Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Het ordväxling direkt i SVT:s slutdebatt

Partiledarna i SVT:s studio strax innan debatten. Foto: Anna-Karin Nilsson
Partiledarna i valrörelsens första debatt i Expressen TV och Di TV Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

Stefan Löfven var tydlig mot alliansen i regeringsfrågan:

– Jag är inte skyldig något!

Han fortsatte också att pressa Annie Lööf på svar om hon kan sitta i en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna.

I debatten attackerades Åkesson så hårt av de andra att han svarade med ett leende och skämt om digerdöden.

SVT:s partiledardebatt avslutades med frågan om regeringsbildningen efter valet - och splittringen mellan blocken var milsvid.

Stefan Löfven vägrade att räcka upp handen när han fick frågan om Ulf Kristersson skulle bli statsminister om alliansen blir större än de rödgröna - något Löfven tidigare sagt.

Löfven förklarade det med att alliansen spräckt Decemberöverenskommelsen och att han därför inte har några skyldigheter.

Löfvens taktik i debatten om regeringsfrågan var att skjuta in sig på Annie Lööf och återigen kräva henne på besked om hon kan tänka sig att sitta i en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna. Lööf svarade att hon inte tänker ta "aktivt stöd" av SD.

Isabella Lövin försökte vinna debatten genom att hävda att man inte "byter ut en fungerande regering" - och möttes av skratt från alliansens partiledare och Jimmie Åkesson.

Högt tonläge om vården

Debatten började i ett högt tonläge när sjukvården diskuterades.

Statsminister Stefan Löfven dundrade hårt mot SD-ledaren Jimmie Åkesson, när det handlade om arbetsmiljön i vården.

– Längst bort från Åkesson och hit hör jag att ni ska lösa det här med skattesänkningar. Det går bra att lova, men det går inte att lova skattesänkningar och sen få välfärd, sa Löfven om alliansen och SD.

 

Stefan Löfven. Foto: SVT

Åkesson undrar vad som hände med löftet om att alla ska ha rätt till heltid. 

– Var är pengarna till rätt till heltid i vård och omsorg? Det blir sämre för personalen, sa Åkesson.

Då tände Löfven till:

– Lyssna och lär, Åkesson: 20 miljarder i generella bidrag till kommuner och landsting. Två miljarder för att öka personalen. En miljard för bättre löner. Så gör man. Då kan man inte ha ett hål på 30 miljarder.

Slutdebatten kan avgöra – skillnaden mellan blocken inom felmarginalen

Mycket står på spel i slutdebatten och med tanke på hur jämnt det är mellan blocken kan debatten avgöra valet, enligt flera experter.

– Slutdebatten kan absolut få en viktig betydelse för valresultatet, säger Demoskops analyschef Peter Santesson efter den sista mätningen som visar att skillnaden mellan blocken ryms inom felmarginalen.

Under debatten om integration sade Jimmie Åkesson att anledningen till att invandrare har svårt att få jobb är för att de inte ”passar in i Sverige”. Uttalandet fick Annie Lööf att ryta ifrån. 

– Hur uttrycker du dig? 

– Sluta skrika och gapa i varenda debatt, svarade Jimmie Åkesson. 

Annie Lööf röt till mot Jimmie Åkesson efter SD-ledarens uttalande om att invandrare har svårt att få jobb för att de inte ”passar in i Sverige”. Foto: SVT

Jan Björklund anklagade regeringen för att driva framgångsrika företag ut ur Sverige – och pekade på Ikea och Nordea. 

– Du måste förstå om du höjer skatterna som du talar om och motiverar det med rättviseskäl så driver det framgångsrika företag ut ur Sverige. Dina företrädare drev Ingvar Kamprad och Ikea ut ur Sverige. Vårt mest framgångsrika företag någonsin, säger han och fortsätter: 

– I dag är Spotify ett av våra mest framgångsrika företag och de skrev ett brev till regeringen om att de var beredda att flytta sin verksamhet utomlands på grund av de höga skatterna. Ni driver framgångsrika verksamheter utomlands och då blir vi som är kvar fattigare.

Löfven: ”Fick inte svar på frågan”

Ulf Kristersson menar att det hade funnits än logik för rödgrön regering om Stefan Löfven tydliggjort att det är ett samlat regeringsalternativ med Vänsterpartiet. 

– Alliansen är Sveriges i särklass största alternativ som vill regera. Varför ska vi ge upp den ambitionen? 

Stefan Löfven svarade: 

– Det ligger inte i mitt knä. Det är du som har det problemet. Vi har gjort 8 budgetar under den här perioden. 

Efter debatten var Stefan Löfven besviken att han inte fick svar från Annie Lööf på frågan om hon kan tänka sig regera med stöd av Sverigedemokraterna. 

– Jag fick dessvärre inget tydligt besked från Annie Lööf om hon kan tänka sig att stödja regering beroende av SD. Den frågan är inte besvarad, säger statsministern till SVT. 

På väg in i tv-huset inför debatten valde statsminister Stefan Löfven att rikta udden mot Sverigedemokraterna:

– Att rösta på SD för att försöka minska orättvisor är som att släcka bränder med t-sprit. De har rasistiska och nazistiska rötter, dessutom är det ett högerparti som vill sänka skatter och låta skattepengar gå till riskkapitalister. Det är inget arbetarparti, säger statsminister Stefan Löfven.

Ebba Busch Thor (KD) anklagade Stefan Löfven (S) för faktafel. Foto: SVT

Löfven hamnade också på nytt i en ordväxling om vården med Ebba Busch Thor där hon anklagade honom för "faktafel" när de tvistade om vem som satsar mest på vården.

– Det är uppenbart att svensk sjukvård är en hink som läcker och då hjälper det inte att ösa i mer vatten i den hinken, hävdade Busch Thor.

Statsministern Stefan Löfven: 

– Det går inte att anställa fler sjuksköterskor och läkare med stora skattesänkningar, det vet vi. 

– Faktafel, svarade Ebba Busch Thor. 

Lööf: Kommer ställa Löfven till svars

Annie Lööf var skarpt mot Löfven när hon kom till SVT:

– Det här blir Stefan Löfvens sista partiledardebatt som statsminister här i kväll och jag kommer ställa honom till svars.

Ebba Busch Thor:

– Jag hoppas att det här blir en debatt om verkligheten. Mitt tips till väljarna är att titta på verkligheten. Sjukvården, äldreboenden, våldtäktsfall som läggs på hög.

Slutdebatten i SVT leds av Camilla Kvartoft och Anders Holmberg.

https://twitter.com/SVTHolmberg/status/1038055077737582592

 

 

Live-published photos and videos via Shootitlive