SVT:s valchef gillade kritisk tweet om SD

SVT:s ansvariga utgivare för partiledardebatten och valchef, Eva Landahl, har tidigare tryckt gilla på en tweet med texten ”LEDARE: SD är ett helt onödigt parti”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON/EXPRESSEN
Det var under fredagen som SVT tog avstånd från ett av Jimmie Åkessons uttalanden.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT:s ansvariga utgivare för partiledardebatten och valchef, Eva Landahl, tog beslut om att kanalen skulle ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om jobb och invandrare och kalla det för ”grovt generaliserande”.

En genomgång av hennes Twitterkonto visar nu att hon tryckt gilla på en tweet med texten ”LEDARE: SD är ett helt onödigt parti”.

Två av hennes 17 gilla-markeringar på Twitter är SD-kritiska, enligt genomgången.

– Är det någon som fortfarande tror att SVT är opartiskt, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

Under lördagskvällen meddelade SVT att Landahl byts ut som utgivare för kanalens valvaka.

Eva Landahl har under flera val varit ansvarig utgivare för SVT:s valbevakning. Hon är programchef på SVT Nyheter och även ansvarig utgivare för samhällsmagasinet ”Agenda”.

Hon skulle också vara ansvarig utgivare för SVT:s valvaka på söndagen men har nu avgått med motiveringen att det både handlar om hennes Twitterkonto och hanteringen av partiledardebatten: 

"Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor."

"Under kvällen har det också rests frågor om att jag har ”gillat” två SD-kritiska artiklar på twitter 2017 och 2014, samt en kommentar av en SD-politiker."

"Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem. Det är förklaringen men jag förstår att den inte kommer anses tillfredställande."

Under årets valprogram har hon tidigare ifrågasatts av Moderaterna efter att en sjuksköterska ställt en fråga under statsministerduellen i SVT. Det visade sig i efterhand att sjuksköterskan också var fackligt engagerad i Vårdförbundet och hade twittrat nedsättande om ”högern”.


Eva Landahl: ”Jag har pratat med Moderaterna”

Moderaterna konfronterade Eva Landahl under pågående duell och efter programmet bad Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, om ursäkt. 

– Jag har pratat med Moderaterna och bett om ursäkt för att vi missade att berätta om hennes förtroendeuppdrag.

I partiledardebatten hamnade Eva Landahl på nytt i fokus. I rollen som ansvarig utgivare fattade hon beslut om att SVT i direktsändning skulle ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om invandrare och jobb och kalla det för ”grovt generaliserande”.

Uttalandet från Jimmie Åkesson som fick SVT att reagera var:

– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb.

Annie Lööf reagerade

Eva Landahl förklarade senare:

– Att invandrare pekas ut som en grupp som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande.

– Det var mitt beslut. Vi sitter och ser sändningen och har tidigare blivit fällda i Granskningsnämnden när vi inte tillräckligt har tagit avstånd från generaliserande uttalanden. Jag hörde att det blev ett väldigt liv i debatten och att Annie Lööf reagerade.

Beslutet och det faktum att SD anser att Landahl förvanskat tolkningen av Jimmie Åkessons citat har nu gjort att SD-ledaren bojkottar SVT under lördagen och söndagen.

Eva Landahls senaste gilla-markeringar på Twitter.

Nu framkommer nya uppgifter om Eva Landahl. En genomgång av Eva Landahls twitterkonto visar att hon tryckt ”gilla” på en tweet med texten ”LEDARE: SD är ett helt onödigt parti” i juni 2017. Tweeten handlade om och var en länk till en SD-kritisk ledare från Aftonbladet.

Totalt har hon under de senaste åren gillat 17 tweets och en annan gilla-markering var för en tweet från Elisabeth Ohlson Wallin med en annan länk till en ledare från Aftonblaldet med rubriken ”Liberalt svek om SD är oförsvarligt”.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger i en kommentar om gilla-markeringarna:

– Är det någon som fortfarande tror att SVT är opartiskt? Många säger att efter dagens skandaler är förtroendet raserat. De måste skärpa sig om vi ska kunna lita på dem.