Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen störst med ett mandat i SVT Valu

Ebba Busch Thor rusar enligt Valu.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är resultatet i SVT:s Valu för valet 2018.

Alliansen går om de rödgröna i prognosen tack vare KD och Ebba Busch Thor.

SD är näst största parti – samtidigt är MP farligt nära riksdagsspärren med låga 4,2.

Fler än var tionde S-väljare har gått sill SD sen valet 2014.

Och: En majoritet vill se en alliansregering, visar SVT Valu.

Klockan 20 presenterades SVT:s vallokalsundersökning – kallad Valu. Här är resultatet, parti för parti:

 

Alliansen går alltså om de rödgröna i SVT Valu, tack vare Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor. Inför valet var KD tippade att åka ur riksdagen – nu når de kraftiga 7,4 procent i SVT Valu.

Men andra kan åka ut. MP ligger farligt nära riksdagsspärren på 4 procent, med bara 4,2 procent, i SVT Valu.

Alliansen ligger på 39,6 i SVT Valu. De rödgröna ligger på 39,4.

Var tionde S-väljare har gått till SD

Fler än var tionde S-väljare har gått sill SD sen valet 2014, visar SVT Valu vidare. 11 procent av S väljare har gått till SD – omräknat innebär det att 19 procent av SD:s väljare nu kommer från S.

Från M är motsvarande siffra SD har fåt. 54 procent av SD:s väljare från 2014 beräknas rösta på dem igen.

M störst bland unga

M får 21 procent av de ungas röster, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Unga innebär personer som är 18-29 år gamla. S kommer tvåa, och SD trea med 13 procent.

När det kommer till den äldre väljarskaran – 65 och uppåt – är S störst, med 32 procent av stödet. SD är två med 19 procent. M kommer trea med 15 procent.

SD är i särklassigt störst i andel av hur många väljare som tycker att partiet är ett bra förslag för att Sverige ska ta emot färre flyktingar. 94 procent av SD-väljarna tycker det. 73 procent av M:s väljare tycker att partiet är ett bra förslag. S kommer på femte plats med 38 procent, efter både KD och L.

– Vi kan inte prata tillräckligt om att det här är ett problem. Det handlar inte om att vara snälla eller dumma, utan hur vi hjälper på bästa sätt, säger SD:s Paula Bieler i SVT:s valstudio.

Majoritet vill se en alliansregering

SVT Valu visar att Socialdemokraterna är klart störst bland kvinnor. Partiet får 28 procent av kvinnornas stöd, enligt vallokalundersökningen. Tvåa är M med 16 procent och trea är SD med 13 procent. Sämst går det för MP och L med 5 procent.

22 procent vill se en rödgrön regering, visar SVT Valu. Däremot vill 28 procent se en alliansregering. 18 procent vill ha en blocköverskridande regering.

– Det finns en lite strömning åt det hållet, säger Sören Holmberg, som står bakom Valu, i SVT:s sändning.

– Men jag tycker inte det är mycket.

 

LÄS MER: Så ska SVT och TV4 undvika ett nytt SD-fiasko 

 

Förra valets resultat i Valu

Eftersom valmyndigheten presenterar ett preliminärt valresultat först mellan klockan 22 och 23 är intresset för SVT:s – och TV4:s – valdagsundersökning stort.

Undersökningen används som analysunderlag under valkvällen, och baseras på utvalda väljare som fått besvara en enkät på 35-40 frågor utanför röstningslokaler över hela landet.

Då vissa partier kan bli överrepresenterade, och andra att bli underrepresenterade, jämfört med valresultatet viktas svaren i Valu. Det görs för att det preliminära resultatet ska vara mer träffsäkert.

Historiskt har Miljöpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ varit överrepresenterade, samtidigt som Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna varit underrepresenterade i de oviktade siffrorna.

Nedan presenteras resultatet från 2014 års Valu, och hur resultatet blev när det faktiska resultatet var färdigt:

S: 31,1 (31,01)

M: 22,2 (23,33)

SD: 10,5 (12,86)

MP: 7,1 (6,86)

C: 6,5 (6,11)

V: 6,6 (5,72)

L: 6,0 (5,42)

KD: 5,0 (4,57)

Fi: 4,0 (3,12)

I SVT Valu 2014 svarade 13 000 väljare.

Fler har bytt parti sen förra valet

Antalet väljare som bytt parti mellan riksdagsval är rekord i 2018 års val, enligt SVT Valu. 41 procent uppges ha bytt parti sen förra valet. 2014 låg det på 35 procent.

Men det är inte det enda rekordet. 38 procent av väljarna beräknas ha bestämt sig för vad de skulle rösta på under valdagen, eller sista veckan. Förra valet låg siffran på 33 procent.

Jimmie Åkesson viktigast för väljarna

SD-ledaren Jimmie Åkesson är den partiledare som är viktigast för respektive partis väljare, visar SVT Valu. 45 procent av de som röstar på SD anser att Åkesson är viktig för partiet.

Tvåa på listan är KD-ledaren Ebba Busch Thor, med 35 procent.

Trea är C-ledaren Annie Lööf med 35 procent.

Därefter kommer M-ledaren Ulf Kristersson med 31 procent, V-ledaren Jonas Sjöstedt med 23 procent, S-ledaren Stefan Löfven med 20 procent, L-ledaren Jan Björklund med 17 procent.

Sist kommer MP:s ledare Isabella Lövin med 7 procent – men om den siffran också ska spegla Gustav Fridolins siffror är oklart.