Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talmannen om pappaledigheten: Viktigt att vi fäder tar ansvar

Talmannen Andreas Norlén var pappaledig förra hösten.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Norlén har stått i fokus sedan han valdes till riksdagens talman i slutet av september i år.Foto: PETER WALLBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han var pappaledig med sin i dag tvåårige son förra hösten.

Nu tror talmannen Andreas Norlén att tiden som hemmaman utvecklade honom som människa.

– Det är en nyttig lärdom att ta hänsyn till andra, säger han i en intervju med tidskriften Kvartal.

Det är snart två månader sedan Andreas Norlén utsågs till ny talman och sedan dess har han varit i ständigt fokus då arbetet med att ta fram en ny regering fortfarande pågår.

I en intervju med tidskriften Kvartal medger han nu att han inte trodde att processen skulle bli så långdragen:

– Jag har nog tvingats konstatera att jag trodde att vi skulle ha kommit längre i processen än vi gjort.

Andreas Norlén: Nattsömnen påverkas av tvååring

Men regeringsfrågan är inte något som stör talmannens nattsömn. I stället är det den i dag tvåårige sonen som kan få honom att vakna under nätterna.

– Min nattsömn påverkas snarare av om min tvåring kommer vandrande än av regeringsfrågan, säger Andreas Norlén.

Han var pappaledig hela förra hösten och anser att alla fäder bör vara hemma med sina barn om de har möjlighet till det.

– Jag tror att det är viktigt att barn har tillgång till båda sina föräldrar om det är möjligt och jag tycker det är viktigt att även vi fäder tar vårt ansvar för barnen och är föräldralediga. Jag utvecklades som person att vara hemma med en liten kille som jag skulle ta hand om på heltid, säger Andreas Norlén till Kvartal.

"Kan inte be en baby vänta"

Tiden som hemmaman gav honom flera nya insikter och utvecklade honom som människa.

– Det första som man upptäcker är att ett barn inte kan vänta. Man kan inte ta en sexmånaders baby och säga kan du sitta här en kvart för pappa har ett viktigt telefonsamtal. Jag tror det är en nyttig lärdom att ta hänsyn till andra, man blir en bättre människa på det sättet, säger Andreas Norlén.