Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven vill höja skatten – men har inget konkret förslag

Statsminister Stefan Löfven vill att de rikaste ska bidra mer, men har ännu inte tillkännagivit hur kapitalskatterna ska justeras. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag förstår att han nu vill försöka skyla över sina misslyckanden”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth SvantessonFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven vill att de rikaste ska bidra mer, men har ännu inte tillkännagivit hur kapitalskatterna ska justeras. 

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson ser det hela som ytterligare ett "ogenomtänkt utspel".

– Jag förstår att han nu vill försöka skyla över sina misslyckanden, säger hon.  

I en intervju med TT gick statsminister Stefan Löfven ut med att Socialdemokraterna vill höja kapitalskatten. Något konkret förslag ligger ännu inte på bordet. 

– De som har det allra, allra bäst ställt och som tjänar mest på kapitalinkomster kan bidra lite mer. Vi får återkomma med ett konkret förslag, säger han till TT.

– Vi har så mycket att göra på välfärdens område, vi har klyftor i vårt land och inte minst de som har stora kapitalinkomster kan bidra mer, fortsätter han.

Ett förslag kan, enligt vad TT erfar, presenteras när S presenterar sitt valmanifest lite närmare valet.

"Skyla över sina misslyckanden"

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson har inte till mycket för Löfvens utspel.

– Jag är nog inte ensam om att ha slutat räkna alla regeringens ogenomtänkta utspel. De känns desperata och verkar redan ha gått i opposition. 

Svantesson tror Löfven nu försöker maskera tidigare felsteg. 

– Faktum är att klyftorna har ökat under den här regeringen. Stefan Löfven har redan höjt skatten med 60 miljarder och Sverige har världens högsta marginalskatter. Trots detta är det färre poliser på gatorna och vårdköerna har fördubblats. Jag förstår att han nu vill försöka skyla över sina misslyckanden, säger hon. 

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning. Foto: Uppsala universitet.

"Finns möjlighet att höja kapitalskatterna"

Daniel Waldenström är professor i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning och var ordförande för SNS konjunkturråd som i vintras tog fram rapporten Kapitalbeskattningens förutsättningar. 

Eftersom Socialdemokraterna ännu inte har presenterat något konkret förslag är det omöjligt att bedöma dess konsekvenser för Sveriges ekonomi. Men det finns justeringar, menar Waldenström, som kunde genomföras med goda resultat. 

– Det finns möjligheter att höja kapitalskatterna i Sverige – om det görs på ett bra sätt, säger han. 

I ett internationellt perspektiv har Sverige inte en hög kapitalbeskattning och men vi har haft stora inkomstökningar, inte minst i form av kapital, i flera år, förklarar Waldenström. 

 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  

 

Mer balans mellan arbetsinkomst- och fastighetsskatter

–  Utifrån vår analys i SNS konjunkturrådsrapport, tror jag, att man kan höja kapitalskatten på många sätt och att det skulle påverka de som har de allra bäst ställt. Då får man in pengar som gör det möjligt att sänka andra skatter, arbetsinkomstskatter framför allt, som generellt gynnar det stora flertalet eller så kan man använda pengarna för att spendera på sånt som vi i demokratisk ordning vill lägga pengarna på. 

I dag beskattas Sverige arbetsinkomst med mycket högre än kapitalinkomster. Waldenström menar att det vore bra att skapa större balans dem emellan. 

 – Vi skulle vi kunna sänka arbetsinkomstskatten något för att göra det ytterligare lönsamt att arbeta.  Och så skulle vi kunna höja skatten på kapitalinkomster för att minska gapet mellan arbetsinkomstskatt och kapitalskatt. Exempel på dessa kapitalskatter är skatt på utdelningsinkomster och inkomster från företags- och aktieförsäljningar och liknande. 

Endast Sverige som har skattetak på fastighetskapital 

2008 sattes ett skattetak på fastighetskapital, vilket ledde till att de med de högst värderade fastigheterna betalar lägst fastighetsskatt i förhållande till fastighetens värde.

– Bara genom att ta bort det taket, som egentligen inte finns i något annat land, skulle man få en förbättring för att få in inkomster till staten och verkligen få in många av dem som har möjlighet att betala mer i skatt.

Så länge inkomsterna från kapitalskatten används på ett effektivt sätt, så att nyttan i samhället blir större än kostnaderna för dem som betalar skatten, oroas Waldenström inte för negativa konsekvenser, så som skatteflykt. 

 – Jag vill dock inte se några chockhöjningar, men det verkar inte heller vara något som någon kommer att föreslå. 

 

VALET 2018: Allt om valets viktigaste frågor