Svenska valkampen har redan börjat – i Turkiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
C-politikern Mikail Yüksel (till vänster) från Göteborg bedriver valkampanj i Turkiet.
Foto: PRIVAT
C-politikern Mikail Yüksel från Göteborg möter väljare i Turkiet.
Foto: CENTERPARTIET
Även riksdagsledamoten Sultan Kayhan (S) har sina rötter i Kulu och jagar röster där.
Foto: Riksdagen

Den svenska valkampanjen är redan i full gång – i Turkiet.

Runt 50 000 svenskar har sina rötter i turkiska Kulu, där kandidater försöker vinna deras röster.

– Marginalerna är små, valet kan avgöras här, säger Mikail Yüksel, C-politiker från Göteborg, som möter väljare i den turkiska staden.

Varje sommar semestrar 10 000-tals svenskar av turkiskt ursprung i staden och distriktet Kulu i centrala Turkiet. Många av dem förhandsröstar på Sveriges hederskonsulat i staden.

Därför reser flera svenska politiker med turkiska rötter dit för att bedriva valkampanj. De sätter upp valaffischer, de möter väljare på gator och kaféer – och hoppas att det ska ge utdelning i både riksdags- och kommunalval.

Möter väljare på gatan

– Jag har varit här i två veckor. Jag träffar svenskar på gator och torg. Om jag går runt fem minuter i Kulu träffar jag minst fem personer från Sverige, säger Mikail Yüksel, 35, ett toppnamn på Centerpartiets riksdagslista i Göteborg.

– Det är ett bra tillfälle att träffa väljare och synas. Valet avgörs med små marginaler. Röster härifrån kan avgöra valet både till riksdagen och i kommuner som Stockholm och Göteborg, säger han.

Också den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sultan Kayhan från Stockholm säger att det är viktigt att vara på plats. Hon reser till Kulu för att vara där när vallokalen på konsulatet öppnar den 16 augusti.

Bild från när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt besökte Olof Palmes park i Kulu.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Vi behöver varje röst"

– Det här är ett väldigt viktigt och avgörande val. Vi behöver varje röst vi kan få. Så det är värt att åka dit om det ger röster, säger Sultan Kayhan, 30, vars pappa kom från Kulu  till Sverige som arbetskraftsinvandrare på 1960-talet.

– Jag ska prata med väljare i Turkiet precis som i Sverige. Det här är en grupp där valdeltagande inte är så högt. Så om vi ökar valdeltagandet stärker det demokratin och integrationen, säger hon.

Muharrem Demirok, kommunalråd (C) för samhällsplanering i Linköping och riksdagskandidat, bedriver redan valkampanj i Kulu. Men han är inte på plats utan har ett tiotal vänner och släktingar som försöker övertyga väljare att rösta på honom.

Semestrar i Turkiet

– Många tillbringar semester och sommarlov i Kulu. Det är en samlingsplats för svenskturkar. Av hävd är deras valdeltagande lågt, om vi kan öka det kan det betyda väldigt mycket, säger Muharrem Demirok, 42, som är född och uppvuxen i Sverige men har sina familjerötter i Kulu.

– Det är så små marginaler i årets val att varje röst kan bli avgörande. Det gäller att finnas där väljarna är, säger han.

Mikail Yüksel är född i Kulu och kom till Sverige 2001. Han kandiderar till riksdagen som femma på C:s rikslista och tvåa på Göteborgslistan efter partiledaren Annie Lööf som står först i alla distrikt.

Svenska valaffischer i Kulu

De flesta svenskar med rötter i Kulu kom som arbetskraftsinvandrare på 1960- och 1970-talen. Runt 50 000 svenskar kommer från staden och distriktet. Många av dem tillbringar somrarna i Kulu – och nu kan de se stora valaffischer på gatorna med texten "Kryssa Mikail till riksdagen!" på svenska och turkiska.

Staden är präglad av de många svenska kontakterna. Där finns en Olof Palmes park, en Restaurang Sverige, där ses många bilar med svenska registreringsnummer. Många invånare har familjemedlemmar i Sverige.

Både Muharrem Demirok och Mikail Yüksel påpekar att de håller sig till svenska politiska frågor i sina samtal med väljarna. De undviker turkisk politik.

Muharrem Demirok undviker turkisk politik i sina samtal med väljarna.
Foto: Fotograf Oskar Lürén AB www.fotografoskar.se

"Har ingen turkisk agenda"

– Jag har ingen turkisk agenda. Jag diskuterar svenska frågor som skola, vård, omsorg, polis med väljarna, säger Demirok, som utöver politiken också engagerade sig som ordförande i fotbollsklubben Åtvidaberg under två år.

– Folk är intresserade av frågor som arbetslöshet, integration, främlingsfientlighet och islamofobi. Jag talar inte om svensk-turkiska relationer och Turkiets politik, säger Yüksel, som började som diskare och pizzabagare innan han blev statsvetare och förste vice ordförande i C i Göteborg.

Också Kulus borgmästare, Ahmed Yildiz, uppmanar de svenska medborgarna i staden att rösta.

– Vårt distrikt är en demokratisk plats som är öppen för alla slags politiska initiativ. Vi är mycket toleranta. Jag vill att invånarna i vår stad ska engagera sig politiskt. Den svenska staten lägger också vikt vid Kulu, säger han till den turkiska nyhetsbyrån Demirören.

Så röstar du utomlands

Det finns två sätt att rösta utomlands:

1. Förtidsrösta på svenska ambassader och konsulat

Många svenska ambassader och konsulat tar emot röster en tid före valdagen. För information: titta på ambassadens hemsida eller kontakta ambassad eller konsulat.

Man kan inte rösta i utlandet på själva valdagen.

2. Brevrösta

Man kan beställa brevröstningsmaterial från de flesta ambassader och konsulat oavsett om de har röstmottagning eller inte. Det går ofta fortare att beställa från landet du befinner dig i än från Sverige.

Källa: Valmyndigheten