Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riksdagen säger ja till budget från M och KD

Stefan Löfven (S) på pressträffen strax innan onsdagens budgetomröstningen. Foto: Elin Jönsson
Talmannen Andreas Norlén meddelade på tisdagen att Stefan Löfven ska prövas i riksdagen på fredag. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman (S) spår att Löfven förlorar omröstningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jimmie Åkesson kan i teorin prövas som statsminister. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Men Annie Lööf är mer trolig att prövas, enligt statsvetaren Tommy Möller. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Det är fortsatta låsningar och det finns inga garantier att han blir vald", sade talmannen Andreas Norlén vid en pressträff. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Norlén höll presskonferens på onsdagsmorgonen.
Stefan Löfven Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
1 / 12

På onsdagen röstade riksdagen om vilken budget som ska gälla nästa år. Det blev ett ja till M och KD:s budget.

Därmed ett väntat nederlag för budgetförslaget som Stefan Löfvens övergångsregering lagt fram.

Det betyder att nästa regering, oavsett politisk färg, får börja regera med M och KD-politik.

– Nu får vi borgerlig ekonomisk politik, och då är det bra med en borgerlig regering också, säger M-ledaren Ulf Kristersson efter omröstningen.

Omröstningen i riksdagen som inleddes vid 16-tiden på onsdagen föregicks av en lång debatt på förmiddagen. När ledamöterna var redo att rösta blev resultatet som väntat.

Ett nej till övergångsbudgeten Stefan Löfven och hans regering lagt fram.

Därefter ett ja till M och KD:s budget.

Även Liberalerna, Centern och Sverigedemokraterna la fram egna reservationer mot övergångsbudgeten. Men kammaren röstade ned dessa.

När det stod mellan övergångsbudgeten och M-KD-budgeten blev siffrorna 141 ja och 153 nej gällande regeringens förslag.

Ulf Kristersson, M, såg mycket nöjd ut när han kom ut ur plenisalen efter budgetomröstningen.

– Nu får vi borgerlig ekonomisk politik, och då är det bra med en borgerlig regering också. Jag står till förfogande den dag talmannen tycker jag borde prövas igen, säger Kristersson som svar på frågan vad han tror om fredagens statsministeromröstning där Stefan Löfven ska prövas i kammaren.

Busch Thor: Ett viktigt beslut

Ebba Bush Thor, partiledare för KD, säger efter omröstningen att hon känner sig stolt och glad över riksdagens beslut. 

– Nu har riksdagen tagit ett stort och viktigt beslut, det är en väldigt tydligt indikation på vad som kommer behöva gälla som bas för nästa år, säger Ebba Busch Thor.

Jan Björklund säger om utgången i budgetomröstningen: 

– Vi gjorde precis vad vi har sagt att vi skulle göra hela tiden. Vi röstar på vår egen budget från Liberalernas sida och sedan följer vi praxis, så vida att det inte är så att det hade funnits någon mittenöverenskommelse, då hade vi så klart röstat för den, men nu fanns ju inte den, säger han. 

 

LÄS MER: Nya myndigheten i Göteborg läggs ner

Han säger också att han är helt övertygad om att det inte skett några förhandlingar mellan M och KD och SD gällande budgeten som nu röstats igenom. 

Strax före budgetomröstningen sa Stefan Löfven på en pressträff att M och KD genom sitt agerade ger SD ett avgörande inflytande över svensk politik. 

 – Att Moderaterna och Kristdemokraterna nu väljer att göra på det här viset, det är ansvarslöst, sa statsministern. 

– Vi riskerar nu att statens finanser kommer styras av en otydlig reservation i finansutskottet, med skattesänkningar för miljardbelopp och oklara nedskärningar, sade han på pressträffen. 

I Sveriges Radios Studio Ett motsätter sig Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, att nedskärningarna skulle vara oklara. Det genom att bland annat försvara nedskärningarna inom miljöanslaget på omkring 2 miljarder kronor.

– Det är vissa effektiviseringar vi gör både inom miljö och arbetsmarknaden för att vi prioriterar annat just nu som också är viktigt när det gäller resurser. Det handlar om polisen, det handlar om försvaret och det handlar om sjukvården, säger hon och fortsätter:

– Med våran budget på klimat och miljö är vi fortfarande två miljarder över vad den avgående regeringen var 2016. Så den här bilden av att vi slaktar miljö- och klimatanslaget det stämmer helt enkelt inte. 

LÄS MER: Slut med fri entré till statliga museer 

I onsdagskvällens ”Aktuellt” i SVT debatterade Elisabeth Svantesson budgeten med finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Han riktade kritik mot att Moderaterna skär ner inom miljöanslaget. 

– I det läget, när skogar brinner i Sverige, Kalifornien och runt i hela världen, väljer Moderaterna att gå fram med en budget som tar bort de skatter som styr mot minskade utsläpp, som faktiskt tar ett klimatansvar. Dessutom slaktar man miljöbudgeten, man skär bort klimatinvesteringar och minskar solcellsstödet. Med nästan kirurgisk precision går man in och tar bort de insatser som vi vet faktiskt gör att vi tar ett klimatansvar. Det tycker jag är direkt oansvarigt, säger Per Bolund. 

Elisabeth Svantesson säger att Moderaterna och Miljöpartiet värnar om miljön och klimatet lika mycket, men att de ser olika vägar till hur klimatmålen ska nås. 

– Vi vill satsa ännu mer internationellt, men också satsa här i Sverige på miljöforskning. Det gör vi mer än vad ni gör. Vi vill se till att haven och sjöarna renas. Allt är viktigt, vi ska göra det vi kan i Sverige och vi ska göra det vi kan i världen – men det ska vara verkningsfullt, inte miljöpartistisk symbolpolitik, svarar Elisabeth Svantesson Per Bolund i ”Aktuellt”. 

Ny omröstning i riksdagen på fredagen

På fredag ska riksdagen rösta om Stefan Löfvens framtid som statsminister. På onsdagen meddelade talman Andreas Norlén att Löfvens regering består av S och MP.

Omröstningen är dock utdömd från början. Centerpartiet meddelade i veckan att man kommer rösta nej och i går gjorde Liberalerna samma sak.

– Det är fortsatta låsningar och det finns inga garantier att han blir vald, säger talmannen vid en pressträff.

 

Anders Ygeman, S gruppchef i riksdagen, kommenterar i SVT:s Morgonstudion på onsdagsmorgonen: 

– Omröstningen kommer bli en förlust för Stefan Löfven. Vi hade en förhandlingsöverenskommelse mellan fyra partier, som C sedan sa nej till. Det är viktigt att vi har en omröstning för att gå vidare – Sverige måste ha en regering och processen måste få ett slut.

 Liberalernas partiledning beklagar att förslaget som förhandlats fram ihop med Centerpartiet och Socialdemokraterna inte fick prövas i kammaren i skarpt läge.

– Det färdiga förslaget innehöll en rad punkter som hade blivit viktiga framgångar för Liberalerna, skriver  partisekreteraren Maria Arnholm (L) i ett internt mejl till medlemmarna som Aftonbladet tagit del av. 

Innehöll viktiga punkter

Liberalernas partisekreterare skriver vidare i det interna mejlet  bland annat att de förhandlingar som fördes mellan S, MP, C och L var konstruktiva och ”innehöll en rad punkter som hade blivit viktiga framgångar för Liberalerna”. Det uppger Aftonbladet.

Enligt vad Dagens Nyheter erfar så låg skattesänkningar för 10 miljarder på bordet i de förhandlingar mellan S, C, L och MP som avslutades i helgen. 

Enligt DN:s uppgifter gällde sänkningarna över hela mandatperioden och innefattade sänkt värnskatt, ytterligare sänkningar av pensionärsskatten och sänkta arbetsgivaravgifter. Detta var inte tillräckligt för Centerpartiet, men nivån på skattesänkningar var inte det avgörande, skriver DN. 

I stället var det dock frågan om en reformerad arbetsrätt och ett nytt system för hyressättning som gjorde att förhandlingarna inte gick i mål. 

Så kan Jimmie Åkesson prövas som statsminister

Stefan Löfven (S) kommer själv inte att närvara när riksdagen på fredag morgon röstar om honom som statsminister. Han väljer att stanna på EU-toppmötet i Bryssel eftersom han inte kan ersättas där och eftersom utgången av statsministeromröstningen är känd, uppger Löfvens pressekreterare för TT.

 

 

Annie Lööf och Jan Björklund dansar på Nobelfesten. Nu har båda meddelat att de tänker rösta ner Stefan Löfven. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Enligt talmannen krävs tydliga förändringar i låsningarna för att samma kandidat ska nomineras till statsminister igen.

– Det finns två tänkbara alternativ, säger statsvetaren Tommy Möller om talmannens väg framåt.

– Det ena är att Annie Lööf får prövas. Det är logiskt, med tanke på hur central hennes roll har varit i processerna. Det andra är att talmannen tänker väldigt formellt och konstitutionellt – och bestämmer att det tredje största partiet, SD, ska få chansen efter att de andra stora partierna har röstats ner.

Jimmie Åkesson kan i teorin prövas som statsminister, menar Tommy Möller. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tommy Möller menar dock att det sistnämnda alternativet inte är särskilt troligt.

– Det är mer ett teoretiskt scenario över hur talmannen skulle kunna välja att lägga upp det. Det vore sensationellt om talmannen skulle ställa Åkesson som statsministerkandidat, men rent formellt skulle det vara möjligt – med motiveringen att han är ledare för det tredje största partiet.

Statsvetaren Tommy Möller tror att det är betydligt mer sannolikt att Annie Lööf prövas i riksdagen – trots att hennes parti är mindre än hälften så stort som Jimmie Åkessons. Det beror på Centerledarens position på den politiska spelplanen:

– Annie Lööf har haft en huvudroll under hela hösten, säger Möller.