Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talmannens första svåra pussel: Valet av fikabröd

Stefan Löfven hade hellre fått finska pinnar än de biskvier han fick.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Även Ulf Kristersson fick biskiver under besöket hos talmannen.
Foto: Skärmdump SVT
Jimmie Åkesson bjöds på en ”grön kaka, något biskviaktigt.”
Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN

Talman Andreas Norléns har ett svårt uppdrag – fixa fika till alla partiledarna under dagens talmansrundor.

– Jag är hardcore, förklarade Ulf Kristersson när han valde svart kaffe.

Åkesson var nöjd med fikabrödet – medan Löfven hade föredragit finska pinnar.

SVT:s bilder från Norléns kontor visar att Annie Lööf fick hälla upp kaffe till talmannen – männen blev dock serverade av talmannen.

Men senare på dagen serverades Ebba Busch Thor av talmannen.

Det blir mycket fika för talman Andreas Norlén under den första talmansrundan och efter att Löfven, Kristersson och Åkesson haft sina möten står det klart att talmanskansliet har lagt ned viss möda på bjudningen.

På de uppdukade kaffeborden har olika konditorivaror dukats fram med viss finess. Talmannen nöjer sig inte med billiga kex och kaffe i plastmugg.

Porslinet är riksdagens egna stilrena och kannorna med kaffe och te tycks vara i vackert silver.

Löfven nobbade kaffe

Ulf Kristersson serverades kaffe av talmannen och Kristersson gjorde tydligt för partikamraten att han ville ha kaffet svart.

– Jag är hardcore, deklarerar Ulf Kristersson (M).

Stefan Löfven avstod kaffe eftersom han redan tagit en kopp på regeringssammanträdet före talmansrundan.

Talman Andreas Norlén frågade dock statsministern om kaffe och när Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt besökte talmannen var det Norlén som serverade kaffet.

Annie Lööf fick dock ta kaffe själv - och servera talmannen kaffe. Könsaspekten balanserades senare upp något - enligt uppgift till Expressen blev Ebba Busch Thor serverad kaffe av talmannen.

Löfven klagade efteråt när Aftonbladet frågade om fikabrödet på att han bjöds på biskvier - hans favoritkaffebröd är finska pinnar fick den församlade presskåren veta.

Åkesson nöjd med en grön kaka

De två statsministerkandidaterna bjöds båda på mörkbruna biskvier men när Andreas Norlén bullade upp för Jimmie Åkesson hade fikabrödet förnyats.

– Jag åt en grön kaka, något biskviaktigt. Den var jättegod, säger Åkesson till Expressens politikreporter Niklas Svensson.

Talman Andreas Norlén var redan under de första tre samtalen märkbart påverkad av att behöva dricka så mycket kaffe och varvade därför kaffet med en banan.Efter lunch kommer partiledarna för de fem mindre riksdagspartierna till talmansrundan. Enligt vad Expressen erfar har även talmannen så kallade dammsugare i beredskap under eftermiddagen.

Annie Lööf hällde upp kaffet åt sig själv.
Foto: SVT

Eftermiddagens kaffebjudning kompliceras också av att det serverats ärtsoppa och pannkakor med god jordgubbssylt till lunch i riksdagsrestaurangen. Jan Björklund sågs bland annat kalasa på pannkakor till lunch.

Talmannens kansli har följande information att lämna om kakorna:

"De är inköpta från riksdagskaféets bageri, finns i kaféets ordinarie sortiment och kallas liten kondisbit."