Jan Björklund säger på fredagseftermiddagen till Sveriges radios Ekot att Liberalerna avfärdar förslaget om att allianspartierna ska lägga fram en gemensam budget i riksdagen. Liberalerna kommer inte heller att stötta en moderat budgetmotion.
I stället går partiet fram med en egen budgetmotion.
Orsaken är, enligt Björklund, att det finns "en lång rad skillnader" mellan en M-budget och en liberal sådan.
Han nämner specifikt det faktum att Liberalerna vill ha familjeåterförening och en förstatligad skola.
– Vi gör som vi alltid har gjort i opposition. Vi lägger en liberal budgetmotion med liberala förslag.
När den sedan har fallit väljer Liberalerna att lägga ned sina röster – vilket gör att M-budgeten sannolikt vinner över regeringens.
Detta händer nu
Fredag 16 november till onsdag 21 november:
C-ledare Annie Lööf för samtal med partiledarna för S, MP, L, M och KD för att få till ett blocköverskridande regeringssamarbete.
Torsdag 22 november:
Annie Lööf träffar talmannen Andreas Norlén för att redovisa resultatet av hennes sonderingsuppdrag.
Fredag 30 november:
Den allmänna motionstiden i riksdagen avslutas och därmed sista dagen för riksdagspartierna att lämna in skuggbudgetar.
December:
Riksdagen ska fatta beslut om statens budget.
SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt är positivt inställt till en M-budget.
– Den inriktning som Elisabeth Svantesson angav, den är tilltalande i största allmänhet när hon talar om behoven att komma tillrätta med vårdköer, satsningar på rättsväsendet och integration. För vår del är det också så klart att man visar att man har minskade migrationsrelaterade utgifter i budgeten, eller i alla fall en plan för att komma dit hän, säger han till TT.
Enligt Sjöstedt kommer SD att jämföra migrationsutgifternas nivåer i de olika budgetalternativen.
KD och M ville se alliansbudget
Därmed fördjupas sprickan inom alliansen ytterligare.
Kristdemokraterna och Moderaterna har argumenterat för en alliansgemensam budget.
– Vi kommer ha med mycket av alliansens politik i den budget vi lägger fram, sa Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till Expressen under torsdagen.
Ett par timmar efter L:s besked kunde Dagens Industri avslöja att Centerpartiet också går fram med en egen budgetmotion, och därefter lägger ner sina röster i slutvoteringen.
Därmed står det i princip klart att Moderaternas "alliansbudget" kommer att vinna över regeringen och att Ulf Kristersson får igenom sin ekonomiska politik, enligt tidningen.
Socialdemokraterna oroas av att M-budgeten kan vinna över övergångsregeringens budget. I korta drag handlar oron om att regeringens budgetproposition är bättre förberedd och bygger på ett bättre underlag än en enskild partibudget.
– Det finns en hel del problem med att styra landet utifrån en budgetmotion, säger Fredrik Olovsson, socialdemokratisk vice ordförande i finansutskottet i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.
Han tycker att partierna i stället borde ha fokus på att underlätta för nästa regering.
– Jag tycker att det är rimligt att stödja övergångsbudgeten så att kommande regering får bästa möjliga förutsättningar att sätta sin prägel på den ekonomiska politiken, säger Fredrik Olovsson vidare till tidningen.
Lööf mötte Löfven i statsministerbostaden
Annie Lööf, som på torsdagseftermiddagen fick talmannens uppdrag att sondera möjligheterna för en ny regering, inledde arbetet på fredagsmorgonen.
Enligt uppgifter till Expressen mötte hon Stefan Löfven i statsministerbostaden Sagerska huset klockan 09.00 – ett stenkast från riksdagshuset.
Nyhetsbyrån TT mötte Stefan Löfven efter mötet, men han vill då inte säga någonting.
Lööfs samtalsrunda med de andra partiledarna handlar i första hand om sakpolitik, enligt C-ledaren själv, och hon är i nuläget inte själv en statsministerkandidat.
Uppdraget innehåller inte ordet ”bilda” regering utan enbart att undersöka möjligheten att hitta ett alternativ som riksdagen kan släppa fram.
– Jag har valt en något annan formulering till uppdraget, sa Andreas Norlén på torsdagen – och fortsatte:
– Det utesluter inte att Annie Lööf blir regeringsbildare.
Annie Lööf lägger statsministerfrågan åt sidan
Annie Lööf kan således bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Själv framhöll hon på en presskonferens under torsdagen att hon kommer lägga statsministerfrågan åt sidan och fokusera på sakfrågorna:
– Som sonderingsperson har man också ett ansvar att ta på sig uppdraget som statsminister. Men det kan också vara att hitta en regering som någon annan leder, till exempel Ulf Kristersson.
– Men fler statsministerkandidater är inte vad Sverige behöver nu.
C-ledaren vill fortsätta försöka hålla ihop alliansen och kommer nu föra samtal med alla partier utan SD och V.
– Om man börjar på ett annat sätt, med fokus på det politiska innehållet, kan man dyrka upp en del av de låsningar som har funnits, säger Annie Lööf.
– Det finns en poäng med att börja i en annan ände, i det politiska innehållet. Jag tror att det kan ha en förlösande kraft.
Lööf har tidigare sagt att hon inte vill ”stänga fler dörrar” angående partiets hållning till Stefan Löfven.
– Om vi säger nej, nej, nej så kommer ni skriva att jag säger nej till allt. Vi har inte beslutat något. Men vi har inga planer på att släppa fram Stefan Löfven.
– Vi kommer inte att sitta i en S-ledd regering och vi har inte heller några planer eller beslut på att släppa fram en S-regering, säger Annie Lööf.
https://www.instagram.com/p/BqNLT8JF9Mq/Talmannen motiverade sitt beslut om att ge Lööf uppdraget:
– Under samtalen med partiledarna har det visat sig att det finns bred acceptans för att ge Annie Lööf uppdraget. Centerpartiet nämns i flertalet regeringskonstellationer och är i övrigt en nyckelaktör i regeringsbildningsprocessen. Dessutom anser Annie Lööf att det finns mer att sondera, att alla möjligheter inte är körda i botten. Därför är det rimligt att ge henne ett sonderingsuppdrag med detta innehåll, säger Andreas Norlén.
Eftersom många partiledare efterfrågat att Annie Lööf ska få sondera var det inte aktuellt att rösta om Stefan Löfven i detta skede.
Stefan Löfven: Logiskt att Lööf får sondera
S-ledaren Stefan Löfven konstaterade under torsdagen att det är ”logiskt” att Annie Lööf får sondera.
– Annie Lööf vill också föra mer diskussion om sakpolitik. Det hade jag önskat att vi hade haft mycket tidigare, säger Löfven.
Han vill inte ha en ny statsministeromröstning eftersom läget är osäkert.
– Jag har ingen förkärlek för stora chansningar, säger han.
KD-ledaren Ebba Busch Thor kallade under torsdagen C och L:s nej till Ulf Kristersson för ”imagebyggande”.
– Det är fullt rimligt att Annie Lööf får sondera men vi gör olika bedömningar av hur realistiskt det är med en regering bestående av alliansen och MP, säger Ebba Busch Thor.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin slog fast att de bara släpper fram en regering där deras parti ingår. När Lööf nu ska sondera hoppas de att Miljöpartiet kan bygga broar i sakfrågor mellan de olika blocken.
– Skatteområdet är ett sådant, en grön skatteväxling. Vi har ett akut klimatproblem i världen. Här ser vi att MP skulle kunna vara en brobyggare mellan blocken, för en annan syn på skatterna, säger Isabella Lövin.
Här är kvinnor som nått den yttersta makten
Island: Vigdís Finnbogadóttir var president mellan 1980-1986. Jóhanna Sigurðardóttir var statsminister år 2009-2013, Katrín Jakobsdóttir är statsminister sedan 2017.
Danmark: Helle Thorning-Schmidt var statsminister år 2011-2015
Norge: Gro Harmlem Brundtland var statsminister år 1981, 1986-1989, 1990-1996, Erna Solberg är statsminister sedan 2013
Finland: Tarja Halonen var president år 2000-2012. Anneli Jäätteenmäki var statsminister under 2003, Mari Kiviniemi var statsminister 2010-2011
Storbritannien: Margaret Thatcher var premiärminister 1979-1990, Theresa May är premiärminister sedan 2016
Tyskland: Angela Merkel är förbundskansler sedan 2005.
Australien: Julia Gillard var premiärminister 2010-2013
Indien: Indira Gandhi var premiärminister 1966-1977, 1980-1984
Pakistan: Benzazir Bhutto var premiärminister 1988-1990, 1993-1996
Liberia: Ellen Johnson Sirleaf var president mellan 2006-2018