Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandhäll: Bäst att sparka Begler först efter valet

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll frågas ut i kvällens ”Bara politik”.
Foto: ANN JONASSSON
Försäkringskassans sparkade generaldirektör Ann-Marie Begler.
Foto: PER GROTH

Efter kritiken från Försäkringskassan och alliansen – nu ger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll svar på tal om den sparkade generaldirektören Ann-Marie Begler. 

– Man kan ju ur ett valtaktiskt perspektiv fundera på om det lugnaste hade varit att inte göra något förrän efter valet, säger hon. 

I kväll frågas hon ut i ”Bara politik”. 

Den 27 april meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att de sparkar Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Efter beskedet lade den sparkade generaldirektören ut en intern film på Försäkringskassans intranät i vilken hon sa att hon ”nu personligen fått erfara de politiska vindarna blåsa” samt att ”den kritik som finns mot Försäkringskassan faktiskt är ganska grundlös”. 

Beslutet att sparka Begler har sedan dess också kritiserats både från tjänstemän på Försäkringskassan och av allianspartierna, som med anledning av detta kallat Strandhäll till socialförsäkringsutskottet. 

I kvällens ”Bara politik” gästar Annika Strandhäll Expressens studio – och svarar på kritiken. 

– När regeringen nu ytterligare förtydligar uppdraget om stöd till individen från Försäkringskassan var det också vår bedömning att det krävdes ett mer lyhört ledarskap för den uppgiften, säger hon inför programmet och fortsätter: 

– I det här fallet har vi hanterat den här situationen enligt konstens alla regler och inte på något sätt avvikit från gängse process i ett sådant här sammanhang. 

Begler själv säger att detta handlar om valstrategi. Är det så? 

– Inte överhuvudtaget. Det vi gör nu gör vi för att rusta myndigheten för framtiden, det är min uppgift som jag har ett ansvar för. Såväl om det är valår eller inte valår. Och med tanke på hur det ofta är när man gör den här typen av förändringar – det blir inte sällan en hel del uppmärksamhet – så kan man ju ur ett valtaktiskt perspektiv verkligen fundera på om det lugnaste hade varit att inte göra något förrän efter valet. Men det är inte det som är mitt ansvar som minister. 

Pratade ni redan 2017 om att Begler borde sparkas? 

– Nej, däremot pratade vi om vikten av att Försäkringskassan fokuserade på uppdraget som handlar om samordning kring individen och vikten av att stärka samverkan med andra myndigheter. Till exempel hade vi upprepade möten med generaldirektörerna för Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, och i de mötena medverkade Ann-Marie Begler.


SE TIDIGARE avsnitt av ”Bara politik”  


I kvällens ”Bara politik”

19.00-19.07: Ardalan Shekarabi (S), civilminister 

Han är den i S-regeringen som – genom att punktmarkera Jimmie Åkesson – ska locka tillbaka de väljare som lämnat S för SD. I kvällens utfrågning berättar han hur.

19.07-19.22: Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister 

Frågas ut om den kritik som riktats mot henne efter att hon sparkat Försäkringskassans generaldirektör. Hon ger också svar på vad hon och regeringen gör konkret för att lyfta vården – en av de viktigaste valfrågorna enligt väljarna. 

19.22-19.30: Kristina Axén Olin

Hon var andra vice ordförande för Moderaterna när allt plötsligt föll. Tio år senare gör den tidigare M-toppen comeback och kandiderar till riksdagen. I kvällens avsnitt berättar hon om varför det är värt det. 


”Bara politik” sänds klockan 19 på onsdagskvällen på Expressen TV.