Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talmannen föreslår Stefan Löfven som statsminister

Talmannen Andras Norlén.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
På onsdagen Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

På onsdagsmorgonen kommer talmannen Andreas Norlén föreslå Stefan Löfven som statsminister, enligt ett pressmeddelande från riksdagen.

Centerpartiet har redan nobbat Löfvens regeringsplaner – och på tisdagskvällen uppgav Liberalernas presschef för TT att man också röstar nej.

Talmannen Andreas Norlén kallar till pressträff klockan 08.30 på onsdagsmorgonen.

I samband med att Stefan Löfven föreslås som ny statsminister kommer hans regeringsförslag att presenteras.

”Förslaget till statsminister läggs fram och bordläggs i kammaren onsdagen den 12 december. Förslaget bordläggs på nytt torsdagen den 13 december. Därefter kommer förslaget att prövas av riksdagen fredagen den 14 december klockan 09.00”, står det i pressmeddelandet.

Sammanfattningsvis ska riksdagen på fredag rösta om Stefan Löfven ska bli statsminister eller inte.

Talmannens informella samtal

Efter att Centerpartiet meddelade att man nobbar en regering med Socialdemokraterna, berättade Andreas Norlén under gårdagen att han skulle hålla ”informella samtal” med partiledarna:

– Jag har fått besked om att Centerpartiet inte ställer sig bakom den överenskommelse som partierna har arbetat med. Jag kommer därför att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet. Under tiden kommer jag att hålla informella samtal med olika partiledare, sa Andreas Norlén till SVT Nyheter. 

Talmannen meddelade att han skulle återkomma med information om nästa steg i regeringsbildningen när dessa samtal var avslutade – vilket han nu alltså har gjort genom pressmeddelandet.

Centerpartiets nobb mot Löfven

Socialdemokraterna har inte stängt dörren till Centerpartiet i regeringsförhandlingarna, uppgav gruppledaren Anders Ygeman i morse.

Men ett framtida samarbete avvisas av Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

– Som vi ser det så är det slutförhandlat, säger han.

Emma Stark på Miljöpartiets presstjänst vill inte kommentera huruvida man kommer ingå i Löfvens regeringsförslag – utan hänvisar till den stundande pressträffen.

Har Andreas Norlén haft ett informellt samtal med MP:s språkrör?

– Det vet jag inte.

Inte heller Vänsterpartiets presstjänst vill kommentera om de ingår i Stefan Löfvens regeringsplaner eller om talmannen samtalat med Jonas Sjöstedt – utan hänvisar till morgondagens pressträff.

Liberalerna röstar nej

På tisdagskvällen meddelade Liberalerna att man kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister:

– Då Centern sagt nej och överenskommelsen därmed har fallit röstar vi nej till Stefan Löfven på fredag, säger presschefen Elin Boberg till TT.

Men redan innan talmannens senaste besked hade Centerpartiet alltså gjort klart att man kommer rösta ner Stefan Löfven. Så varför skickade talmannen upp Stefan Löfven i en på förhand dödsdömd omröstning i riksdagen?

– Det finns en logik i det. Talmannen vill föra processen framåt, han vet att pressen ökar på partierna för varje omröstning där det går dåligt för kandidaten i fråga, säger statsvetaren Tommy Möller.

 

LÄS MER: Vänsterpartiets attack mot Annie Lööf: ”Skitstövel” 

 

Fredagens omröstning av Stefan Löfvens framtida jobb är den andra statsministeromröstningen efter valet – vilket innebär att bara två omröstningar återstår innan landet går till nyval.

– Det är först i en fjärde omgång som det blir riktigt skarpt läge, säger Tommy Möller.