Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Szyber reste på bröllop – skattebetalarna stod för notan

Caroline Szyber (KD) har rest privat för skattebetalarnas pengar, enligt Aftonbladet.
Foto: KRISTDEMOKRATERNA
Caroline Szyber tog betalat för en tjänsteresa när hon åkte till ett bröllop i Bohuslän.
Foto: OLLE SPORRONG

KD-toppen Caroline Szyber, 32, reste till ”Bohusläns vackraste anläggning” för ett kompisbröllop.

Inget problem – om det inte var för skattebetalarna stod för notan, skriver Aftonbladet.

Enligt Szyber var syftet med resan att hon skulle jobba i anslutning till bröllopet. 

– Jag har gjort fel, skriver Caroline Szyber i ett uttalande.

På tisdagskvällen skriver tidningen att hon ska betala tillbaka totalt 35 000 kronor för tre resor som hon felaktigt har låtit skattebetalarna betala.

Aftonbladet har i en tidigare granskning visat att Caroline Szyber låtit skattebetalarna betala hennes familjs resekostnader under tre tjänsteresor. KD-toppen har medgett fel - och betalat tillbaka. 

Tidningen avslöjar nu att en av tjänsteresorna gick till ett bröllop. Sammanlagt kostade den 6 500 kronor, skriver Aftonbladet. Skattebetalarna betalade alltså Szybers och hennes sambo tågresa, traktamente, bilersättning och taxi.

På tisdagseftermiddagen gjorde Caroline Szyber ett skriftligt uttalande med anledning av de nya och de tidigare uppgifterna.

35 000 kronor

"Det har nu uppstått fler frågor kring en av de tre redan tidigare granskade tjänsteresorna. Jag vill därför inleda med att tydliga säga att jag har gjort fel och jag är genuint och uppriktigt ledsen för detta. Jag har aldrig haft för avsikt att lura någon eller att sko mig på skattebetalarnas bekostnad, men mitt agerande har varit slarvigt och ogenomtänkt. Jag vill ödmjukt be om förlåtelse och understryka att de fel och misstag jag begått aldrig kommer att upprepas", skriver Caroline Szyber i uttalandet. Hon lovar även att själv stå för resans kostnad, uppger Ekot.

Totalt har de tre resorna, till Rom, Venedig och Västkusten, kostat riksdagen omkring 35 000 kronor. Något som hon nu ska betala tillbaka.

Instagrammade från resan

Resan till Västkusten ägde rum sommaren 2015. Hotellet som Szyber och hennes sambo checkade in på under fredagen den 14 augusti var det fyrstjärniga Gullmarsstrand. Några timmar senare postade Szyber ett Instagram-inlägg från hotellet, skriver Aftonbladet: 

”Augusti och sommaren blommar ut!!!”, skrev KD-toppen.

På lördagen var själva bröllopet - på hotellets brygga. Dagen efter checkade paret Szyber ut, skriver Aftonbladet.

Inget avdrag gjordes för sambons boende. Men efter tidningens avslöjande betalade KD-toppen tillbaka sambons hotellkostnad på 800 kronor. Tidningen avslöjar också att KD-toppen plockade ut traktamente under hela bröllopshelgen.

Aftonbladet avslöjar också att skattebetalarna även fick stå för kostnader som hon inte hade.

Caroline Szyber reste till bröllopet med tåg, buss och taxi och skjutsades hem till Stockholm av andra bröllopsgäster på söndagen. Ändå plockade  hon ut full  bilersättning på över 1 200 kronor från riksdagen som hon behöll själv, enligt Aftonbladet.

”Skulle studera en omdiskuterad byggnation”

Szyber säger till Aftonbladet att hon var där också för att arbeta.

Syftet var att som bostadspolitisk talesperson studera en lokalt omdiskuterad byggnation i Fiskebäckskil, samt inför ett medborgarmöte höra mer om hur lokalbefolkningen och verksamheter på orten kan påverkas av dylika byggprojekt och debatter. Även genomföra ett besök på plats på Utsiktsberget Grundsund och Skaftö”, skriver Szyber i ett mejl till tidningens reporter.