Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talmannens känga till partiledarna: "Kritisk"

Andeas Norlén skärpte tonen mot partiledarna efter den nya fadäsen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööfs uppgörelse med S, MP och L riskerar nu att gå i stöpet. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Lörven måste nu nå en överenskommelse med Jonas Sjöstedt för at kunna bli statsminister. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
Foto: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: STELLA P / STELLA PICTURES

Efter nya motgången – talman Andreas Norlén lade den artiga diplomatin åt sidan och tog partiledarna i örat: 

– Jag är mycket kritisk till att man inte använt den här tiden till att säkra det stöd som krävs, sa han efter det nya hindret i regeringsbildningen. 

Den vanligtvis så behärskade talmannen Andreas Norlén visade under måndagen upp märkbar irritation över partiledarnas oförmåga att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen. 

"Tror att svenska folket börjar tröttna"

Talman Andreas Norlén visade sin besvikelse över partiledarnas nya motgång i regeringsbildningen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag tror att svenska folket börjar tröttna på den här processen, sa talmannen när han mötte pressen efter måndagens talmansrunda. 

Han uttryckte förvåning över att den nya överenskommelsen mellan S, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, nu kan falla på målsnöret på grund av partierna inte säkrat stöd av Vänsterpartiet för statsministeromröstningen. 

Ett stöd som krävs för att riksdagen ska rösta igenom Stefan Löfven som statsminister. 

Andreas Norlén: "Det är anmärkningsvärt"

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man inte använt den här tiden till att säkra det stöd som faktiskt behövs, sa Norlén. 

Efter att flera partiledare nu bett om förlängd tidsfrist innan statsministernomineringen, som annars skulle ha ägt rum på tisdag, så beviljar nu Andreas Norlén en skarp tidsfrist på 48 timmar. 

Han betonade dock att han tycker att partiledarna redan har fått gott om tid att säkra förutsättningarna för att bilda regering. 

– Med det sagt, att om nu flera partiledare ber om ytterligare tid, så kan inte jag med gott samvete neka en kort förlängning. 

Vänsterpartiet kräver inflytande av Löfven

Under måndagen meddelade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt riksdagens talman Anderas Norlén sin inställning. 

Partiet kommer rösta nej till S-ledaren Stefan Löfven som statsminister – med överenskommelsen mellan S, MP, C och L, som nu ligger på bordet. 

Jonas Sjöstedt kräver nu att Stefan Löfven möter Vänsterpartiets krav för att de ska rösta fram honom som statsminister. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

Orsakerna är att partiet anser att Socialdemokraterna med den nya överenskommelsen gör en historisk högervridning i politiken – och även en formulering i skrivelsen som slår fast att Vänsterpartiet inte kommer ha inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden. 

– Vi är en absolut nödvändig del för att Löfven ska bli statsminister. Vi kräver respekt för det. Att tro att man kan säga att vi ska ha noll inflytande, det accepterar inte vi, sa Jonas Sjöstedt under en pressträff på måndagen.