Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talmannen träffade frun på nätet – möttes på halva vägen i Nässjö

TALMANNEN PRIVAT. ”Jag har aldrig varit den här coola killen i gänget, festkillen som direkt går in och tar över ett rum och så”, säger Andreas Norlén om sin roll i bekantskapskretsen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
KÄRLEKEN. Andreas Norlén tillsammans med frun Helena Norlén. Foto: Privat.
PERSONLIG INTERVJU. Talmannen möter Expressens politikreporter Karolina Skoglund på arbetsrummet i riksdagen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Talmannen Andreas Norlén (M) förändrades som människa när han var föräldraledig med sonen Henry.

I en personlig intervju med Expressen berättar han om kärleken till frun Helena, livet bakom talmansuppdraget och planerna på att skriva en bok om det han upplevt hösten 2018.

– Man kan ju fundera på om jag borde ha varit mer nervös än vad jag varit, säger han.  

Har du nätdejtat?

”Jahadu, hej svejs i lingonskogen på dig.”

Så lät det när imitatörerna i ett satirprogram i Sveriges Radio gestaltade talmannen Andreas Norlén (M), som den 24 september fick Sveriges kanske just nu tuffaste uppdrag på sitt bord. Trots den svåra uppgiften, de många presskonferenserna och talmansrundorna ser han nämligen sällan arg, stressad eller ens frustrerad ut. Snarare framstår han mest som glad, korrekt och lite nördig.

– Jag har inte hunnit fundera så mycket på bilden av mig själv. I någon tidning stod det att jag hade gått fram till en person iklädd vit skjorta och fluga när gick på högstadiet och ville bli medlem i Muf. Men så lillgammal var inte ens jag. 

– Jag var en hyggligt vanlig, ung kille. 

 

HÖGST UPP. Trots att talmannen suttit i riksdagen sedan 2006 var det först nu han för första gången tog de 218 trappstegen upp på riksdagshusets tak. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men just nu är han allt annat än en vanlig, ung kille. Dels är han 45, dels talman i Sveriges riksdag. Det innebär att han är näst efter kungen i rang och att han får samma summa i lönekuvertet som statsministern. Dessutom ligger det på hans bord att få partiledarna att komma överens om vilken statsminister Sverige i slutändan ska få. En minst sagt svår uppgift efter att båda blocken mer eller mindre utropat sig som vinnare efter höstens val. 

Talmannen om låsningarna: ”Svårare än vad jag förutsåg”

– Man kan fundera på om jag borde ha varit mer nervös än vad jag varit. Och det säger jag inte för att framhäva mig själv, utan mer för att det var så uppenbart för mig redan från början att jag är tvungen att lösa den här uppgiften efter bästa förmåga. Det var verkligen bokstavligen bara att gripa sig an den. 

Man kan fundera på om jag borde ha varit mer nervös

Var uppdraget som talman svårare än vad du tänkt dig? 

– Jag upplever att låsningarna varit svårare än vad jag förutsåg. Jag trodde att vi skulle ha kommit längre på vägen där partier omprövar positioner och överväger andra möjligheter än vad som varit fallet. 

Andreas Norlén (M)

Ålder: 45. 

Bor: Norrköping. 

Familj: Gifte sig med Helena Kjellström den 5 januari 2013 och fick tillsammans med henne sonen Henry 2016. I familjen finns också katten Bessie.

Utbildning: Doktorsexamen i affärsjuridik vid Linköpings universitet.

Karriär: 2005–2006 arbetade han i familjens tidningsföretag, som gav ut tidningarna Söndags-Kuriren, Fredags-Kuriren och Länstidningen Östergötland. 

Har suttit i riksdagen sedan 2006. Blev 2014 ordförande för Konstitutionsutskottet (KU) och är sedan hösten 2018 riksdagens talman. 

 

PÅ KONTORET. Talmannen Andreas Norlén (M) gillar det nya arbetsrummet, men säger att han inte bytt ut några möbler eller ”gjort det till sitt eget” stilmässigt ännu. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
ATTRAKTION. Folk kommer hela tiden fram till Andreas Norlén och ber om att få ta en ”selfie” tillsammans med honom. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
LUGN. Andreas Norlén konstaterar att hustrun Helena är ”en mer otålig person”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När vi går runt i riksdagens lokaler tillsammans med Andreas Norlén, med målet att han för första gången efter tolv år i riksdagen ska gå upp på taket, blir han hela tiden stoppad. Någon undrar om vägen till en viss lokal och säger att ”talmannen om någon borde ju veta” innan hon frågar honom. 

En annan vill ta selfie.

– Det händer ganska ofta nu faktiskt, särskilt hemma i Norrköping.

Äter glass med sonen och släpper fokus från regeringsfrågan 

Under 2016 föddes sonen Henry, som i dag är två och ett halvt år gammal. Och det är just hemma hos honom och frun Helena som han laddar batterierna för att orka med de långa och stundtals svåra dagarna som riksdagens talman, säger han. 

– Ett litet barn kräver dessutom väldigt mycket uppmärksamhet och då kan man inte hålla på och grunna så mycket på regeringsbildning och vad olika partiledare tycker och tänker, utan verkligen bara vara med honom. Det är ett sätt att släppa fokus på regeringsfrågan.

Egentligen tror jag att hela föräldrarollen gjort mig till en bättre människa

Under förra hösten var han föräldraledig från det då prestigefyllda uppdraget som konstitutionsutskottets (KU) ordförande. Något som förändrade honom helt och gjorde honom till en bättre människa, säger han.

– Egentligen tror jag att hela föräldrarollen gjort mig till en bättre människa. Det är något speciellt det här med att umgås med ett litet barn som är helt beroende av mig. Jag kan inte sätta honom på vänt för att det händer något i politiken, utan när jag är pappa och det bara är han och jag och då måste det vara fullt fokus på det. Det är en väldigt nyttig erfarenhet. 

BLICKAR FRAMÅT. Andreas Norlén planerar att skriva en bok om det politiska skeendet hösten 2018, ”men det måste bli ganska långt senare”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vem är du som pappa? 

– Jag och min fru har funderat lite på vem som är ”good cop” och vem som är ”bad cop” där hemma. Och det är möjligt att jag är lite good cop, eftersom Henry och jag har haft en liten tradition att vi äter glass tillsammans när jag kommer hem på fredagskvällarna. Jag vill inte vara den där pappan som bara kommer med sådant, men det har blivit vår grej.

– Och det är inte för att förbättra mina opinionssiffror i familjen, utan för att det helt enkelt är väldigt mysigt.

Andreas Norlén om rollen som pappa: ”Min fru har fått dra ett tungt lass”

Trots sin ålder har Henry förstått att pappa är talman, säger han.

Även om han kanske inte hade förstått den fulla innebörden.

– Ja, säger Andreas Norlén och skrattar lite.

– Jag fick höra från hans förskolelärare att han hade han sagt ”min pappa är talman” när de pratade föräldrars jobb vid fikat. Någons mamma hade varit där och berättat om sitt jobb, vilket gjort att ämnet kommit upp. 

Har du haft dåligt samvete över att det blivit mycket jobb på senare tid? 

– Ja, lite grann så klart. Henry är bara två och ett halvt år just nu. Då är det ju viktigt att vara närvarande och uppleva den tiden. Det hade jag gärna gjort mer. Men jag hoppas ändå att jag kunnat vara så närvarande så pass mycket att han känner att pappa har varit med, trots allt. Även om min fru fått dra ett tungt lass. Jag vågar ändå säga att han sett mig mer live än på tv faktiskt. 

Hon är en väldigt smart, intelligent person som det är roligt att diskutera med

Det var dryga tre år innan Henry föddes, den 5 januari 2013, som Andreas Norén gifte sig med kärleken Helena Kjellström, nästan på dagen tre år efter att de träffades första gången. Och det var inte vilket möte som helst den 14 januari 2010 i ”den inte alltför glamorösa men trevliga metropolen Nässjö”, som han beskriver det.

– Vi träffades faktiskt via nätet. Helena bodde i Skåne och jag i Östergötland. Vårt första möte blev därför i Nässjö, eftersom det ungefär var lika långt att åka tåg från båda håll.

Andreas Norlén om:

...att inte få vara partipolitisk: ”Jag har inte hunnit sakna partipolitiken egentligen. Jag trodde kanske att jag skulle sakna den mer än vad jag faktiskt gjort, men jag tror det beror på att det varit ett stort fokus på uppdraget.”

...hjärtefrågorna inom politiken: ”Dels konstitutionella frågor, men också frågor om lag och rätt, brott och straff.”

...om att han framstår som snäll: ”Om jag är snäll får väl andra avgöra, men jag tror att det är en ganska bra utgångspunkt i livet att vara vänlig mot andra människor och ha som utgångspunkt att vilja andra människor väl. Sedan får ju inte det gå så långt att man blir utnyttjad av andra människor. Särskilt inte i ledande politiska befattningar.”

 

PÅ FEST. Andreas Norlén anländer till kungaparets galamiddag på Stockholms slott tillsammans med hustrun Helena Norlén. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
FAMILJEN. Andreas Norlén och Helena, som då hette Kjellström i efternamn, träffades på nätet. De sågs för första gången den 14 januari 2010 och gifte sig tre år senare.Foto: Privat.
KÄRLEKEN. Andreas Norlén tillsammans med frun Helena Norlén. Foto: Privat

Andreas Norlén beskriver henne som en varm, kärleksfull och omtänksam person som är lätt att älska.

– Hon är en väldigt smart, intelligent person som det är roligt att diskutera med. Vi pratar mycket och har mycket utbyte av varandras sällskap, synpunkter och åsikter. Jag tror att det är en ganska bra mix för att ett förhållande ska fungera.

Andreas Norlén planerar bok om regeringsbildningen

Han säger att hon sätter fart på honom, medan han ibland får henne att ta det lite lugnare.

– Hon är en mer otålig person och vill gärna att saker ska hända snabbt. Det finns någon fyndig formulering som lyder: ”åh snälla ge mig tålamod, men snabbt”.

– Det stämmer in på henne. 

När blir du arg? 

– Jag tror att jag är en lugn person. Jag brukar inte bli arg så ofta och inte hetsa upp mig. Det händer väldigt sällan, men det är klart att också jag kan bli arg. I det politiska arbetet kan jag bli det om jag ser att människor behandlar andra illa. 

Förr eller senare hoppas jag att jag kan skriva om det här i en bok

När en regering är på plats, vilket ju förr eller senare kommer att ske, ska Andreas Norlén sätta sig ner och skriva ner allt det varit med om under denna höst, säger han. 

– Både för mig själv men också för att för framtiden ha dokumenterat min bild och mina tankar kring allt det som har hänt nu. Jag tror att många kommer att blicka tillbaka på hösten 2018 som en ganska speciell tid i svensk politik. Möjligen inledningen på ett nytt skede där parterna började navigera i ett delvis nytt politiskt landskap. 

I CENTRUM. Andreas Norlén frågar sig om han borde ha varit mer nervös än vad han varit inför uppdraget.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
HJÄRTEFRÅGOR. Andreas Norlén säger att han brinner för ”konstitutionella frågor, men också frågor om lag och rätt, brott och straff”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En bok?

– Förr eller senare hoppas jag att jag kan skriva om det här i en bok, ja. Men det måste bli ganska långt senare. Man ska ju inte i stunden kommentera och reflektera över något man precis har upplevt. 

Vad är det första du kommer du göra när allt det här är över?

– Jag kommer att sätta mig på mitt rum och ta ett djupt andetag. 

LÄS MER: Busch Thor krossar Lööf i ny mätning