SVT och TV4 säger nej till Jimmie Åkesson

SD växlar mellan att vara landets näst och tredje största parti i opinionsmätningarna.
Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SD växlar mellan att vara landets näst och tredje största parti i opinionsmätningarna.

Men Jimmie Åkesson får inte vara med i statsministerduellerna i SVT eller TV4.

– Vad SVT inte verkar förstå är att det finns tre block i svensk politik och därmed tre statsministerkandidater, säger Jimmie Åkesson.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skrev i sin söndagskrönika om debatten i Danmark inför valet till folketinget. Där kräver flera partiledare att få vara med i statsministerduellerna i Danmarks Radio och TV2, debatter som tidigare bara hållits med statsministern och oppositionsledaren.

Mattsson konstaterade att Expressen TV i maj bara bjöd in Stefan Löfven och Ulf Kristersson till den första svenska statsministerduellen dem emellan, men ställde frågan om det nu kommer att bli en ”dansk debatt” också här och om Sverigedemokraterna kommer att kräva av SVT och TV4 att Jimmie Åkesson ska få vara med i deras program.

I en webbomröstning på Expressen.se hade i natt fler än 32 000 besökare röstat. SD-anhängare brukar vara bra på att mobilisera stöd i nyhetsmediernas kommentarsforum och omröstningar, och vid midnatt hade 75 procent röstat för att få se Jimmie Åkesson i statsministerduellerna.

TV4 planerar inte att bjuda in Åkesson

Men Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, är inte öppen för att bjuda in Åkesson i dagsläget.

– Statsministerduellen har av tradition varit en duell mellan de två troliga statsministerkandidaterna. På tredje plats, enligt de flesta politiska bedömare, kommer just nu Annie Lööf eftersom hon anses kunna samla övriga partier över blockgränserna, säger hon.

– Skulle även Jimmie Åkesson bjudas in, givet partiets storlek, är vi ju mer inne på en bred debatt som programformat. Och sådana har vi ju.

Hansson: Åkesson inte trolig statsministerkandidat

Viveka Hansson fortsätter:

– Med det sagt, om övriga partier skulle svänga och säga att de tänkte stötta en SD-ledd regering, skulle läget bli ett annat. Då skulle han sannolikt bjudas in av såväl oss, som Expressen TV och SVT. Men nu säger de tvärtom. Och då är han ju ingen trolig statsministerkandidat.


LÄS MER: Jimmie Åkessons hårda kritik: ”Impotent borgerlighet” 


Varken TV4 eller SVT är öppen för att bjuda in SD-ledaren Jimmie Åkesson till sina statsministerdueller.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT Nyheter, säger att inte heller de ser någon anledning att bjuda in Åkesson i statsministerdueller.

– I duellen har vi även i år valt att fokusera på företrädarna för de två största partierna som aspirerar på att bli statsminister: Ulf Kristersson och Stefan Löfven.

SVT: Förutsätter två kombattanter

Anne Lagercrantz betonar att SVT gör lokala debatter i hela landet och att alla partiledare för riksdagspartierna deltar.

– De får gott om utrymme att förklara sin politik och granskas på samma sätt, säger hon.

– Under en mandatperiod kan flera partiledare pekas ut eller peka ut sig själva till statsministerkandidater och storleken på partierna varierar i opinionsmätningarna.

Från Sverigedemokraternas håll ses det som en självklarhet att ledaren Jimmie Åkesson borde bjudas in till statsministerdueller.


Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här. 


”Finns tre block i svensk politik”

Via sin stabschef säger Jimmie Åkesson till Expressen att ”det finns tre block i svensk politik och därmed tre statsministerkandidater”.

– Ur vårt perspektiv borde det vara självklart att även Jimmie Åkesson bjuds in till statsministerduellerna. Vi har i dag en situation där vi i de flesta mätningar är näst största parti. I vissa även det största partiet, säger Mikael Eriksson, Jimmie Åkessons stabschef.

Eriksson säger att han varit i dialog med SVT om att vara med i dueller.

– Alla mätningar visar på stora förändringar och flera partier är nära att åka ur riksdagen. Allt detta borgar för ett helt annat politiskt landskap efter den 9 september.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som startade diskussionen, säger:

– Expressen TV gjorde samma bedömning som SVT och TV4 om vilka som bör få delta i en statsministerduell. Men jag har respekt för att mediernas bedömningar kan, och bör, ifrågasättas och därför är det viktigt att vi förklarar oss.


Vilken partiledare/språkrör vill du se i SVT:s och TV4:s statsministerdueller?

 Stefan Löfven (S), 7%

 Ulf Kristersson (M), 8%

 Annie Lööf (C), 3%

 Jimmie Åkesson (SD), 75%

 Jonas Sjöstedt (V), 3%

 Isabella Lövin/Gustav Fridolin (MP), 1%

 Ebba Busch Thor (KD), 2%

 Jan Björklund (L), 1%


Frågan startades 2018-08-19. Totalt svarade 40580 personer på frågan. Omröstningen är tänkt att ge en bild av vad läsarna på Expressen.se tycker. Resultatet behöver inte vara representativt för alla och bör tolkas med försiktighet.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018