Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stödet för Löfven växer i första mätningen efter valet

Stödet för S växer, enligt Expressen/Demoskop.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven förlorade omröstningen i riksdagen – men hos väljarna går det bättre och bättre för honom. 

I Expressens och Demoskops första väljarbarometer efter valet får Socialdemokraterna 30,6 procent – en statistiskt säkerställd uppgång. 

– Osäkerheten kring SD:s inflytande i andra regeringsalternativ kan betyda att en S-ledd regering framstår som mer önskvärd, säger Demoskops analyschef Peter Santesson. 

Socialdemokraterna gjorde en stark valspurt och uppåt-trenden håller i sig, visar Expressens och Demoskops oktobermätning.  

Uppgången kan hänföras till vinster såväl från de andra rödgröna partierna som från allianspartierna.

För Vänsterpartiets del innebär oktobermätningen en marginell nedgång från valet till 7,7 procent (-0,3 sedan valet). Miljöpartiet sjunker ned under fyraprocentsnivån i denna mätning och backar till 3,5 procent (-0,9).

De rödgröna partierna samlar 41,8 procent (+1,0) och alliansen 38,3 procent (-2,0).

Men förutom Socialdemokraternas statistiskt säkerställda uppgång är förändringarna jämfört med valresultatet små i Expressens och Demoskops oktobermätning.

Moderaternas Ulf Kristersson.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna backar och noteras till 18,8 procent i oktober (-1,0 sedan valet). Även Liberalerna tappar något i oktobermätningen och får 4,8 procent (-0,7). Kristdemokraterna tappar marginellt och noteras till 6,1 procent (-0,2). Centerpartiet gör en obetydlig uppgång i oktobermätningen och får 8,7 procent (+0,1).– Nu kretsar den politiska debatten helt kring regeringsbildningen och man får se den här mätningen i det ljuset. Sverigedemokraternas ställning är en polariserande fråga. För vissa är den inte särskilt känslig, men andra engageras starkt av att förhindra att SD vinner större inflytande, säger Demoskops analyschef Peter Santesson och fortsätter:

– För väljare i den gruppen kan osäkerheten kring SD:s inflytande i andra regeringsalternativ betyda att en S-ledd regering framstår som mer önskvärd och att Socialdemokraterna därför vinner en del mark.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Santesson konstaterar samtidigt att det är talande att förändringarna inte är större – trots dramatiken i regeringsfrågan. 

Det finns inte heller något i nuläget som talar för att ett extra val skulle kunna ge en lösning på regeringsproblematiken.

– Det svårhanterliga valresultatet speglar hur åsiktslandskapet ser ut bland väljarna, och ett extra val skulle inte nödvändigtvis resultera i ett enklare politiskt läge, säger Peter Santesson. 

Demoskops väljarbarometer oktober

S: 30,6 (+2,3 sedan valet)

V: 7,7 (-0,3)

MP: 3,5 (-0,9)

M: 18,8 (-1,0)

C: 8,7 (+0,1)

KD: 6,1 (-0,2)

L: 4,8 (-0,7)

SD: 18,0 (+0,5)

Rödgröna: 41,8 (+1,1)

Alliansen: 38,3 (-2,0)

Osäkra: 5,6.


Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 25 september – 2 oktober 2018.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 616 intervjuer varav 1000 per telefon och 616 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Socialdemokraternas uppgång jämfört med riksdagsvalet är statistiskt säkerställd.

Beställare: Expressen.