Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverigedemokraterna nominerar Björn Söder till andre vice talman

Björn Söder nomineras på nytt till andre vice talman av Sverigedemokraterna. Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraterna nominerar återigen Björn Söder som andre vice talman, uppger Dagens Nyheter.

Expressen kunde berätta om SD-beslutet tidigare under dagen.

Partiet ska ha enats under riksdagsgruppsmötet på tisdagen.

Tidigare under tisdagen kunde Expressen avslöja att just Björn Söder inom kort skulle föreslås till posten.

– SD förväntas inom kort gå fram med Björn Söder som andre vice talman, har en centralt placerad källa sagt till Expressen.

 

 

Björn Söder kommenterade också tidigare det väntade utnämnandet i Expressen TV under tisdagen:

– Det är praxis att tredje största parti ska ha andre vice talmansposten.

Björn Söder: ”Risk att man öppnar pandoras box”

Söder säger även till Expressen TV att han utgår från att Sverigedemokraterna som tredje största parti tilldelas posten som andre vice talman.

– Det är viktigt att hylla gällande praxis när det gäller just talmansposten i riksdagen, annars är det risk att man öppnar pandoras box och det blir kaos. Då gäller inga överenskommelser eller praxis i riksdagen längre.

Björn Söder, som tidigare var partisekreterare för Sverigedemokraterna, har suttit i riksdagen sedan partiet kom in 2010. Han har genom åren gjort flera kontroversiella och ifrågasatta uttalanden.  

Har kritiserats under valrörelsen

Så sent som i juni i år upprepade han på sin Facebooksida att judar och samer inte är svenskar – ett uttalande som kritiserats från många håll, inte minst i valrörelsen.

– Björn Söder har varit erkänt duktig och åtnjuter stor respekt bland ledamöter och tjänstemän för sitt proffsiga agerande när han tjänstgör som talman, hävdar en källa nära partiledaren Jimmie Åkesson.

Han har bland annat kallat homosexualitet för en sexuell avart och 2009 förklarade han i en radiointervju att han stödjer dödsstraff. 

Enligt DN har Sverigedemokraterna ännu inte bestämt sig för om man tänker stötta en S-kandidat eller en kandidat från alliansen som talman – något som Söder tidigare under dagen även uppgav till Expressen.