Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talmannen ger mer tid till Stefan Löfven

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det pågår intensiva förhandlingar för att ta fram en ny regering.

Nu får statsminister Stefan Löfven, S, mer tid av talmannen för att nå fram till en lösning – innan förslaget till statsminister läggs fram för riksdagen. 

– Det är ett väl avvägt datum som talmannen gjort och det är bra att vi har en tidspress på oss, säger Stefan Löfven.

Den pågående regeringskrisen fortsätter att dra ut på tiden och på tisdagseftermiddagen kom besked från talmannen om att han än en gång förlänger tiden för Stefan Löfven att nå fram till en överenskommelse.

– Jag har fått information om att flera partier ska inleda förhandlingar om regeringsfrågan. Jag har därför bedömt att det är rimligt att medge tid för dessa förhandlingar, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Stefan Löfven ska fredag den 7 december ge en första rapport till talmannen om processens utveckling, med en uppföljande rapport måndag den 10 december. Därefter kommer talmannen att kommentera nästa steg i regeringsbildningen.

Annie Lööf: Beredd ge S en sista chans

Stefan Löfven är nöjd med den förlänga tiden, samtidigt som han betonar vikten av att det finns en tidsgräns för hur länge förhandlingarna kan pågå.

– Nu har vi talmannens datum framför oss, det är ett väl avvägt datum som talmannen gjort och det är bra att vi har en tidspress på oss, säger Stefan Löfven under en pressträff.

Tidigare under dagen meddelade C-ledaren Annie Lööf att hennes parti är berett att ge Socialdemokraterna en sista chans efter att de fått ett första skambud från Löfven.

– Vi är beredda att gå in i tidsbegränsade skarpa förhandlingar och ge Socialdemokraterna en sista chans, säger Lööf.

En av dem som kommenterat beskedet om att Löfven får mer tid är Beatrice Ask, tidigare  justitieminister för M:

https://twitter.com/BeatriceAsk2/status/1069978953144766464

Talmannen inledde uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen att ta ställning till den 27 september i år. I uppdraget ingår att samtala med företrädare för samtliga riksdagspartier samt att överlägga med de vice talmännen. Talmannen håller också kungen informerad om det aktuella läget i arbetet med att ta fram förslag till statsminister.

Expressen har sökt talmannen Andreas Norlén som via pressekreterare meddelar att han inte kommer kommentera processen förrän efter rapporten från Stefan Löfven.