Stefan Löfvens rädsla för att tvingas driva M-budgeten

Stefan Löfven riskerar att få regera med Moderaternas budget.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

S-ledaren Stefan Löfven riskerar att bli en vingklippt fågel om han når statsministerposten – och får regera med Moderaternas budget. 

– Det är mycket möjligt. Det var det som hände hösten 2014 när alliansbudgeten gick igenom, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam.  

Under fredagsförmiddagen presenterade Moderaterna sin budgetmotion för 2019 med traditionell allianspolitik. 

Oavsett om S-ledaren Stefan Löfven lyckas nå en uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna, och de släpper fram honom som statsminister i omröstningen den 5 december, finns det inget som tyder på att de skulle rösta för hans regeringsbudget. 

Jenny Madestam: ”Det som ingen vill ska hända”

Det blir då en mardröm i repris för Stefan Löfvens regering – som tvingas driva igenom borgerlig politik under åtminstone första året. 

Expressens statsvetare Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det är mycket möjligt. Det var det som hände hösten 2014 när alliansbudgeten gick igenom, vilket föranledde Decemberöverenskommelsen. Men det är just det som ingen vill ska hända eftersom alla förstår att det är en ganska orimlig situation. Därför är det enormt viktigt att den som ska bilda regering gör det på ett underlag annars blir det en svår situation: att realisera en politik som man själv inte står bakom, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam. 

Så kan Moderaternas budget röstas igenom

L och C har sagt att de kan tänka sig ett budgetsamarbete med Stefan Löfven, om han uppfyller deras krav och de släpper igenom honom som statsminister. 

Men ett sådant eventuellt samarbete skulle ligga längre fram i tiden, än den 12 december när budgetomröstningen hålls i riksdagen, och behandlas i en tilläggsbudget, enligt källuppgifter till Expressens politiska krönikör K-G Bergström

Därmed tyder det mesta på att C och L röstar för sina egna budgetmotioner – för att sedan lägga ner sina röster när det står mellan övergångsregeringens och Moderaternas budgetmotioner, enligt den tidigare planen. 

Socialdemokraternas hopp: Förhandlingar med C och L

– Där blir det knivigt. Det är till syvende och sist frågan vad man gör när det är två alternativ som står emot varandra, säger Jenny Madestam. 

Om C och L lägger ner sina röster innebär det att M-budgeten röstas igenom med 154 röster mot övergångsregeringens 144. 

Om Stefan Löfven då har röstats fram som statsminister får han regera med moderatbudget. 

Därför hänger det på resultatet av kravlisteförhandlingarna innan budgetomröstningen.  

–  Förhandlingarna mellan S, C och L är högst relevanta sett ur ett socialdemokratiskt perspektiv, säger Jenny Madestam.