nappade inte talmannen på.