Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfvens tuffaste förhandling i karriären

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven har nu sin tuffaste förhandling i karriären. 

Det här talar för – och mot – att han lyckas vinna Annie Lööfs och Jan Björklunds välsignelse till statsministerposten.  

– Rent personkemimässigt kan det bli svårt att hitta varandra, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam. 

S-ledaren Stefan Löfven har sedan han började engagera sig fackligt i början av 1980-talet, och senare avancerade till förbundsordförande för IF Metall, byggt ett grundmurat rykte som en mästerförhandlare. 

Nu utsätts det ryktet för sitt svåraste prov hittills: att locka de två allianspartierna Centerpartiet och Liberalerna, som lanserat kravlistor som går på tvärs mot partiets ideologi, att stödja honom som statsminister. 

I Liberalerna råder fortsatt oenighet om man ska släppa fram Löfven. 

– Risken för en M-KD-regering, som jag ju egentligen gillar, är att man hamnar i en utpressningssituation som jag tycker är farlig, sa riskdagsledamoten Lina Nordquist efter ett möte på söndagen. 

Även Annie Lööf träffade partitoppar under helgen. Tidigast på torsdag kan en statsministeromröstning äga rum i riksdagen. 

I dag träffar Löfven riksdagens talman för att avrapportera läget i regeringsförhandlingarna. Expressens statsvetare Jenny Madestam har tagit fram tre saker som talar för att Löfven lyckas i förhandlingarna – och tre saker som talar mot. 

Expressens statsvetare Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Det här talar för att Stefan Löfven lyckas 

Att framstå som lösningsfokuserade 

– Det ligger i Centerpartiets, Liberalernas och Socialdemokraternas intressen att kunna lösa situationen och vara de aktörer som löst krångligheterna. Att få vara med och visa att man tagit ansvar för att lösa regeringskrisen är viktigt, säger Jenny Madestam. 

Landsbygen är viktig för Centerpartiet och Annie Lööf. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

 

Sakpolitiken 

– Även om det ser krångligt ut på pappret med kravlistorna, och man känner till vad Socialdemokraterna vill och behöver förhålla sig till, så kan det ändå finnas frågor där man kan hitta varandra. Då tänker jag bland annat på att tillvarata landsbygdens intressen som också är viktig för Centerpartiet, där även Vänsterpartiet har sagt att det är en viktig fråga. 

Utmattningen 

– En tredje sak som talar för att förhandlingarna kommer lyckas är att det gått så lång tid nu, så ren utmattning talar för att det skulle kunna bli en lösning, säger Jenny Madestam. 

Det här talar för att Stefan Löfven misslyckas

Sakpolitiken

– Att man inte lyckas få ihop det helt enkelt. Att det är för svårt att hitta gemensamma nämnare och att det är sådana kompromisser som krävs åt båda hållen att det inte går att försvara, säger Jenny Madestam. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson presenterade partiets budgetmotion den 30 november. Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor när hon höll sitt hösttal den 30 november. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Björklunds och Annie Lööfs alliansband med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor kan bli svårt att klippa.

Alliansen 

– Det som också talar mot är att C och L inte helt och hållet vill klippa lojalitetsbanden till alliansen. Det kan bli ett hinder. 

Personkemin 

– Rent personkemimässigt kan det vara svårt att hitta varandra. Annie Lööf har varit mycket tuff mot Stefan Löfven och det har varit mycket att svälja för honom, naturligtvis, sett utifrån hennes kritiska hållning till honom. Nu vet vi inte hur samtalen och attityderna är bakom stängda dörrar, men det kan vara försvårande. 

Tre vallöften som Löfven kan få svika

Om förhandlingarna skulle sluta i oenighet lyfter Jenny Madestam fram tre socialdemokratiska vallöften som Stefan Löfven kan bli tvungna att svika. 

Expressens statsvetare Jenny Madestam lyfter fram tre vallöften som S kan tvingas svika. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tiopunktsprogrammet för trygg arbetsmarknad

Socialdemokraterna lanserade handlingsplanen med ett 40-tal förslag för en tryggare arbetsmarknad, sorterade under tio punkter, den 30 maj. 

– Det handlar bland annat om att slopa visstidsanställningar. Man kan tänka sig att det finns aspekter i det programmet som kommer behöva stryka på foten. De arbetsrättsliga aspekterna finns i allra högsta grad med vid förhandlingarna med C och L, säger Jenny Madestam. 

Stoppa vinstjakten i friskolor och tillåt inga nya

Socialdemokraterna lanserade vallöftet om att stoppa nya vinstdrivande skolor och stoppa "vinstjakten" i svenska skolor den 20 juni. 

– Att kraftigt begränsa vinst i välfärd och ett stopp för att starta nya vinstdrivande friskolor – det är defintivt saker som inte kommer kunna realiseras. Stopp för religiösa firskolor är ju något som även Liberalerna ställer sig bakom så den frågan är inte lika laddad. 

L-ledaren Jan Björklund och allianspartierna är inga fan av föräldraveckan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Föräldraveckan

Strax innan valet, den 28 augusti, lanserade Socialdemokraterna vallöftet om fem extra ledighetsdagar för föräldrar under skollov. 

– Det här tror jag inte kommer gå igenom om förhandlingarna lyckas. Det här löftet var ganska så kritiserat av alliansen när det kom sent i valrörelsen. Jag tror även att det är ganska enkelt att offra för Socialdemokraterna även om de slog på stora trumman när det lanserades. Det här var något som man ville krydda valrörelsen med och locka väljare på marginalen för att hitta en valvinnande reform. Nu blev det inte så, men jag har svårt att tro att väljare skulle väcka en svek- eller misstroendedebatt mot S om det här förhandlades bort, säger Jenny Madestam.